Kotiimme kokoontui kauniina elokuun viikonloppuna suuri joukko lastemme ystäviä. Tämän parinkymmenen hengen yhteisenä nimittäjänä on Jyväskylässä eläminen jossakin elämän vaiheessa. Osa oli juuri saanut opintonsa päätökseen ja oli jättämässä kaupungin. Osa oli jo muuttanut pois kaupungista, mutta lämmin side entisiin ystäviin oli säilynyt. Osa jatkaa opintojaan tai on työelämässä Jyväskylässä. Oli sinkkuja, seurustelevia ja pikkuperheitä. Mukana olivat myös kolmen perheen pienokaiset Alvar, Maya ja Pauli. Yhteiseen iloon ehtivät hetken osallistua myös naapurin rakkaat ystävät.
Elokuun lämpimät päivät ovat ainutlaatuisia. Kesä oli tullut takaisin. Vaikka illat olivat jo hämärtyväisiä, oli niissä jäljellä vielä päivien lämpö.
Meidän tytöt olivat viikolla istuneet pitkään keittiön pöydän ääressä laatimassa ruokailusuunnitelmaa viikonlopulle aivan pieniä yksityiskohtia myöten. Sitten he ajoivat kaupunkiin ja toivat auton täydeltä ruoka-aineksia. Kotona oli kiva, odottava tunnelma.
Ensimmäiset vieraat saapuivat torstaina. Moni liitti tämän viikonlopun Suomen tai Norjan Lapin lomaan. Osa tuli varta vasten eri puolilta Suomea. Ystävyyden merkitystä, arvostamista ja vaalimista ei voi asetella sanoiksi. Sen voivat vain ystävät keskenään kokea, ja me muut aistia ja nähdä viereltä.
Osa vieraista on osallistunut useamman kerran meidän tyttöjen järjestämiin juhannus- tai uudenvuodenkokoontumisiin. Hekin, jotka tulivat mukaan ensimmäistä kertaa, olivat heti kuin kotonaan. Nämä tämän päivän aktiiviset nuoret ovat tottuneet kokoontumaan milloin missäkin, ja he osaavat toimia heti ennakkoluulottomasti ja reippaasti uusissa tilanteissa ja olosuhteissa. Kaikki tiedostavat sen, että myös ruuanlaitto ja tiskaus ovat osa yhteistä tekemistä. Jotta kaikki toimisi kuitenkin joustavasti ja reilusti, tytöt olivat laatineet ryhmät, jotka huolehtivat vuorollaan ruokien valmistuksista ja tilanteista ruokailujen jälkeen.
Voi sitä energisyyttä, terveyttä ja elinvoimaa mikä näistä nuorista huokui! He kävivät pelaamassa jalkapalloa, pesäpalloa, taas jalkapalloa, he uivat ja pomppivat laiturilta, pelasivat keinupalloa ja mekastivat kuin lapset konsanaan. He lämmittivät pihasaunaa ja taas menivät uimaan. He heittivät tikkaa, istuivat ryhmissä ja juttelivat tai vain olivat. He pilkkoivat salaattiaineksia, asettelivat kaiken kauniisti, kattoivat pöydän lukemattomia kertoja, kantoivat ruokia pöytään olohuoneeseen ja välillä ulos. Kohta he korjasivat ruuan pois ja huolehtivat ison tiskin, kunnes seuraavan aterian laitto alkoi jo lähestyä. He tulivat ehkä hieman liian lyhyiden yöunien jälkeen aamuvirkkujen valmistamalle aamupalalle ja istuivat pitkään yhdessä. He viihtyivät toistensa seurassa. Heillä oli hyvä olla.
Sitten he lauloivat ja soittivat. He järjestivät perjantain musiikki-illan. Miten he osaavatkaan kaikkea? Jos sovitus oli liian korkea, se transponoitiin. Jos säestys oli liian tylsä, se improvisoitiin. He perustivat yks kaks orkesterin ja heille tärkeä maakuntalaulu raikasi: – – täällä on ystävä voittamaton.” Yksi autollinen oli jalkapallokentälle mennessä perustanut ”Virtain naiskuoron”. Sekin esiintyi musiikki-illassa. Heleästi ja kirkkaasti.
Ohjelmaillassa oli hauskaa ja herkkää ohjelmaa. Aivan kuin yhteisen viikonlopun kiteytyksenä soi duettona ”– – kun annoit sä ruumihin tervehen ja syömen mi sykähteli, – – kun annoit sä myös pari ystävää ja ne hyvää, en pyydä ma enempää”. Aivan kuin rukouksena soi illassa vielä: ”Oi laps, ethän milloinkaan ottaa sä vois sun kättäsi enkelin kädestä pois.”
Minun kiitosrukoukseni on: ”Rakas Jeesus, hyvä Paimen, kulje lasten kanssa tänään. Ole heidän ystävänsä, niin kuin olit silloin, kun he olivat aivan pieniä. Kiitos, että olet antanut heille ystävyyden lahjan. Lasten ystävä, kiitos lasten ystävistä.”
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys