KUVA: HEIKKI VUONOKARI
KUVA: HEIKKI VUONOKARI
Efeso oli Paavalille tuttu kaupunki. Hän oli viettänyt siellä joitakin vuosia (Ap. t. 19), ja hänen useat ystävänsä, esimerkiksi Priscilla ja Aquila, asuivat kaupungissa (Ap. t. 18:26 ja 1. Kor. 16:19).
Efeso oli tärkeä kauppakaupunki, jossa monet kulttuurit kohtasivat. Kaupungissa elettiin ehkä osin tästä johtuen varsin turmeltunutta elämää, mutta sinne oli muodostunut myös elävä Jumalan seurakunta.
Efesolaiskirjeen keskeisenä teemana Paavalilla on kirkastaa Jumalan pelastussuunnitelmaa, joka oli tehty jo ennen maailman luomista (Ef. 1:4). Kristuksessa Jumala oli yhdistänyt kaiken, mitä on taivaassa ja maan päällä (Ef. 1:10). Kristuksen veressä on lunastus ja syntien anteeksianto (Ef. 1:7).
Paavalin kirjeen sävy on kirjeen alusta saakka sielunhoidollinen. Hän rohkaisee Efesossa asuvia uskonveljiään ja -sisariaan katsomaan maailman myrskyjen keskellä uskon alkajaa ja päättäjää, Jeesusta Kristusta. Elävää uskoa seuraavat myös oikeat elämän valinnat, joihin Paavali ohjaa lukijoita kirjeen loppupuolella.
Neuvoja aviopuolisoille
Paavali osoittaa sanansa erityisesti aviopuolisoille. Hän tähdentää avioliittoa Jumalan säätämyksen mukaisena ja vertaa aviosuhdetta Kristuksen ja seurakunnan väliseen suhteeseen.
Aviomiehen tulee rakastaa vaimoaan niin kuin Kristuskin rakasti seurakuntaa ja antoi henkensä sen puolesta. Paavalin mukaan se, joka rakastaa vaimoaan, rakastaa itseään (Ef. 5:28).
Paavalin opetus ohjaa aviopuolisoita kunnioittamaan toisiaan, ottamaan huomioon puolison tarpeet ja kohtelemaan toista tasapuolisesti. Tällaisesta toisen asemaan asettautuvasta suhtautumisesta seuraa siunaus avioliitolle ja laajemminkin koko perhe-elämälle.
Avioliitto on pyhä
Paavalin sanat pitävät sisällään myös viestin aviopuolisoiden erottamattomuudesta ja avioliiton pysyvyydestä. Mies on jättänyt isänsä ja äitinsä ja liittynyt vaimoonsa, niin että nämä kaksi ovat tulleet yhdeksi lihaksi (Ef. 5:31). Paavalin opetus avioliitosta oli täsmälleen sama kuin Jeesuksen opetus (Matt. 19:4–6). Aviomiehen velvollisuus on rakastaa vaimoaan niin kuin omaa ruumistaan.
Paavalin mukaan juuri niin hoitaa Kristuskin seurakuntaansa, omaa ruumistaan, jonka jäseniä Kristuksen seuraajat ovat (Ef. 5:29). Jumalan seurakunta löytyy sieltä, missä Kristus elää ja vaikuttaa. Ja toisinpäin, Kristus löytyy sieltä, missä Jumalan seurakunta on. Jeesus itse lupasi, että hän on seuraajiensa kanssa kaikki päivät maailman loppuun saakka (Matt. 28:20).
Paavali myöntää, että tämä – Kristuksen ja seurakunnan suhde – on suuri salaisuus (Ef. 5:32). Se avautuukin vain uskon kautta, kun sen saa omakohtaisesti kokea. Samalla tavalla avioliiton pyhyyden kunnioitus, joka pitää sisällään rakkauden puolisoa kohtaan, on elävän uskon hedelmä.
Paavalin sanat avioliiton pyhyydestä ovat olleet aina tärkeitä. Erityisen tärkeiksi ne ovat nousseet nykyajassamme, jossa avioliittoon suhtaudutaan usein varsin pinnallisesti. Monet avioliitot päättyvät eroon. Efesolaiskirjeen valossa ei ole vanhanaikaista muistuttaa Jeesuksen opetuksesta, että ”minkä Jumala on yhdistänyt, sitä älköön ihminen eroittako” (Matt. 19:6).
Avioliittoa varjellaan Jumalan voimalla
Paavali ymmärsi, että hänen uskonystävänsä elivät Efesossa monien vaikeuksien keskellä. Hän myös tiesi omasta kokemuksestaan, että omin avuin ja voimin uskon tietä on mahdotonta kulkea.
Efesolaiskirjeen loppuosassa Paavali kehottaakin kirjeen saajia vahvistumaan Herrassa ja ottamaan voimakseen hänen väkevyytensä (Ef: 6:10). Jumalan taisteluvarustus päälle puettuna antaa kyvyn tehdä pahan päivän tullen vastarintaa ja selviytyä taistelusta (Ef. 6:13).
Evankeliumi, sanoma syntien anteeksiantamisesta on suurin avioliittoa kannatteleva voima. Se on annettu Kristuksessa ja hänen sovitustyössään lahjaksi ja tarkoitettu jokaiselle ihmiselle. Evankeliumiin kannattaa turvautua. Sen sanomasta saavat pitää kiinni paitsi aviopuolisot, myös kaikki ihmiset.
Antti Savela
Tekstissä käsitellään seuraavaa raamatunkohtaa: Ef. 5:21–33
Julkaistu Siionin Lähetyslehdessä 11/2015
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys