Heli Jokelainen vinkkaa lahjoittamaan lahja- ja joulukorttirahoja SRK:n humanitaariseen apuun tai lähetystyöhön.
haastateltavalta
Heli Jokelainen vinkkaa lahjoittamaan lahja- ja joulukorttirahoja SRK:n humanitaariseen apuun tai lähetystyöhön.
haastateltavalta
Saara Kolehmainen
Humanitaarisen työn toimikunta tekee hiljaista auttamistyötä, kertoo Heli Jokelainen. Pienikin säännöllinen lahjoitussumma auttaa työn vakauttamisessa.
– Tähän työhön saa voimaa siitä, että humanitaarisen työn toimintamalli, se miten tätä työtä tehdään, on niin hyvä. Me emme Suomesta sano, kuka saa apua, vaan apua jakavat paikalliset ihmiset, jotka tuntevat olosuhteet, toteaa SRK:n humanitaarisen avun toimikuntaan (HAT) kuuluva Heli Jokelainen.
Toinen merkittävä asia on se, että lähes kaikki lahjoittajien rahat menevät perille.
– Tällaisessa avustustoiminnassa on todella iso prosentti, että noin 93 prosenttia rahoista menee kohteeseen. Kuluja tulee pankkikulujen lisäksi muun muassa paikallisten toimikuntien matkoista ja työkaluista, kuten tietotekniikasta, mutta todella vähän.
Lahjoitusten varassa
HAT toimii Suomessa vapaaehtoisten voimin. Jokelainen on kuulunut vuonna 2016 perustettuun toimikuntaan sen perustamisesta saakka. Hän kuvailee, että HAT tekee diakoniatyötä, hiljaista auttamistyötä lähetystyön taustalla.
– Kun jollakin alueella aletaan pitää seuroja, seuratoiminnan annetaan ihan rauhassa vakiintua ja vasta jonkin ajan kuluttua aloitetaan kaikessa rauhassa humanitaarista työtä.
Humanitaarinen työ on täysin lahjoitusten varassa. Työ on Jokelaisen mielestä merkityksellistä erityisesti lähetyspuhujien kannalta.
– Heidän ei tarvitse keskittyä auttamiseen, vaan he saavat keskittyä seurojen pitämiseen siellä. Jos he kohtaavat avun tarvitsijoita, he voivat ohjata heitä paikallisen toimikunnan puoleen, hän kertoo.
Avustus neljännesvuosittain
Paikallisten toimikuntien auttamistyöhön valitaan kussakin maassa sellaisia paikallisia uskovaisia, jotka eivät itse tarvitse apua ja ovat taloudellisesti riippumattomia.
– Kolmen kuukauden välein lähetettävä avustussumma riippuu seudun uskovaisten määrästä. He myös raportoivat Suomeen avun jakamisesta, selittää Jokelainen.
Vasta raportoinnin jälkeen Suomesta toimitetaan seuraavan vuosineljänneksen avustussumma.
– Lahjoituksilla annetaan esimerkiksi ruoka-apua, mutta myös koulutus on iso asia. On merkityksellistä, että lapset pääsevät kouluun.
Koulunkäynti ei ole kaikissa maissa ilmaista tai koulussa voidaan vaatia koulupuku tai koulutarvikkeita. Lahjoituksilla avustetaan myös esimerkiksi tulvien uhreja ja katetaan sairaalahoidon ja hautajaisten kustannuksia.
Jokelainen toivoo, että HAT saisi kuukausilahjoittajia.
– Pieni summa ei monenkaan taloudessa tunnu, mutta säännöllisellä lahjoituksella on merkitystä toimikunnan työhön. Apu suunnataan perustoimeentuloon ja erityisiin kriisitilanteisiin.
Päivämies-lehden 48/2024 liitteenä ilmestyi Humanitaarisen työn vuosijulkaisu "Ilo ja leipä". Liitteessä kerrotaan Humanitaarisen avun toimikunnan (HAT) työstä ja lahjoitusmahdollisuuksista. Liite on luettavissa näköislehden Muut liitelehdet -osiossa ja kuunneltavissa Kuule-sovelluksessa.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys