H.H.
H.H.
Jukka Liukkonen
Sunnuntain tekstien teemana on kutsu Jumalan valtakuntaan. Sakkeus toimii esimerkkinä Jumalan kutsun kuulemisesta ja sen vastaanottamisesta.
Jeesus oli Galileasta alkaneella vaelluksellaan (Luuk. 9:51) kulkemassa viimeistä kertaa kohti Jerusalemia. Matka oli edennyt Jerikoon. Edellisessä luvussa Luukas kertoo, kuinka Jeesus paransi matkallaan sokea kerjäläisen, Bartimaioksen. Nyt hän kohtaa Sakkeus-nimisen publikaanin, tullimiehen. Juutalaiset eivät arvostaneet publikaaneja, koska kokivat heidät epärehellisiksi ja Rooman miehitysvallan edustajiksi.
Sakkeus oli saanut esimiestehtävän Jerikon runsasliikenteisellä ja tuottoisalla raja-asemalla. Luukas toteaakin, että hän oli rikas. Sakkeus tunsi kaipausta tavata Jeesuksen. Kertomuksesta on pääteltävissä, että Jumala oli herättänyt Sakkeuksen omantunnon ja antanut hänelle etsikkoajan. Sakkeus oli pienikokoinen, ja suuren väkimäärän vuoksi hänen oli kiivettävä vahvaoksaiseen metsäviikunapuuhun nähdäkseen Jeesuksen.
Kutsu sisälsi evankeliumin
Kohtaamistilanteessa Sakkeus ei ehtinyt olla aloitteellinen, kun Jeesus jo kutsui häntä suoraan nimeltä: ”Sakkeus, tule kiireesti alas. Tänään minun on määrä olla vieraana sinun kodissasi.” (Luuk. 19:5.) Jeesus näki publikaanin sydämen tilan ja kutsui häntä Jumalan valtakuntaan. Sakkeus ei odottanut huomista, vaan otti kutsun vastaan välittömästi. Aivan kuten Heprealaiskirjeessä kehotetaan: ”Jos te tänä päivänä kuulette hänen äänensä, älkää paaduttako sydäntänne” (Hepr. 3:15).
Jeesuksen kutsu sisälsi anteeksiantamuksen evankeliumin. Se poisti Sakkeukselta tuntoa painavat synnit ja rauhattoman mielen. Tilalle tulivat vanhurskaus, rauha ja ilo. Hänen ilonsa ilmeni samaan tapaan kuin miehellä, joka löysi peltoon kätketyn aarteen ja myi kaiken, mitä hänellä oli (Matt. 13:44).
Sakkeuksen uskolla oli myös näkyviä seurauksia, uskon hedelmiä. Kukaan ei muistuttanut häntä siitä, että hänen pitäisi nyt korvata työssään tekemänsä vääryydet. Usko muutti Sakkeuksen mielen, ja hän ilmoitti, millä tavalla aikoo korvata vääryydellä hankkimansa omaisuuden. Jeesus ei kehottanut Sakkeusta luopumaan virastaan. Jeesus oli nyt hänen sydämensä herra. Sakkeus halusi tästä lähtien hoitaa virkansa rehellisesti.
Hyvä sanoma leviää
Luukas kuvaa kauniisti myös sitä, kuinka koko Sakkeuksen kodin osaksi tuli pelastus (Luuk. 19:9). Perheenjäsenetkin saivat parannuksen armon. Sakkeuksen kotia hallitsi nyt Jumalan Pyhä Henki. Jeesus toi tullessaan kodin todellisen onnen, jota maailma ei voi antaa. Raamatusta voi lukea, kuinka samalla tavalla on saanut käydä muun muassa Sadanpäämies Korneliuksen ja Filipin vanginvartijan perheissä.
On Jumalan suurta rakkautta, että tämä Jerikon kohtaamistapahtuma voi olla mahdollista tänäkin päivänä. Jumalan valtakunnan evankeliumissa kuuluu Jumalan rakkauden kutsu epäuskossa vaeltavalle. Kun evankeliumissa saa vastaanottaa syntien anteeksiantamuksen, Taivaan Isä lahjoittaa uskon ja ilon. Kiitollisuus täyttää mielen.
Synneistään vapautunut Sakkeuskin iloitsi saamastaan uskon lahjasta. Hän sai nyt myös itse kuuluttaa toisille kutsua Jumalan valtakuntaan ja kertoa siitä, mitä oli saanut Jumalan armosta kokea.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys