– Taivas on ihmeellinen. Se menee ymmärryksemme yläpuolelle. Taivas on pyhä todellisuus, joka ylittää tämän luodun maailman. Sinne haluan olla matkalla, teologi Mikko Kinnunen pohtii Raamatun kuvauksia taivaasta.
Paula Ahola
– Taivas on ihmeellinen. Se menee ymmärryksemme yläpuolelle. Taivas on pyhä todellisuus, joka ylittää tämän luodun maailman. Sinne haluan olla matkalla, teologi Mikko Kinnunen pohtii Raamatun kuvauksia taivaasta.
Paula Ahola
–Pyhäinpäivä muistuttaa meitä katoavaisuudesta ja elämän hauraudesta. Elämänlanka on ohut. Siksi on hyvä miettiä iankaikkisuuteen liittyviä asioita aivan tavallisen elämän keskellä. Lähdön hetki voi tulla meille itse kullekin milloin tahansa, teologi Mikko Kinnunen muistuttaa.
Pyhäinpäivänä mielessä ovat monet poisnukkuneet rakkaat. Heitä muistetaan ja heidän muistolleen sytytetään kynttilöitä. Siinä on mukana ajatus, että uskossa täältä lähteneet tapaavat toisensa taivaan kodissa.
– Se on hyvin lohduttava ajatus, että taivaaseen pääsee vain armosta. Omat teot ja ansiot, kunnia ja maine, saavutukset tai yhteiskunnallinen asema eivät ole ratkaisevia. Sinne pääsee yksin uskosta, yksin armosta, yksin Kristuksen ansiotyön tähden, Kinnunen sanoo.
– Kun uskovainen kuolee, hän pääsee taivaaseen. Martti Luther selittää, että nukahdamme vanhurskasten lepoon, odottamaan ylösnousemuksen aamua. Ihminen kokee sen aivan kuin nukahtamisena ja unesta heräämisenä – silmänräpäyksenä. Siksi voimme lapsenmielisesti sanoa, että poisnukkunut pääsee perille taivaan kotiin, hän jatkaa.
Menneitä ei muistella
Kinnunen toteaa Raamatussa sanottavan, että kun uskoo Kristuksen sovitustyön ja täydellisen anteeksiantamuksen omalle kohdalle, Jeesuksen toisen kerran tullessa maan päälle odottaa kutsu taivaan kotiin. Jos ei ole uskon lahjaa, osana on iankaikkinen ero Jumalasta eli kadotus.
– Se on pysähdyttävä asia.
Profeetta kuvaa Raamatussa kaikkea jo ennalta: ”Katso, minä luon uuden taivaan ja uuden maan. Menneitä ei enää muistella, ne eivät nouse mieleen. Ei, vaan te saatte iloita ja riemuita aina ja ikuisesti siitä, mitä minä luon. Katso, ilon kaupungiksi minä luon Jerusalemin, teen riemuitsevaksi sen kansan. Kukaan ei tee pahaa, kukaan ei vahingoita ketään minun pyhällä vuorellani, sanoo Herra.” (Jes. 65:17–18, 25.)
– Tämä on minulle tärkeä raamatunpaikka, Kinnunen kertoo.
Suuri joukko kaikista kansoista
Ilmestyskirjassa (Ilm. 7:9–17) puhutaan suuresta kansanjoukosta, jota kukaan ei pystynyt laskemaan. Siinä oli ihmisiä kaikista maista, kaikista kansoista ja heimoista, ja he puhuivat kaikkia kieliä.
– Kaikki maailman lapset syntyvät uskon lahjan omistajina. Taivaassa on väkeä kaikista maailman kansoista. Myös lapsia kuolee. He kuolevat uskovaisina, lapsen uskossaan. Lapsen kuolema on aina järkytys, mutta lapsen osa on hyvä, Kinnunen lohduttaa.
Tässä raamatunkohdassa puhutaan myös valkeavaatteisista. He ovat päässeet suuresta ahdingosta, pesseet vaatteensa ja valkaisseet ne Karitsan veressä. He ovat saaneet uskoa syntinsä anteeksi, ja heidän turvansa on Vapahtajan sovitustyö.
– Viaton uhriveri on vuotanut heidänkin edestään, ja he uskovat sen, Kinnunen muistuttaa.
Millaista on taivaassa?
Raamatussa Johannes kuuli äänen, joka kertoi taivaasta: ”Katso, Jumalan asuinsija ihmisten keskellä! Hän asuu heidän luonaan, ja heistä tulee hänen kansansa. Jumala itse on heidän luonaan, ja hän pyyhkii heidän silmistään joka ainoan kyyneleen. Kuolemaa ei enää ole, ei murhetta, valitusta eikä vaivaa, sillä kaikki entinen on kadonnut.” (Ilm. 21:3–4.)
– Kaikilla ihmisillä on vastuksensa elämässä, mutta taivaassa ei ole enää sairauksia, vammoja eikä murheita. Saamme uuden ylösnousemusruumiin. Koemme syvempää iloa ja kiitollisuutta kuin koskaan ennen. Nämä lupaukset rohkaisevat minua koetuksen hetkinä, Kinnunen kertoo.
Heprealaiskirjeessä puhutaan taivaallisesta isänmaasta. Maan päällä on ajallinen isänmaa, jonka kansalaisia ihmiset ovat. Tämän elämän jälkeen uskovaiset pääsevät taivaalliseen isänmaahan.
– Siellä kaikkien kansojen uskovaisilla on yhteinen isänmaa. Eri kansoista tulleet ihmiset kuuluvat samaan taivaalliseen isänmaahan, Kinnunen iloitsee.
Raamatussa todetaan: ”Me tiedämme, että vaikka tämä meidän maallinen telttamajamme puretaankin, Jumalalla on taivaassa meitä varten ikuinen asunto, joka ei ole ihmiskätten työtä” (2. Kor. 5:1).
– Olemme ikuisuuden äärellä. Vahvimmin koen sen, kun seison tähtitaivaan alla ja ihmettelen taivaan äänettömyyttä. Sen edessä tuntee oman pienuutensa. Samalla on turvallinen olo, Kinnunen pohtii.
Pienoisevankeliumi lupaa: ”Jumala on rakastanut maailmaa niin paljon, että antoi ainoan Poikansa, jottei yksikään, joka häneen uskoo, joutuisi kadotukseen, vaan saisi iankaikkisen elämän” (Joh. 3:16).
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys