Elämässä on toisinaan hetkiä, jolloin elämäntilanne muuttuu hetkellisesti tai lopullisesti. Joskus muutos on haluttu, toisinaan pakon sanelema. Mieleeni muistuu pari tilannetta omasta nuoruudestani.
Asuimme lähes erämaan reunalla. Koulussa kuljettiin postiautolla. Omaa autoa ei ollut, joten elinpiiri oli maantieteellisesti melko suppea. Rajat määräytyivät sen mukaan, kuinka kauas jaksoi pyörällä polkea.
Koulu sujui hyvin. Siellä oli myös kavereita. Olin hyvin selvillä, mitä ympärillä, Suomessa tai muuallakin tapahtuu, mutta sosiaaliset kontaktit oman perheen ulkopuolelle olivat vähäisiä. Niinpä olin hyvin ujo. Ehkä vanhemmat olivat asiasta hieman huolissaan. Keksittiin, että laitetaan poika Tukholmaan kesätöihin oppimaan ja saamaan itseluottamusta. Rahantulokaan ei ollut pahitteeksi.
Ystävien ja sukulaisten avulla Tukholmaan meno onnistui hyvin. Matka alkoi traktorilla naapuriin. Sieltä naapurin kyydissä autolla kirkolle. Kirkolta linja-autolla Ouluun. Oulusta junalla Naantaliin. Sieltä laivalla Tukholmaan. Perillä olivatkin Sirkka ja Sakari minua jo odottamassa.
Pääsin heille asumaan. En muista, pitikö minun maksaa vuokraa, ainakin se oli hyvin nimellinen. Tärkein tehtävä oli pitää Sirkan kukat hengissä, kun isäntäväki oli kesälomalla Suomessa. Sakarin avulla löytyi työpaikka meijeristä.
Olin aluksi hyvin jännittynyt uudessa ympäristössä. Tuntui, ettei nimeäkään osaa sanoa. Mutta pian jännitys laukesi ja työ alkoi sujua. Aivan mahtavalta tuntui liikkumisen vapaus, kun opin käyttämään metroa ja lähijunia. Kielitaitokin alkoi karttua. Kerran odottelin junaa Bromman asemalla. Siihen tuli ryhmä, joka kysyi ensin: “Do you speak English?” Vastasin “Yes.” Sitten he kysyivät, meneekö tämä juna keskustaan. Vastasin “Yes.”
Tukholmassa oli vakituisten asukkaiden lisäksi paljon kesätyöntekijöitä. He ottivat avosylin mukaan kaikkeen toimintaan. Toimintaa oli lähes joka illalle. Joidenkin silloisten nuorten kanssa olen ollut vieläkin tekemisissä. Jos tuli vapaailta, yritin kuunnella Sakarin suviseuroissa äänittämiä puheita. Usein kuitenkin kävi niin, että nukahdin. Heräsin kelan loputtua nauhan pään räpsytykseen.
Olin kerran tulossa myöhään bussilla asunnolle. Viereeni istui nuorehko mies ja kertoi, ettei hänellä ole seuraavana yönä paikkaa minne mennä. Voisinko minä ottaa hänet yöksi? Kotona olin tottunut siihen, että kysyvä saa yösijan, joten minähän lupasin. Kyllä vieraan ilme kirkastui, kun laitoin sohvaan paperilakanat. Sen verran jutusteltiin, että hän oli tullut kaukaa, ehkä jostain Afrikan keskivaiheilta.
Kun vieras meni vessaan, minuun iski paniikki: jos hän hyökkääkin kimppuuni yöllä. Laitoin lompakon ja kaikki mahdolliset teräaseet tyynyn alle. Vieras nukkui hyvin koko yön. Minä en taas nukkunut ollenkaan. Aamulla sitten erottiin pysäkillä ja toivotettiin toisillemme hyvää jatkoa.
Eläminen Tukholmassa tuli halvaksi. Meijerissä sai juoda maitoa niin paljon kuin jaksoi. Kaksi kesää vietin Tukholmassa. Siitä ajasta on todella hyvät muistot.
Toinen lähtö kohti uutta ja tuntematonta oli opiskelujen aloittaminen Helsingissä, suuressa kaupungissa. Tosin alussa Viikissä heräsin aamuisin tuttuun ääneen, kun lähipellolta kuului niittosilppurin raksutus.
Helsingistäkin löytyi tukihenkilöitä. Varmasti monet muistavat vieläkin Pentin. Kun hän huomasi uuden tulokkaan, hän lähestyi kyselemällä, kuka olet ja mistä tulet. Hänellä oli luontainen taito kohdata ihmisiä. Rauhallisella ja jäyhällä olemuksellaan hän viestitti turvallisuutta. Tunsi heti itsensä tervetulleeksi uudelle paikkakunnalle.
Olimme jo aloittaneet seurustelun, kun kohtasimme Matin ja Annikin. He ”adoptoivat” meidät lapsikseen. He olivat vanhoja viipurilaisia. Vieläkin hymyilyttää, kuinka erilaisia he olivat luonteeltaan. Matti oli itse rauhallisuuden perikuva, Annikki taas oli kuin tuli ja leimaus. Monet, monet kerrat saimme käydä heillä. Karjalaisten herkkujen lisäksi saimme keskustella niin ajallista asioista kuin uskonasioistakin.
Kovasti toivon, että vieläkin olisi tällaisia tukihenkilöitä. Varsinkin siellä, minne muutetaan opiskelun tai työn merkeissä. Henkilöitä, joille ihmisten kohtaaminen on luonnollista. Henkilöitä, joilla on silmää havaita, jos joku kaipaa keskustelijaa.
Nykyään voi viestitellä puhelimen ja somen välityksellä, mutta tarve kohdata toinen ihminen ei lopu koskaan. Itseni tunnen näissä kohtaamisissa kovin vajavaiseksi. Ehkä ujous on taustalla vieläkin. Ei ole helppo lähestyä ennestään tuntematonta henkilöä. Usein keskustelun avaaminen jää tekemättä, vaikka mieli tekisikin.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys