JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Nykyiset blogit

Pyhäpäivän vietto

29.9.2024 5.40

Juttua muokattu:

26.9. 10:45
2024092610453620240929054000

Sa­nan "pyhä" juu­ret ovat vuo­si­tu­han­sien ta­ka­na, ja sil­lä on tar­koi­tet­tu jo­tain eri­tyis­tä tai ero­tet­tua. Py­hä­päi­vä on siis sa­nan­mu­kai­ses­ti eri­tyi­nen päi­vä. Sen viet­to pe­rus­tuu Ju­ma­lan omaan esi­merk­kiin ja il­moi­tuk­seen. Ai­van Raa­ma­tun al­ku­leh­dil­lä ker­ro­taan, kuin­ka "Ju­ma­la siu­na­si seit­se­män­nen päi­vän ja py­hit­ti sen, kos­ka hän sinä päi­vä­nä le­pä­si kai­kes­ta luo­mis­työs­tään" (1. Moos. 2:3). Sa­pa­tin viet­to vah­vis­tet­tiin vie­lä Moo­sek­sen lain tau­luis­sa, joi­den kol­mas käs­ky kuu­luu ”muis­ta py­hit­tää le­po­päi­vä” (2. Moos. 20:8).

Käs­kys­sä on myös vä­hem­män tun­net­tu jat­ko-osa: "Kuu­te­na päi­vä­nä tee työ­tä ja hoi­da kaik­kia teh­tä­vi­ä­si” (2. Moos. 20:9). Ke­ho­tus teh­dä työ­tä mui­na päi­vi­nä on siis yh­tä lail­la Ju­ma­lan tah­to kuin le­po­päi­vän py­hit­tä­mi­nen­kin. Jot­ta voi­si ol­la to­del­lis­ta le­poa, tar­vi­taan en­sin ra­si­tus­ta. Lut­her kir­joit­taa näin: "…on teh­tä­vä ah­ke­ras­ti työ­tä. Ju­ma­la on an­ta­nut sel­lai­sen käs­kyn ih­mi­sel­le pa­ra­tii­sis­sa. Joka tah­too syö­dä, hä­nen pi­tää myös teh­dä työ­tä."

Ju­ma­lan sa­nan mu­kai­seen elä­mään kät­key­tyy myös ajal­li­nen siu­naus. Ju­ma­la tun­tee luo­man­sa ih­mi­sen ja tie­tää, et­tä tar­vit­sem­me myös le­poa. Sik­si Ju­ma­la ikään kuin ha­lu­aa nos­taa ikeen har­ti­oil­tam­me ker­ran vii­kos­sa. Mo­nen ko­ke­mus on, et­tä raa­ta­mi­nen vuo­rot­ta on tul­lut no­pe­as­ti­kin tien­sä pää­hän, ja uu­pu­mi­sen myö­tä työn­te­ko ei ole la­kan­nut vain sun­nun­tai­sin, vaan myös kaik­ki­na mui­na vii­kon­päi­vi­nä. "Py­hä­työl­lä ei ole siu­naus­ta", tie­si van­ha kan­sa sa­noa.

Ju­ma­la ei kui­ten­kaan käs­ke­nyt le­pää­mään py­hä­päi­vää, vaan py­hit­tä­mään le­po­päi­vän. Käs­kyn mu­kaan sun­nun­tai­na le­pää­mi­nen on nor­mi, ole­tu­sar­vo, ja päi­vän py­hit­tä­mi­nen käs­kyn var­si­nai­nen si­säl­tö. Se­lit­tä­es­sään kol­mat­ta käs­kyä Lut­her läh­tee liik­keel­le juu­ri täs­tä nä­kö­kul­mas­ta: "Mei­dän tu­lee pel­jä­tä ja ra­kas­taa Ju­ma­laa niin, et­tä em­me vä­hek­sy Ju­ma­lan sa­naa ja sen saar­naa, vaan pi­däm­me sen py­hä­nä, kuun­te­lem­me ja opim­me sitä mie­lel­läm­me." Py­hä­päi­vä tu­lee py­häk­si vain Ju­ma­lan sa­nal­la, ja niin­pä sun­nun­tai il­man Ju­ma­lan sa­naa ei ole Ju­ma­lan tar­koit­ta­maa py­hä­päi­vän viet­toa.

Jee­sus kiis­te­li sa­pa­tin vie­tos­ta tois­tu­vas­ti isien pe­rin­näis­sään­töi­hin hirt­täy­ty­nei­den fa­ri­seus­ten kans­sa. Avain asi­aan suh­tau­tu­mi­seen löy­tyy Jee­suk­sen sa­nois­ta heil­le: "Sa­pat­ti on ih­mis­tä var­ten ei­kä ih­mi­nen sa­pat­tia var­ten" (Mark. 2:27). Sa­pat­ti on Ju­ma­lan lah­ja, ei taak­ka. Hä­nen tah­ton­sa on, et­tä sil­loin ruu­miim­me, mie­lem­me ja sie­lum­me saa­vat le­vä­tä ja vir­kis­tyä.

Ei ole vää­rin ren­tou­tua, jos­kus tur­han­päi­väi­sen­kin si­säl­lön pa­ris­sa. Soh­val­la ma­kaa­va, kän­nyk­kää tyl­sis­ty­nee­nä se­laa­va ih­mi­nen kui­ten­kaan tus­kin siin­si Ju­ma­lan sil­mis­sä hä­nen aset­ta­es­saan sa­pa­tin. Viih­teen alt­ta­ril­le pol­vis­tu­mi­nen sun­nun­tai­sin sil­lä pe­rus­teel­la, et­tei se ole työ­tä, on pa­him­mil­laan suo­ra­nais­ta epä­ju­ma­lan­pal­ve­lus­ta. "Kun si­nun pi­täi­si men­nä kirk­koon, sinä vain ve­nyt lais­ko­tel­len vuo­tees­sa­si", kir­joit­taa Lut­her. Sa­moin sun­nun­tain käyt­tä­mi­nen hen­ki­sen työn te­ke­mi­seen sil­lä pe­rus­teel­la, et­tei se ole fyy­sis­tä työ­tä, on it­se­pe­tos­ta.

Kol­man­nen käs­kyn muo­toi­lu ero­aa muis­ta käs­kyis­tä. Var­si­nai­se­na käs­ky­sa­na­na on ”muis­ta”, joka peh­men­tää käs­kyn il­met­tä. On kuin Ju­ma­la ha­lu­ai­si sa­noa, et­tä hän tie­tää, mi­ten huo­no­muis­ti­sia olem­me, ja sik­si hän ke­hot­taa mei­tä pon­nis­te­le­maan asi­an pi­tä­mi­sek­si mie­les­sä. Ylei­nen maal­lis­tu­mis­ke­hi­tys tem­pai­see us­ko­vai­sen­kin hel­pos­ti mu­kaan­sa, jol­loin sun­nun­tait voi­vat al­kaa muis­tut­taa ar­ki­päi­viä.

”Var­je­le sinä ta­paa, niin tapa var­je­lee si­nua”, ke­hot­taa kan­san­vii­saus. On hyö­dyk­si luo­da py­hä­päi­vän viet­toon it­sel­leen ta­po­ja, jot­ka oh­jaa­vat huo­no­muis­tis­ta­kin miel­tä oi­ke­aan, Ju­ma­lan tar­koit­ta­maan suun­taan. Jee­suk­ses­ta ker­ro­taan, mi­ten hän ”meni sa­pat­ti­na ta­pan­sa mu­kaan sy­na­go­gaan” (Luuk. 4:16).

Sun­nun­tai hei­jas­te­lee yh­tä us­kon pe­ru­se­le­ment­tiä: le­poa Ju­ma­las­sa ja hä­nen po­jas­saan. Sun­nun­tain vie­tos­ta­kin voi tul­la suo­ri­te, siis työ­tä hen­gel­li­ses­sä mie­les­sä. Ju­ma­lan tar­koi­tus on juu­ri päin­vas­tai­nen: ”Tul­kaa mi­nun ty­kö­ni, kaik­ki työ­tä­te­ke­väi­set ja ras­kau­te­tut, niin minä an­nan teil­le le­von” (Matt. 11:28). Us­kom­me mit­ta ei ole tun­nol­li­suu­des­sam­me. Toi­saal­ta kyl­vä­mä­tön sie­men ei voi kas­vaa, ja jos teem­me ajan­käy­tös­säm­me va­lin­to­ja, joi­den myö­tä em­me an­na Ju­ma­lan sa­nal­le mah­dol­li­suut­ta itää sy­dä­mis­säm­me, se ei voi myös­kään kan­taa he­del­mää.

Elä­män­ti­lan­teet ja kult­tuu­riym­pä­ris­töt ovat mo­net, ja sik­si ei ole mie­le­käs­tä ta­ker­tua yk­si­tyis­koh­tiin sii­nä, mis­sä koh­den "oi­ke­an" py­hä­päi­vän vie­ton ra­jat me­ne­vät. Sa­pat­ti ei muu­tu py­häk­si sil­lä, et­tä or­jal­li­ses­ti väl­täm­me fyy­si­siä suo­rit­tei­ta, ei­kä se ole oi­ke­aa Ju­ma­lan pal­ve­le­mis­ta. Mo­nin ver­roin tär­ke­äm­pää ja Ju­ma­lan tah­don mu­kais­ta on muis­taa py­hit­tää le­po­päi­vä Ju­ma­lan sa­nal­la, eli yk­sin­ker­tai­ses­ti nou­dat­taa Ju­ma­lan an­ta­maa käs­kyä.

MatiasLahti
Olen vuonna 1985 syntynyt perheenisä, lääkäri ja muusikko. Asun perheineni Jyväskylässä, entisen Korpilahden kunnan alueella Saukkolan vanhalla kansakoululla. Harrastan lukemista, kuntoliikuntaa ja luonnossa liikkumista. Olen kiinnostunut jokseenkin kaikesta; varsinkin ihmisen mieli on loputtoman ihmettelyni aihe. Palautetta ja aihe-ehdotuksia voi lähettää minulle osoitteeseen iisakki.haapsaari@gmail.com.
21.11.2024

Minä odotan Herraa kuin vartijat aamua, hartaammin kuin vartijat aamua. Ps. 130:6

Viikon kysymys