Pauli Määttä
Kun ajattelen julkaistuja kirjoja, joita on lukematon määrä, tulee ensimmäisenä mieleen Raamattu. Sellaisen olen saanut kirkon alttarilta mukaan seurakunnan lahjana. Raamattu odottelee usein kirjahyllyssä tai yöpöydällä lukijaansa. Raamattua selitetään seuroissa. Raamattuluokanopettajan tehtävässä tuli katsottua asiaan liittyviä raamatunkohtia. Muutama vuosi sitten päätin, että luen kirjan lävitse. Pian huomasin, että Raamattua ei voi lukea samalla tavalla kuin jotain muuta kirjaa. Sen sisältö on niin väkevää. On luettava sivu tai kappale kerrallaan. Sain kuin sainkin luettua kirjan läpi, mutta siihen meni monta vuotta. Pitäisi varmaan joskus aloittaa uudestaan.
Kaksi viimeksi lukemaani kirjaa ovat SRK:n julkaisemia. Pekka Kinnusen sekä Pirkko ja Yrjö Talan jo muutama vuosi sitten ilmestynyt kirja Lutherista Raamatusta en luovu sekä uunituore Meri Alaranta-Saukon ja Saara Hintsalan toimittama kirja Näin me selvisimme. Lutherin kirjasta voi päätellä, kuinka hänen täytyi olla hurjan rohkea, kun ryhtyi kyseenalaistamaan maallisen ja hengellisen vallan toimet. Oma hengenlähtö oli lähellä. Aikakin muuttui hyvin sekasortoiseksi talonpoikien aloittaessa kapinan. Kirjassa on myös inhimillinen puoli. Luther ei tainnut olla kovin käytännöllinen. Perheen ja arkiasioiden pyörittäminen taisi jäädä aika tavalla puolison Katharina von Boran harteille.
Näin me selvisimme -kirja ei ole suuri kooltaan, mutta siinä on painavaa asiaa. Miten aivan ylipääsemättömistäkin tilanteista voi kuitenkin selvitä. Usko Jumalaan on usein avainasemassa. Kirjan lukeminen antaa varmasti valonpilkahduksia niille, jotka parhaillaan kamppailevat elämän vaikeuksissa ja kriiseissä. Se voi antaa myös opastusta saattomiehille ja läheisille, kuinka kohdata vaikeassa tilanteessa oleva lähimmäinen.
Olen itsekin saanut osallistua pieneltä osin kahden kirjan tekoon. Olin päättänyt, että kirjoitan runoja miesrunokirjaan. Aikaa oli runsaasti. Mutta mitään ei tapahtunut. Kun sitten aikaa oli enää kaksi päivää, otin paperin ja rupesin kirjoittamaan. Runoja syntyikin melkein 30. On minulla ollut paperi ja kynä yöpöydällä senkin jälkeen, mutta mitään ei ole enää ilmaantunut. Runoilijan urani oli kiihkeä, mutta lyhyt. Yllätyksekseni kirjaan otettiin melkein puolet noista sepustuksista. Ehkä runot eivät ole kovin syvällisiä, kun jotkut ovat sanoneet, että ne ovat ainoita runoja, joita voi ymmärtää. Jokin aika sitten pääsin esittämään koko julkaistun runotuotantoni. Yksi kommentti oli: "Luulin, että ne ovat otsikoita. Milloinhan varsinaiset runot tulevat?"
Muusta kirjallisuudesta tulee mieleeni lapsuudesta Marie Hamsunin kirja Tunturilaakson lapset. Se kertoi Olavin ja sisarusten seikkailuista Norjan tuntureilla. Kerta kerran jälkeen eläydyin lasten viattomaan maailmaan. Luin kirjan ainakin viisi kertaa. Voisi olla mielenkiintoista lukea se vielä kerran 60 vuotta myöhemmin.
Nuoruudessa pysäyttäviä kirjoja olivat Kasvun rajat ja Hiljainen kevät. Niiden tulevaisuuden kuva oli synkkä. Onneksi turhankin synkkä. Ajattelin tehdä oman osuuteni, ettei esitetty tulevaisuus toteutuisi. En esimerkiksi halunnut ajaa mopolla. Sehän saastuttaa. Ehkä reaalisia edellytyksiä pientilalla sellaisen hankintaan ei olisi ollutkaan. Noiden kirjojen perusteella on helppo ymmärtää nykyajan ahdistusta, kun saa lukea raportteja maailman tulevaisuudesta.
Nuorena ja vanhempanakin luin paljon toisesta maailmasodasta kertovia kirjoja. Ehkä vaikuttavin oli kirja, johon oli käännetty Dietrich Bonhoefferin kirjeitä keskitysleiriltä. Kirjeet olivat hyvin vaikeaselkoista teologista pohdintaa, mutta samalla korvissa soi hänen kirjoittamansa virsi 600 Hyvyyden voiman ihmeelliseen suojaan.
Yhdessä vaiheessa tuli luettua kasapäin etupäässä amerikkalaisia elämäntapaohjeita, miten tullaan paremmaksi ihmiseksi. Niissä luvataan terveyttä, onnea, iloa ja jopa vaikutusvaltaakin, kunhan teet niin ja näin. Yleensä kyllä käy niin, että opetukset unohtuvat samalla hetkellä, kun kirjan kannet laittaa kiinni. Ei auta kuin jatkaa tätä epätäydellistä vaellusta.
Kirjojen avulla voi päästä vierailemaan missä tahansa ja milloin tahansa. Voi keskustella vaikka Aristoteleen kanssa tai käydä kiinalaisessa kylässä Maon hirmuhallinnon aikana. Kun isäni jäi yksin äitini poismenon jälkeen, vein hänelle toisinaan luettavaa. Isä lukikin innokkaasti. Yksi kirja kertoi Kiinan hienoston elämästä jonkun varhaisen dynastian aikaan. Kirjassa kerrottiin sen ajan kauneusihanteista. Ihanteeseen liittyi tapa, että naisten jalkapöytä taitettiin kaksinkerroin. Noilla jaloilla ei juuri pystynyt kävelemään, mutta se oli hienoa. Isä oli aivan kauhuissaan. En ole kuullut, saiko isä vastakaikua kertoessaan asiasta kylän osuuskaupalla.
Viime vuosina yksi kesän kohokohdista on ollut aina uuden Naisten Etsivätoimisto nro 1 -kirjan ilmestyminen. Sen tapahtumat sijoittuvat Botswanaan. Kirjassa ratkaistaan ehkä yksi tai kaksi tapausta, usein perhe-elämään liittyvää. Arvot ovat kirjassa kohdillaan. Näin vaalien jälkeen tulee mieleen viimeisimmän kirjan tapahtuma. Kirjan päähenkilö Mma Ramotswe oli joutunut kunnallisvaaliehdokkaaksi. Toimiston kanssatoimitusjohtaja (=sihteeri) Mma Makutsi keksi epäilevälle ehdokkaalle kunnon vaalilauseen: ”Näissä vaaleissa voitte valita, millaisen ihmisen haluatte edustamaan itseänne. Voitte valita naisen, joka on työskennellyt väsymättömästi jo vuosikausia ihmiskunnan hyväksi.”
Blogit
Lukijan kuva
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys