Pauli Määttä
Poika purki sydäntään. ”Minä en ole saanut sinulta miehen mallia. Et osaa korjata autoja. Et osaa rakentaa taloja. Et metsästä eikä sinulla ole edes moottorikelkkaa”. Koetin puolustautua: ”Olen minä sentään kirjoittanut pari runoa.” Luulin pärjänneeni isänä aivan kohtuullisesti. Eniten olin ollut huolestunut vähäisestä osallistumisesta kotiarkeen. Työreissut ja luottamustehtävät veivät aikaa, jolloin vastuu jäi usein äidin harteille.
Nyttemmin olemme saaneet yhdessäkin paneutua näihin asioihin. Suhde on ollut mestarin tai kisällin ja oppipojan kaltainen, jossa isä on ollut oppipoikana. Talonrakennuksella olen toiminut lautapoikana ja mittanauhan vetäjänä. Joskus minua on tarvittu pitämään jakoavainta paikallaan, kun autoremontti on ollut kriittisessä vaiheessa. Metsästämään ei ole onneksi tarvinnut lähteä, mutta pakastimeen on ilmaantunut yllättäen isoja hirvenlihakimpaleita. Ja vävyllä ja pojilla kuuluu olevan oma Lynx-kerho.
Moottorikelkan hankinnasta keskusteltiin poikien kanssa vuosikausia. Onnistuin viivytystaistelussa vetoamalla siihen, että joudun työssäni kelkkailemaan. En haluaisi tehdä sitä enää vapaa-ajalla. Tosin nuo työajot rajoittuivat kahteen kertaan, jolloin jouduin tarttumaan kahvoihin ihan itse.
Pojan ja isän suhde muuttuu, kun molemmille tulee ikää. Yhdessä vaiheessa oma isä on sankari, joka osaa kaiken ja on kaikessa paras. En tiedä, ovatko toiset isät yrittäneet pönkittää sankaruuttaan. Kerroin nimittäin lapsille, että olen melkoinen urheilusankari. Maratonilla jään tosin maailman kärjestä ehkä päivän. 10 000 metrillä ero on supistunut yhteen tuntiin. Mutta ajatelkaa: sadalla metrillä maailmankärki on vain 10 sekunnin päässä. Jos ajatellaan hyppy- ja heittolajeja, niin seiväshypyssä jään kärjestä ehkä 4 metriä, mutta korkeushypyssä vain metrin. Toivottavasti lapset eivät mahtailleet kovin paljon näillä saavutuksillani kavereille tai ainakaan opettajille.
Pelasin vuosikausia lasten kanssa sählyä. Nyt se ei enää oikein onnistu. Lähdettiin yhtenä jouluaattona höntsäilemään lähikoulun kentälle. Pelin tuoksinassa törmäsin poikaani. Kaaduimme molemmat. Hän nousi ja jatkoi peliä. Minä kävin lääkärillä ja röntgenissä. Käsivarsi tuettiin lastalla muutamaksi viikoksi. Kerran poikani pyysi pelaamaan sählyä, kun pelivuorossa oli vajausta. Huiskin kentällä mielestäni siinä missä muutkin, mutta palaute oli aika tyly. ”En arvannut, että sinä olet niin huono pelaaja.” Uutta kutsua ei ole tullut, mutta onneksi olen saanut pelata lentopalloa Sulon (88 v.) ja Oivan (85 v.) kanssa.
Isän sankaruusvaiheen jälkeen lapsi saavuttaa murrosiän ja ottaa etäisyyttä. Mark Twain kuvasi tilannetta 180 vuotta sitten: ”Kun olin 14-vuotias poika, isäni oli niin tietämätön, että tuskin kärsin ukkoa lähettyvilläni. Kun sitten täytin 21, niin hämmästyin todetessani, kuinka paljon hän oli oppinut seitsemässä vuodessa”. Jos murrosiän irtiotoista selvitään jotenkin, niin lapset tulevat takaisin. Suhde on vain muuttunut kahden aikuisen suhteeksi.
Isä on ollut usein poissa kotoa kautta historian. Keräilytalous pakotti pitkille metsästysreissuille. Maanviljelys sitoi miehen pelloille hyvin tiiviisti ainakin osan vuotta. Savotoilla saatettiin olla kerralla kuukausikaupalla. Puhumattakaan sota-ajasta. Isän ja pojan suhde tiivistyi siinä vaiheessa, kun poika saattoi lähteä isälle kaveriksi työmaille. Nykymittapuun mukaan hyvinkin nuorena. Sota-ajan kauhut traumatisoivat monet, eikä silloin ollut käytettävissä terapiaa eikä muitakaan apukeinoja. Isä–lapsi-suhde saattoi olla etäinen tai jopa pelon täyteinen.
Isän ja pojan suhde on askarruttanut kautta aikojen. Tärkein suhde on taivaallisen Isän ja Pojan suhde, josta saamme kuulla seuroissa ja joka on koko uskomme perusta. Raamattu kertoo myös vaikeista isä–poika-suhteista. Esimerkiksi Absalom ei hyväksynyt isänsä toimia ja keräsi sotajoukon isäänsä vastaan. Huonosti siinä kävi, kuten voimme Raamatusta lukea.
Millaisen miehen mallin sitten haluaisin pojille antaa. Tärkein on varmasti usko. Se toivottavasti näkyy myös siinä, että seurat ja muut tapahtumat ovat tärkeitä ja niihin mennään, kun se on mahdollista. Toivon jättäväni mallin, jossa asioita pyritään katsomaan positiivisesti ja jopa uteliaasti. Toivon että malliin sisältyy valmius osallistua yhteiseen hyvään, jos esimerkiksi pyydetään erilaisiin tehtäviin.
Nykyään puhutaan paljon työnjaosta perheen sisällä. Olemme ehkä ensimmäinen sukupolvi, jossa miehiltä edellytetään runsasta osallistumista kodin arkeen. Isäni katsoi aikoinaan lastensa touhuja ja kertoi vaihtaneensa vaipan vain kerran ja silloinkin väärinpäin. Koti olikin pääasiassa äidin vastuulla, mutta oli isällä ainakin yksi erityistehtävä, leipäjuuston paistaminen. Navettatyöt isä ja äiti tekivät yhdessä, muu olikin isän vastuulla.
Kodin työnjako voi vaihdella hyvinkin paljon. Pääasia on, että kaikki kokevat olonsa tyytyväiseksi ja turvalliseksi. Harrastuksia kannattaa olla. Mahdollisuuksia on paljon. Metsästys, kalastus, retkeily, pelit, puutarhanhoito… Parasta on, jos harrastus on isiä ja poikia ja parhaimmillaan koko perhettä yhdistävä ja kokoava tekijä.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys