1.4. torstai
Yö on tullut. Kohta vaihtuu vuorokausi. On vielä hetki kuun ensimmäistä päivää. Tässä kuussa kaikki ilon kautta, toivon.
Saimme palmusunnuntaina erityisen ihanan tuliaisen luonamme vierailleelta siskoltani. Mikä tahansa tuliainen on ihana, olipa se sitten proosallinen tai juhlaa kohottava. Kukat ovat ihania ja kynttilät ja servetit. Kahvi tai tee tai hedelmät ovat ihanat saada. Mutta tämä palmusunnuntain tuliainen oli viehkoista viehkoin: saimme Shakespearen Sonetit! Siinä on perehtymishaastetta lopuksi elämää. Tässä kyseisessä painoksessa kunkin aukeaman vasemmalla puolella on sonetti englanniksi ja oikealla puolella sama Aale Tynnin käännöksenä. Tästä päivästä alkoi Sonetti päivässä -haaste. Haastetta näyttää olevan jo aivan tarpeeksi pelkällä suomennetulla aukeamanpuoliskolla…
Nämä 1500- ja 1600-luvuilla syntyneet rakkausrunot ovat eläviä vielä tänäänkin. Perheessämme on juuri nyt ilmassa nuorta rakkautta. Toivokaamme, että nuoret rakastavaiset voisivat joskus lausua Shakespearen 62. sonetin loppusäkeen toisilleen:
” Sinua, toinen minuuteni, kiitän, / ikääni päiviesi värit liitän.”
9.4. perjantai
Lunta sataa sakeanaan. Näimme töyhtöhyypän viikolla. On varmaa, että kevät on pian luonamme.
Pääsiäisen tulppaanit leventelevät maljakoissa. Tulppaani on kaunis kukka vielä täydellisesti auenneenakin.
Katsoimme vanhoja valokuvia äitini luona pääsiäisen aikaan. Ihania kuvia perheestä, suvusta, juhlista, arjesta, kesästä, elämästä. Eräässä kuvassa äitini on oman isänsä halauksessa. Äiti on juuri valmistunut Kemijärven seminaarista, ja saa ilontäyteisen onnitteluhalauksen isältään. Olisikohan äiti tullut juuri Kemijärveltä kotiin ja juossut kotiportailla odottavan isänsä syleilyyn? Äidiltä nimittäin puuttuu kuvassa toisesta jalasta sandaali. Sandaalittoman jalan nilkka on hienosti ojentautuneena. Kuva koskettaa sydämeen asti. Sota on koettu ja elämä jatkuu. Vanha isä iloitsee lapsensa kanssa. Kuvasta huokuu tunnelma: tässä minä olen, elämä! On ilon ja rakkauden hetki!
Katselemme äidin ja isän kihlajaiskuvaa ja kuvia häistä.
Seuraavan kesän kuvissa äidillä on sylissään ensimmäinen lapsi, isosiskoni.
Albumeiden joissakin kuvissa ovat isänäiti ja äidinäiti: mummi ja ämmi. Vanhoja naisia. Pitkän elämän eläneitä ja kovasti työtä tehneitä.
On myös paljon kuvia meistä viidestä siskoksesta. On kuvia tädeistäni, joita on koko joukko. Kuvissa on paljon suvun naisia, joiden joukkoon minäkin kuulun. Siihen joukkoon kuuluvat myös minun tyttäreni.
On jännittävää miettiä, mistä minä olen koostunut ja miksi olen tällainen kuin olen. Mitä minussa on isänäidiltä ja mitä äidinäidiltä? Kuinka paljon muistutan äitiäni ja tätejäni? Yksi tädeistäni on ollut aina ihailuni kohde. Olisinpa kuin hän! On myös jännittävää miettiä, mistä piirteistä koostuvat ihanat tyttäreni.
Perheen ja suvun pojat ja miehet ansaitsevat oman tarinansa. Tänään ajattelen suvun naisia.
Shakespeare runoilee kolmannen sonettinsa lopussa näin:
Ӏitisi sinuun katsoo: olet peili,
hän näkee kukkakuunsa, huhtikuun;
kun kurtistut, niin iän ikkunoista
sinäkin katsot aikaan kultaiseen.
Jos elät vaalimatta muistoasi,
niin kuvasikin kuolee kuollessasi.”
11.4. sunnuntai
En ole sittenkään varma, tuleeko kevät viikonlopun pitkän lumisateen jälkeen. En ole myöskään varma, voiko koko huhtikuuta elää ilon kautta.
Nyt kyllä tuntuu, että saisi tulla välillä onnistumisiakin. Elämä lipuu ohitseni. Mihin on mennyt viimeiset kymmenen vuotta? Ja sitä edeltävät kymmenen? Ensi vuonna täytän 60. Kannattaako suunnitella enää mitään ihmeellisyyksiä? Kurjaa! Minua opetetaan alati perheessäni, että itseä ei saa mollata eikä sättiä. Tyydynkin ihmettelemään, olenko saanut osuman etälamauttimesta.
Shakespeare lurittelee minulle sonettinsa numero 73 loppuriveillä: ”Lujittuu rakkaus, kun näet sen, / kun tiedät: aikamme on vähäinen.”
18.4. sunnuntai
Sää säätelee tunnetiloja. Aurinkoisena päivänä olo on kerta kaikkiaan parempi kuin päivänä, jolloin sataa vinoon, tuulee ja peltikatto rytisee ja pamahtelee.
Tänään on ehkä ollut kevään hienoin päivä. Aurinko on paistanut aamusta saakka. Joki on jäässä ja pellot lumiset, mutta lintujen viserrys on jo täydellistä.
Olisi varmaan aivan terveellistä, että sää EI säätelisi tunnetiloja. Sekin olisi kyllä terveellistä, että tämä oma elämä soljuisi tasaisena eteenpäin. Että sillä, miltä tuntuu, EI olisi niin suurta merkitystä. Että asiat menisivät vain eteenpäin. Että ei tuntuisi usein niin kummalta. Tai että kummalliselta tuntuminen ei saisi aina niin isoa merkitystä.
Voisikohan itseä koulia ajattelemaan säästä positiivisesti? Jos otankin uuden haasteen! Heitän syrjään nuo kryptiset sonetit, ja alan kehittelemään säärakkausrunoja! Vaikka Shakespearia mukaellen näin:
”Ah, tweed-takkini, siis voit kastua sa niityn lailla,
ma ulkona viihdyn, kirmaan huolta vailla!"
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys