Kun aloitin koulutieni 1960-luvun loppupuolella, peruskoulu oli ollut kunnassamme jo yhden vuoden. Moni asia toteutettiin koulumaailmassa eri tavalla kuin ennen. Minä koululaisena en tietenkään kokenut koulua muuttuneena kouluna, eihän minulla ollut käsitystä kansakoulusta. Oli vain tämä peruskoulu.
Koulua oli kiva käydä. Koulumme oli aika pieni kyläkoulu. Kaksi luokka-astetta oli samassa tilassa. Minulla oli paljon kavereita. Kävimme toistemme synttäreillä uskollisesti joka vuosi ja olimme paljon yhdessä myös koulupäivien jälkeen.
Kun katselen itseäni koululaisena vuosikymmenten päästä, voin tunnistaa tiettyjä piirteitä, jotka ovat kulkeneet mukanani yläasteella, lukiossa ja myöhemmin opiskelijana. Tunnistan ne piirteet vieläkin omassa persoonassani. Oli oppiaineita, joista tykkäsin aivan tavattoman paljon, ja toisia, jotka koin vaikeiksi ja joita kohtaan tunsin vastahakoisuutta. Mieliaineitani harjoitin hyvällä mielellä ja innokkaasti ja kehityin niissä, mutta ikäviin ja haastaviin asioihin suhtauduin todella kielteisesti ja välinpitämättömästi. Luulin kai, että riittää, kunhan teen, mitä minua itseäni huvittaa ja mikä on helppoa. Menin myös helposti lukkiutuneeseen tilaan joidenkin haasteiden edessä.
Sama meno ja meininki jatkui yläasteella. Meillä oli jälleen tosi kiva luokka ja ihana luokanvalvoja, joka opetti meille ruotsia. Pidin heti uudesta kielestä. Englanti oli vaikeaa, mutta kiinnostavaa. Luin myös kaksi vuotta saksaa valinnaisaineena. Sen sijaan en oppinut erottamaan fysiikkaa kemiasta. Muistan vain yläastevuosilta kyseisiltä tunneilta esterihapon. Ilmeisesti kemian oppimäärään kuuluva juttu. Matematiikan tunneilta ei ole muistijälkiä.
Kun teimme yhdeksännellä luokalla lukion ainevalintoja, oli aivan selvä, että valitsen lyhyen matematiikan. Opinto-ohjaajamme houkutteli valitsemaan myös latinan kielen. Siitä saatiinkin aikaiseksi tarpeeksi suuri ryhmä, jotta opetus pystyttiin toteuttamaan. Valitsin myös psykologian. Opiskelin siis lukiovuosinani neljää vierasta kieltä ja istuin matematiikantunneilla, kun oli pakko. Ilmeisesti fysiikkaa ja kemiaa ei tarvinnut lukea, kun oli valinnut lyhyen matematiikan. En ainakaan muista, että olisin ollut niiden tunneilla.
Lukiovuodet olivat ihanaa aikaa. Ruotsi oli edelleen kivaa ja latina oli kuin erityinen maailma ja polku johonkin menneeseen, johon rakentuu kaikki muu. Tarmoa, intoa ja motivaatiota riitti päntätä menemään latinan substantiivien deklinaatioita ja verbien konjugaatioita. Myös ulkoa opettelemista riitti. Käytin jälleen kaiken tarmoni oppiaineisiin, jotka olivat kiinnostavia, ja laiminlöin vastenmielisen matematiikan. Nyt tunnistan, että olin jo teinivuosinani ilmeinen humanisti.
Biologia oppiaineena sisälsi samoja elementtejä kuin matematiikka. Muistan, kuinka perinnöllisyystiede oli hankalaa, kun siinä olisi pitänyt ponnistella miettimään, miten loogisesti asiat etenevät ja seuraavat toisiaan. Erääseen biologian kokeeseen olin valmistautunut huonosti. Olisi pitänyt perehtyä, miten silmien väri periytyy ja miten menee kanojen risteytyminen. Hohhoijaa. Näen itseni koetta edeltävänä iltana istuskelemassa huoneessani ja tuijottelemassa ikkunasta ulos…
Kokeessahan ei käynyt oikein hyvin. En muista, kuinka kauan yritin vastata kysymyksiin. Jossakin vaiheessa kuitenkin hermostuin ja livahdin luokasta konseptit ja kysymykset mukanani. Olin ollut liikkeissäni ehkä aika ovela, koska opettaja oli huomannut vasta kotona, että Hanna-Marian paperit puuttuvat. En taaskaan nuhdellut itseäni tai tuntenut ylitsevuotavaa epäonnistumista. Ajattelin varmaan, että tällainen minä olen. Jos jokin asia on vaikeaa, siinä kohtaa voi luovuttaa. Ei aivan hirveän hyvä ajatusrakennelma ja periaate aikuistumisen edessä.
