Viime aikojen julkisessa keskustelussa on pohdittu uskonnonvapauden ja vakaumusten rajoja koulujen toiminnassa. Hämeenlinnalaisessa koulussa pidettiin vuonna 2023 tilaisuus, johon sisältyi uskonnolliseksi tulkittava laulu. Asiasta ei oltu informoitu kaikkia tyydyttävällä tavalla. Asiasta kanneltiin yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunnalle. Sen päätöksen mukaisesti kaupunki joutuu maksamaan oppilaalle 1500 euroa korvausta uskonnollisen syrjinnän vuoksi. Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunnan mukaan uskonnottomaan oppilaaseen kohdistui uskonnollista syrjintää. Päätös on lajissaan ensimmäinen.
Monilla uskonnollisen vakaumuksen omaavilla on kokemusta myös päinvastaisista tilanteista, joissa vakaumusta ei ole kunnioitettu. Uskovainen oppilas on voinut joutua julkisen ihmettelyn, jopa ivailun kohteeksi, jäädessään pois tanssiopetuksesta, konserteista tai muusta ohjelmasta. Koulut eivät aina ole huomanneet tai ymmärtäneet informoida tulevien tapahtumien sisällöstä uskonnollisen vakaumuksen näkökulmasta. Joskus puuttuu myös tietoa ja ymmärrystä vakaumuksen luonteesta.
Valtaosalla koulujen opettajista on halu huomioida oppilaiden uskonnollinen vakaumus ja toimia asiassa hienotunteisesti ja kunnioittavasti. Julkisessa keskustelussa ei ole tullut esille, että uskonnollisen vakaumuksen vuoksi koetusta syrjinnästä olisi tehty kanteluita tai maksettu korvauksia. Olennaista on, että tieto vakaumuksesta välittyy kodin ja koulun välillä ja keskustelua käydään rakentavassa hengessä – myös niissä tilanteissa, joissa on tehty virhearvioita puolin tai toisin. Kenenkään ei tule joutua syrjityksi vakaumuksensa vuoksi.
Asiaan liittyy myös kysymys kristinuskon, muiden uskontojen sekä eri vakaumusten asemasta yhteiskunnassa. Kristinusko on suomalaisessa yhteiskunnassa myös osa kulttuuria ja kansakunnan historiaa. Yhtenä esimerkkinä kristillisten symbolien poistamisesta on käytetty Suomen lippua. Jos risti poistettaisiin lipusta, jäisi jäljelle tyhjä, valkoinen vaate. Ei ole kestävää häivyttää suomalaista kulttuurihistoriaa ja peittää kasvavalta polvelta tieto omasta menneisyydestä.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys