Raisa Niskala kannustaa mukaan radiotyöhön. Hänet kuvattiin Kesäseuraradion ja seuratoimituksen kurssilla Ranuan opistolla.
Raisa Niskala kannustaa mukaan radiotyöhön. Hänet kuvattiin Kesäseuraradion ja seuratoimituksen kurssilla Ranuan opistolla.
Teksti:Johanna Lumijärvi
Kuva: Mariella Kreivi
Kesäseuraradion juontajien vastuuhenkilö Raisa Niskalalle on kertynyt vapaaehtoistyössä erityisosaamista, josta on hyötyä myös työelämässä. Samalla hän on saanut vaihtelua kotiarkeen ja tutustunut uusiin ihmisiin.
Torniolainen Raisa Niskala on elämänsä aikana ollut mukana monenlaisessa vapaaehtoistyössä. Jo ala-asteikäisenä hän hoiti kotipaikkakunnallaan Siikajoella lapsia.
– Näistä perheistä ja lapsista minulla on paljon rakkaita muistoja. Rauhanyhdistyksellä olin keittiöllä ja päiväkerhoapulaisena, ahersin myyjäisvalmisteluissa, toimin lasten- ja nuortenretkillä ja -leireillä isosena tai vastuuhenkilönä.
Niskala nauraa, että joen toisella puolella sijaitseva Siikatörmän leirikeskus oli hänen toinen kotinsa.
Hänelle on jäänyt vahvasti mieleen, miten tärkeää tuolloin oli, että aikuiset arvostivat nuoren työtä sekä luottivat ja kannustivat erilaisissa tehtävissä. Ilon ja onnistumisen tunteen lisäksi työllä on ollut merkittävä vaikutus myös uskonelämään.
– Jumala on siunannut vapaaehtoistyön kautta saattomiehiä vierelle, Niskala iloitsee.
Opiskeluaikana Niskalan terveyttä koeteltiin monella tavoin ja hän joutui luopumaan monista iloa tuovista asioista ja tehtävistä.
– Ystävistä ei ole tarvinnut luopua, hän tarkentaa.
Vapaaehtoisura radiotyössä
Raisa ja Ari Niskala ovat asuneet Torniossa neljännesvuosisadan. Heillä on kymmenen lasta, joista puolet on jo muuttanut kotoa pois. Yhtä pitkä on Raisa Niskalan vapaaehtoisura erilaisissa radiotyöhön liittyvissä tehtävissä.
– Ensimmäiset seurat Tornion rauhanyhdistykseltä olen lähettänyt Radio Pro:ssa 1.1.2007, Niskala kertoo.
Tällä hetkellä hän toimii Tornion Rauhanyhdistyksen seuralähetysten vastuuhenkilönä. Paljon on muuttunut vuosien aikana, kun tekniikka on kehittynyt ja paikallisradiolähetyksestä on siirrytty internet-lähetyksiin.
– Ainoastaan juontajan tehtävä radiolähetyksissä on säilynyt samankaltaisena, Niskala huomaa.
Muutaman paikallisradiotyövuoden jälkeen Niskalaa pyydettiin tekemään ohjelmia Kesäseuraradioon. Vuosien saatossa hän on palvellut Kesäseuraradion kuuntelijoita ja tekijöitä hyvin monessa eri tehtävässä.
– Vapaaehtoistyötä tehdessä minulle on avautunut koko radiotyön laajuus: kaikki erilaiset työtehtävät ja valtava tietotaidon määrä, jota meillä on. Voin vain ihmetellä ja ihastella Kesäseuraradiossa tehtävän vapaaehtoistyön ”jälkiä”, joita Jumala mahdollistaa ja avaa tänä päivänä.
Vaihtelua kotiarkeen
Niskala rohkaisee radiotyöstä kiinnostunutta lähtemään mukaan, vaikka elämäntilanne ei aina vaikuttaisikaan otollisimmalta. Radiotyö on tuonut vaihtelua kotiarkeen. Ari-puolison ja ystävien avulla työhön keskittyminen ja kursseille osallistuminen on ollut mahdollista. Kursseilla on monesti ollut lapsia mukana, ja lapsetkin ovat päässeet mukaan ohjelmiin.
– Minulla on mukavia tallenteita omien lasten kanssa tehdyistä lastenvarteista, hän kertoo.
Työhön paneutumalla siitä oppii lisää. Niskala muistelee ensimmäisiä radiolähetyksiään:
– Lähdin mukaan radiotyöhön kuulijan roolista, radiotyöstä paljoa tietämättä ja osaamatta.
Ensi kesänä Niskala vastaa Kesäseuraradion juontajista. Tehtävään kuuluu juontajien rekrytoinnin lisäksi kouluttaminen kolmella viestintäkurssilla. Kursseilla perehdytään Kesäseuraradion juontajan tehtävänkuvaan, työkaluihin ja yhteisiin käytänteisiin teorian, konkreettisten harjoitusten ja kokemusten jakamisen kautta.
Hyödyllistä erityisosaamista
Niskala kertoo olevansa erityisherkkä. Erityisherkkyys vaikuttaa vapaaehtoistyössä, mutta siitä ei ole haittaa, kun sen tiedostaa.
– Olen oppinut ymmärtämään omaa erityisherkkyyttäni, luottamaan sen antamiin vahvuuksiin ja myös suojaamaan itseäni, kertoo Niskala.
Vapaaehtoistyötä voi tehdä monella eri tavoin.
– Kesäseuraradion lähetys vaatii mittavasti tekniikkaa, monenlaista osaamista, erilaisia tekijöitä, sitoutumista ja paljon, paljon työtä. Jokainen tekijä on tärkeä pala isossa kokonaisuudessa, yhtään palasta ei voi hukata!
Radiotyöhön annetusta ajasta Niskala on hyötynyt arvaamattoman paljon:
– Vaihtelun lisäksi minulle on karttunut paljon erityisosaamista ja olen oppinut monia viestinnässä tarvittavia taitoja ja uutta tekniikkaa. Vapaaehtoistyössä saamaani osaamista olen hyödyntänyt paljon työelämässä. Olen kehittänyt esiopetustyön esihenkilönä kaupungin varhaiskasvatuspalvelujen sisäistä ja ulkoista viestintää, hän kuvailee.
Kesäseuraradiossa ja muussa vapaaehtoistyössä voi hyödyntää omia vahvuuksiaan ja osaamistaan. Niskala toivoo, että joku lukijoistakin innostuisi lähtemään mukaan radiotyöhön.
– Radiotyöstä voi löytyä sinullekin sopiva tehtävä, mielenkiinnon ja lahjojen mukaan, konkari rohkaisee.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys