KUVA: H.H.
KUVA: H.H.
Jesajan kirjan kohta voidaan ymmärtää lunastuksena, jonka Jumala lahjoitti koko maailmalle Kristuksen sovitustyön kautta.
Jesajan kirjan kohdassa on viesti siitä, kuinka Jerusalemin rauniot saavat iloita: ”Puhjetkaa riemuun, te Jerusalemin rauniot, kaikki yhdessä iloitkaa!” Jumala antaa kansalleen lohdutuksen ja lunastaa Jerusalemin. (Jes. 52:9.)
Raamatun historian aiemmissa vaiheissa kansa vaelsi neljäkymmentä vuotta kohti Kanaanin maata. Näin Jumala vapautti kansansa Egyptin orjuudesta.
Jumalan pelastushistoria sisältää tarkoituksen, että mahdollisimman moni aikakauteen katsomatta pääsisi perille taivaaseen.
Kristus tuo pelastuksen
Jesaja on kirjoittanut profetian aikana, jolloin Israelin kansan Babylonian pakkosiirtolaisuus päättyy. Vieraista oloista ja vankeudesta päästään kotiin ja vapauteen.
Profeetta näkee jo kaukaa Jumalan antaman pelastuksen, Jerusalemin vapautuksen (Jes. 52:9). Esikuvallisesti hän katsoo jo sitä lunastajaa, Jeesusta Kristusta, joka tuo Jumalan valmistaman pelastuksen kaikille kansoille: ”valon, joka koittaa pakanakansoille, kirkkauden, joka loistaa kansallesi Israelille” (Luuk. 2:32).
Jumala armahtaa
Aikanaan kansa napisi erämaavaelluksella. Myöskään pakkosiirtolaisuudessa kansa ei aina jaksanut luottaa Jumalan huolenpitoon. Herra kuitenkin armahtaa ja johdattaa.
Luukas kertoo evankeliumissaan Jeesuksen vertauksen tuhlaajapojasta, joka unohti Isänsä kodin ja eli epäuskossa. Katuvaa tuhlaajapoikaa Isä armahti tulemalla häntä vastaan (Luuk. 15:11–32). Isä armahtaa myös koko maailmaa: ”Kun aika oli täyttynyt, Jumala lähetti tänne Poikansa” (Gal. 4:4). Syntynyt lapsi oli maailman Vapahtaja.
Rauhan viestiä eteenpäin
Ilosanoman tuoja tuo viestin rauhasta ja pelastuksesta (Jes. 52:7). Viestiä julistettiin satoja vuosia ennen Jeesuksen syntymää: ”Julistakaa kaikkien kansojen kuulla: Herra on kuningas! Hän loi maan, joka pysyy eikä horju.” (Ps. 96:10.)
Jumala on luoja ja lunastaja. Hänen lähettämänsä Poika, Jeesus Kristus, lähettää omansa viemään rauhan viestiä eteenpäin. Roomalaiskirjeen kirjoittaja muistaa Jesajan profetian: ”Kuinka kukaan voi julistaa, ellei häntä ole lähetetty? Onhan kirjoitettu: Kuinka ihanat ovat ilosanoman tuojan askelet!” (Room. 10:15.)
Jumalan valtakunnan ilosanomaa viedään lähetyskäskyn mukaisesti kaikkeen maailmaan (Matt. 28:18–20). Vastaanottajan sydämeen laskeutuu rauha ja pelastuksen osallisuus.
Iloa Herrassa
Jesajan kirjassa toistuva Siionin vuori kuvaa Jumalan valtakuntaa, hengellisestä Jerusalemia. Siionin muurilla on vartijansa (Jes. 52:8). Niin on myös Jumalaan luottavalla Siionin vuoren asukkaalla: ”Hän antaa enkeleilleen käskyn varjella sinua, missä ikinä kuljet.” (Ps. 91:11.)
Siionin vuorella koetaan todellista iloa Herrassa. Sanoma pelastuksesta ja vapautuksesta saa sydämet riemuitsemaan. Joulun sanoma täydentyy pääsiäisen, pelastuksen sanomalla. Kristuksen lunastamassa kaupungissa, taivaasta alas lasketussa uudessa Jerusalemissa, vietetään evankeliumin synnyttämää rauhan ja ilon juhlaa (ks. Ilm. 21:2).
Ikuisuutta varten
Jumala on kaiken luoja, ylläpitäjä ja johdattaja. Hän kohtaa meidät kansojen vaiheissa ja puhuu meille ihmiselämän kohtaloissa (KO 4/1948). Jumalan käsivarren voima on ikuinen. Maan kaikki ääret saavat nähdä hänen antamansa pelastuksen. (Jes. 52:10.) Hän voi pelastaa väärille teille joutuneen ihmisen, kaupungin tai kansakunnan. Hän on luonut ihmisen ikuisuutta varten. Sitä kohti Jumalan kansa vaeltaa.
Juha Seppälä
Tekstissä käsitellään seuraavaa raamatunkohtaa: Jes. 52:7–10
Julkaistu Siionin Lähetyslehdessä 12/2015
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys