Pauli Määttä
”Silloin ei enää aamuyöstä paljon nukuttanut. Päivän valjetessa kokoilimme mitä voimme mukaamme ottaa. Millään en olisi vielä lähtenyt, mutta täytyi. Menin pyörällä Käkisalmeen. Se matka oli sitten raskasta, enkä ollut nähdäkään mitään, sillä itku silmäni sumenti. Kotonta otin kauniimmat kukat rintaani muistoksi”.
Näin kirjoitti äitini päiväkirjaansa 20.9.1944. Rakas koti Karjalan Pyhäjärvellä, Laatokan rannalla oli jätettävä viimeisen kerran. Voi vain kuvitella, miten paljon surua ja ahdistusta noihin riveihin sisältyy. Sota-ajalta periytyneet päiväkirjamerkinnät vievät aikamatkalle äidin nuoruuteen tuona vaikeana aikana.
Aikamatka alkaa Ylitornion kansanopistosta. Perhe oli talvisodan jäljiltä evakossa. Kotia ei oikein ollut, mutta opistokoti muodostui sitäkin merkittävämmäksi. Opiston jälkeen piti mennä töihin. Jatkosodan alettua tapahtui ihme: Karjala saatiin melko nopeasti takaisin. Karjalaiset lähtivät kotikonnuille heti, kun se oli mahdollista.
Pian tuli tieto, että koti oli säilynyt ehjänä, ainoastaan oudon väriset seinäpaperit olivat ilmestyneet tupaan. Lähes koko muu perhe pääsi muuttamaan, mutta äitini oli kiinni palveluspaikassa. Vasta seuraavana vuonna äitikin pääsi Karjalaan. Pian oli kuitenkin lähdettävä emäntäkouluun Savonlinnaan. Lähes päivittäin äiti kirjoittaa kaipauksestaan kotiseudulle. Keväällä 1944 koulu loppui, ja äiti olikin sitten kotona aina tuohon viimeiseen mahdolliseen päivään asti.
Vaikka rintama oli lähellä ja toisinaan kuului tykkien jyly, yritettiin elää normaalia elämää. Omenapuita istutettiin ja kasvimaata ja kukkapenkkejä laitettiin. Laatokalla käytiin kalassa, vaikka toisinaan tuli äkkilähtö. Jos näkyi hävittäjä tai syöksyvene, oli verkot heitettävä menemään ja yritettävä ehtiä lähimpään suojaan. Joskus vihollinen pommitti läheistä Sortanlahtea. Myös sotilaita liikkui kylän raitilla paljon.
Päiväkirjoista voi päätellä, kuinka uskonasiat olivat usein läsnä. Jokainen kohtaaminen saattoi olla viimeinen. Vaikka oma heikkous painoi, yritettiin uskonasioita kirkastaa sukulaisille ja muillekin. Suuri suru oli, jos jonkun tutun elämä päättyi ilman tätä suurinta lahjaa. Toisaalta monen lähtöön liittyi myös kultareunus: hän pääsi iäiseen iloon.
Varsinkin Kannaksella seuroja oli harvoin. Iloa tuottivat uskovaiset sotilaat, jotka kävivät tervehtimässä. Kirjeitä kirjoitettiin paljon. Niitä tuli ja lähti jopa useita samana päivänä. Voi päätellä, että sisältö oli syvällisempi kuin viestit nykyajan emoji-aikana. Kirjeitä kirjoitettiin sukulaisille ja ystäville ja jopa kannustuskirjeitä lähes tuntemattomille sotilaille rintamalle.
Päiväkirjoissa on mainintoja myös maailmantapahtumista. Stalingradin motin aikaan äidille herää epäilys. Tässä ei ehkä käykään hyvin. Voi olla, että joudumme taas jättämään Karjalan.
Äiti ikävöi Karjalaa koko loppuelämänsä ajan, vaikka ei siitä paljon puhunutkaan. Karjalan kunnailla -laulua oli joskus liian vaikea kuunnella. Hän yritti kasvattaa Kuusamossa omenapuita, mutta ne paleltuivat aina kuoliaiksi. Lapsena saimme syödä piirakoita ja erilaisia sieniruokia.
Karjalan heimo on vuosisatojen aikana saanut tuntea rajan kirot ja edut. Valta on vaihtunut, mutta väki on pysynyt paikoillaan, paitsi 80 vuotta sitten. Esi-isäni ovat käyneet myymässä kalaa Pietarin toreilla. Nyt äidin aikaiset omenapuut on kaadettu ja tilalle on rakennettu pietarilaisten kesäasuntoja. Kaksi kertaa olen päässyt käymään äidin kotipaikalla. Kotitalo oli hävinnyt, mutta syntymäpaikassa asuttiin edelleen.
Toisella retkellä enot hehkuttivat koko matkan ajan, kuinka Laatokka oli mahdottoman hyvä kalavesi. Kerrankin saatiin samana päivänä 700 kiloa kalaa. Pääsimme käymään vanhassa kalarannassa. Kalasaunan pohja oli edelleen tunnistettavissa. Rantaan tuli venäläinen kalastaja Laatokalta. Pääsimme juttelemaan. Hän kertoi, kuinka Laatokka on erityisen hyvä kalavesi. Kerrankin hän sai 700 kiloa kalaa yhtenä päivänä.
Sodan jälkeen karjalan heimoa ei sullottu pakolaisleireille, vaan sille annettiin uudet elinmahdollisuudet. Ei edes puhuttu pakolaisista vaan siirtoväestä. Useimmat olivat maanviljelijöitä. Heille osoitettiin maata, johon saattoi rakentaa ja raivata peltoja. Karjalaiset pääsivät rakentamaan omaa elämäänsä.
Heimon vaikutus koko Suomen kehittymiselle on ollut suuri. Aloittaessani työuraani metsähallituksessa vanhat kollegani kertoivat kauhutarinoita, kuinka asutushallituksen miehet tulivat ja veivät valtion maita ja metsiä siirtolaisten käyttöön. Ei auttanut, vaikka kuinka yritti harata vastaan. Suomi on ehkä ainoa maa, joka hoiti kodittomiksi joutuneet näin hienosti uuden elämän alkuun.
Herää kysymys, mitä karjalaisuus minulle merkitsee. Onko se vain äidin päiväkirjamerkintöjä? Toisinaan kuvittelen, millainen Karjala olisi, jos Luoja olisi antanut historian kulkea toisin. Karjala olisi vireä ja kansainvälinen maakunta. Viipuri kilpailisi Helsingin kanssa Suomen ykköspaikasta.
Silmiin piirtyy Karjalan pellot ja kukkulat ja niiden välissä siintävät järvien selät, kruununa jylhä ja arvaamaton Laatokka. Karjalaiset ovat sulautuneet muihin suomalaisiin. Siteet vanhaan kotiseutuun vähenevät, kun siellä eläneet siirtyvät ajan rajan taakse. Murretta ei enää juuri tunnista. Ehkä kuitenkin perintönä olen saanut jotain karjalaisuudesta: iloisuutta, leikkimielisyyttä, halua kokeilla kaikkea uutta.
Toinen kysymys tulee vastaan, kun miettii suhtautumista nykyajan pakolaisuuteen. Työperäiseen maahanmuuttoon on ehkä helpompi suhtautua. Joidenkin asiantuntijoiden mukaan emme tulevaisuudessa edes tule toimeen ilman näitä uusia ahkeria käsiä. Mutta entä varsinaiset pakolaiset? Näenkö heissä lähimmäisen, joka on joutunut pakenemaan kotiseudultaan ja juuriltaan, suvun keskeltä etsien tahoa, joka suostuisi ottamaan vastaan. Heillä ei ole asutushallitusta tukena. Vai näenkö heissä muukalaisen, joka pyrkii osingoille siitä hyvästä, jota minä ja me olemme vuosien ja vuosikymmenien aikana rakentaneet?
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys