JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Hartauskirjoitukset

Vanhurskautta, rauhaa ja iloa

Siionin Lähetyslehti
Hartauskirjoitukset
5.3.2016 7.00

Juttua muokattu:

1.1. 23:25
2020010123252920160305070000

HELI VARTIAINEN

HELI VARTIAINEN

Roo­ma­lais­kir­jeen kir­joit­ta­ja, apos­to­li Paa­va­li – ent. Sau­lus – syn­tyi Ki­li­ki­an Tar­sok­ses­sa, ny­kyi­sen Tur­kin ete­lä­o­sas­sa sa­moi­hin ai­koi­hin kuin Jee­sus. Hän oli juu­ta­lai­nen, mut­ta myös Roo­man kan­sa­lai­nen. Paa­va­li opis­ke­li ja val­mis­tui rab­bik­si, juu­ta­lai­suu­den opet­ta­jak­si. Hän oli fa­ri­seus ja myös juu­ta­lais­ten suu­ren neu­vos­ton jä­sen.

Da­mas­kok­sen tiel­lä Jee­sus il­mes­tyi Sau­luk­sel­le va­lon­lei­mah­duk­ses­sa, joka vei hä­nel­tä lii­kun­ta- ja nä­kö­ky­vyn. Sau­lus läh­ti Jee­suk­sen neu­von mu­kaan kau­pun­kiin, jos­sa Her­ran hen­ki opas­ti us­ko­vai­sen Ana­ni­aan Sau­luk­sen luok­se. Ana­ni­aan siu­nauk­sen kaut­ta Sau­lus täy­tet­tiin Py­häl­lä Hen­gel­lä. Hän us­koi ja sai pa­ran­nuk­sen ar­mon. (Ap. t. 9:3–20.) Ti­mo­teuk­sel­le Paa­va­li kir­joit­taa, et­tä hä­nel­le on ta­pah­tu­nut lau­peus. Her­ra Kris­tus Jee­sus on an­ta­nut hä­nel­le voi­maa, kat­so­nut luo­tet­ta­vak­si ja ot­ta­nut pal­ve­luk­seen­sa (1. Tim. 1:12). Paa­va­li hank­ki toi­meen­tu­lon­sa tel­tan­te­ki­jä­nä.

Van­hurs­kas elää us­kos­ta

Roo­ma­lais­kir­jees­sä Paa­va­li opet­taa, mi­ten Ju­ma­la van­hurs­kaut­taa syn­ti­sen ih­mi­sen ja var­je­lee omi­aan tääl­lä ajas­sa. Ju­ma­lan sa­naan kuu­luu laki ja evan­ke­liu­mi. Laki he­rät­tää epä­us­koi­ses­sa ih­mi­ses­sä syn­nin tun­non (Room. 3:20). Evan­ke­liu­mi on ilo­sa­no­ma syn­tiem­me so­vit­ta­jas­ta Jee­suk­ses­ta. Sitä ju­lis­ta­vat us­ko­vai­set ih­mi­set niin kuin Ana­ni­as Sau­luk­sel­le. ”Se van­hurs­kaus, joka Ju­ma­lan edes­sä kel­paa, il­moi­te­taan us­kos­ta us­koon” (Room. 1:17). Se on lah­ja­van­hurs­kaut­ta.

Paa­va­li sai us­kon kaut­ta omien voi­mien­sa ti­lal­le Ju­ma­lan voi­man evan­ke­liu­min työ­hön ja omaan elä­mään­sä. Näin Ju­ma­lan voi­ma vai­kut­taa hä­neen us­ko­vis­sa yhä edel­leen. Paa­va­lin ope­tuk­set si­säl­tä­vät myös neu­vo­ja ja nuh­tei­ta, jot­ka ovat tar­peel­li­sia jo­kai­sel­le us­ko­vai­sel­le (Room. 12). Nii­den kaut­ta Ju­ma­la pi­tää meis­tä huo­len: var­mis­taa us­ko­mi­sen ilon ja va­pau­den elä­mäs­säm­me.

Va­pau­teen Kris­tus va­paut­ti mei­dät

Ky­syin us­ko­vai­sil­ta nuo­ril­ta, mitä kris­ti­tyn va­paus tuo hei­dän mie­leen­sä. He vas­ta­si­vat: ”Saa elää va­paas­ti niin kuin us­koo. Ei tar­vit­se osal­lis­tua mi­hin­kään, min­kä tie­tää tuo­van mur­het­ta, pa­haa miel­tä, vaan voi va­paas­ti niis­tä kiel­täy­tyä.”

Hyvä oma­tun­to tuo us­ko­mi­sen va­pau­den ja ilon sekä an­taa voi­maa us­kon kil­voi­tuk­seen. Huo­nol­la omal­la­tun­nol­la on ras­kas­ta va­el­taa; moni on uu­pu­nut us­kos­saan sen al­la. Ah­ke­roim­me sen täh­den pan­na pois syn­nin ja kuor­man, joka mei­hin ai­na tart­tuu ja kuor­mit­taa us­ko­am­me (Hepr. 12:1).

Us­ko ke­ven­tää myös mo­nia ajal­li­sia huo­lia, kun saa tur­va­ta kaik­ki­val­ti­aan Ju­ma­lan joh­da­tuk­seen elä­mäs­sä – mi­tään ei ta­pah­du hä­nen sal­li­mat­taan. Ju­ma­lan val­ta­kun­nan yh­tey­des­sä on tur­val­lis­ta kul­kea. Ju­ma­la it­se pi­tää sii­tä huol­ta. Hän on an­ta­nut sa­nan­sa, jos­ta ke­hot­taa ot­ta­maan opik­si.

Roo­ma­lais­kir­je nos­taa esil­le myös mo­nia mei­dän ajal­lem­me omi­nai­sia vi­hol­li­sen viet­te­lyk­siä, joil­la se tah­toi­si vie­dä rau­han ja va­pau­den us­ko­vai­sil­ta. Täl­lai­sia ovat eri­tyi­ses­ti so­peu­tu­mi­nen maa­il­mal­li­seen elä­män­ta­paan, yl­peys (Room. 12:2–3) ja ah­neus eri muo­dois­saan (1. Tim. 6:9–10). Eri­tyi­sen pai­nok­kaas­ti apos­to­li opet­taa, et­tä em­me si­toi­si lä­him­mäi­si­äm­me us­kon var­jol­la asi­ois­sa, joi­hin us­ko ei kuu­lu. ”Ju­ma­lan val­ta­kun­ta ei ole syö­mis­tä ei­kä juo­mis­ta, vaan van­hurs­kaut­ta, rau­haa ja iloa, jot­ka Pyhä Hen­ki an­taa.” (Room. 14:1–7.)

Van­hurs­kaus, rau­ha ja ilo

”Kun Ju­ma­la ar­mos­ta an­taa meil­le syn­tim­me an­teek­si, se syn­nyt­tää sy­dä­mis­säm­me rak­kaut­ta, kii­tol­li­suut­ta ja us­kon kuu­li­ai­suut­ta. Nämä saat­ta­vat mei­dät pal­ve­le­maan Ju­ma­laa ja lä­him­mäis­täm­me.” (KO 85.) Ju­ma­lan ar­mo on hä­nen val­ta­kun­nas­saan tar­jol­la, ku­ten se oli tar­jol­la Sau­luk­sel­le ai­ka­naan. Sen saa omak­seen Ju­ma­lan lah­ja­na il­man vas­ta­pal­ve­lus­ta (Ef. 2:8).

Myös eti­o­pi­a­lai­nen ho­vi­her­ra us­koi Fi­lip­puk­sen saar­naa­man evan­ke­liu­min ja jat­koi iloi­ten mat­kaan­sa (Ap. t. 8:39). Evan­ke­liu­mi on Ju­ma­lan voi­ma myös jo­kai­sel­le jo tai­vas­tie­tä kul­ke­val­le. Us­ko­ja saa sen, mitä evan­ke­liu­mi lu­paa: rau­han ja ilon sy­dä­mel­leen ja ian­kaik­ki­sen elä­män tai­vaas­sa.

Timo Määt­tä

Teks­tis­sä kä­si­tel­lään seu­raa­vaa raa­ma­tun­koh­taa: Room. 14:17

Jul­kais­tu Sii­o­nin Lä­he­tys­leh­des­sä 2/2016

21.11.2024

Minä odotan Herraa kuin vartijat aamua, hartaammin kuin vartijat aamua. Ps. 130:6

Viikon kysymys