Keväällä 1981 oli ylioppilaskirjoitukset. Kirjoitin äidinkielen, reaaliaineet ja neljä vierasta kieltä. Kertoo ehkä kielten silloisesta arvostuksesta se, että samassa kuuden tunnin kirjoitussessiossa piti suorittaa saksa ja latina. Kun jätin saksan paperit valvojalle, sain latinan käännöstekstin ja sanakirjan ja palasin paikalleni. Olo oli sekopäinen.
Saman vuoden syksyllä aloitin ruotsin kielen opinnot Oulun yliopistossa. Tarkoitus oli valmistua ruotsin opettajaksi. Suoritin kaikki pedagogiset opinnot ja opetusharjoittelut, mutta itse oppiaineen opinnot jäivät paitsioon kaiken muun tieltä. Aikaa meni häkellyttävän paljon ihmissuhdekiemuroihin ja kaiken maailman kuvioiden vatvomiseen. Samassa koulussa tai kämppäkavereina olleet ystäväni sen sijaan menestyivät hyvin opinnoissaan, vaikka heistä osa eli samanlaista sosiaalista elämää kuin minä.
Myöhemmin opiskelin samaisessa opinahjossa kulttuuriantropologiaa ja lopuksi monien vaiheiden jälkeen pääaineeni oli kirjallisuus. Välillä perheenäitinä opiskelin Lapin yliopiston ja alueemme seutuopiston yhteisjärjestelynä taidehistoriaa. Minulla oli jo kasassa aivan valtava määrä opintopisteitä humanistisen alan oppiaineista.
Vielä pari vuotta sitten yritin työn ohessa tehdä gradua Tšehovin novellistiikan ihmiskuvauksesta. Aina, kun selvisin työpöytäni ääreen ja sain palauteltua mieleeni, mikä tutkimustyöni nimi taas olikaan, oli jo ilta enkä ollut saanut mitään aikaiseksi. Mitä tahansa tein kotona, minulla oli aina tunne, että pitäisi olla tekemässä kouluhommia. Sitten päätin, että nyt riittää. Eräänä iltana palautin dramaattisin elkein ison kasan kirjoja yliopiston kirjaston palautuslaatikkoon. Olisin voinut suudella jokaista kirjaa erikseen ja kiittää huonosta yhteistyöstä.
Ajattelin, että saan rauhan elämääni, kun en roiku kiinni keskeneräisessä tutkielmassani. Voin olla rennolla mielellä miettimättä, että pitäisi olla työhuoneessa Tšehovin parissa. Näin on osittain käynytkin. Mutta osittain hiertää, että en käynyt kouluani loppuun. Pitäisikö vielä joskus tarttua toimeen…
Olen myös huomannut sellaisen seikan, että en olekaan vastuussa pelkästään itselleni, miten olen suhtautunut mielenkiintoisiin ja itselle helppoihin asioihin, ja miten vaikeisiin, haastaviin ja vastenmielisiin. Olen nyt ymmärtänyt, että lasten äitinä olen antanut hieman outoja asennemalleja, miten kouluasioihin tulee suhtautua.
Pelkään, että olen sanonut lapsilleni joissakin vaiheissa, että joo, ei äitikään ollut hyvä. Olen siis opettanut luovuttamista haasteiden edessä. Olen myös melko varmasti sanonut, että kyllä ruotsin kielestä pitää tykätä. Aivan kuin minä voisin sanoa lapselleni, mistä hänen pitää tykätä! Olen varmaan myös osoittanut närkästykseni koko Ruotsin kuningaskunnan puolesta, kun joku lapsistani on sanonut, että kieli on turha ja ilman sitä pärjää.
Siirrämme helposti seuraavalle sukupolvelle asenteita ja tapoja toimia haasteiden edessä. Tosiasiahan on, että elämässä pitää tehdä myös asioita, jotka eivät ole kivoja tai helppoja. Jo kouluelämässä voi oppia ponnistelemaan vaikeidenkin asioiden parissa ja tekemään sellaista, mikä ei motivoi niin vahvasti.
Tunnen olevani sama Hanna-Maria kuin koulu- ja opiskelutieni eri vaiheissa. En ole muuttunut miksikään. Välttelen asioita, jotka tuntuvat hankalilta. Menen lukkoon ongelmien edessä. Ja joskus iltaisin nukkumaan mennessä tyynyn alla on puhelimessa auki kanava: ”Learn French While You Sleep”.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys