Joulu on juhla, joka saa liikkeelle ihmisiä ympäri maailman. Joulun kristillinen perinne ei ole kuitenkaan se, joka liikuttaa ihmisiä, vaan joulusta on tullut kulutuksen, kaupallisuuden ja viihteen huippusesonki. Viimeistään marraskuussa kauppoihin tulee jouluteema. Joulukoristeet, -lahjat, -ruoat ja -tavarat täyttävät kaupat ja kodit. Kaiken panostuksen ja kulutuksen pyörteissä joulun alkuperäinen hengellinen sanoma on monelle etääntynyt, jopa täysin unohtunut.
Kysymys ei ole siitä, ettemmekö pienten lasten tavoin voisi kokea iloa tonttu- ja joulupukkiperinteestä, lahjojen jakamisesta ja pimeimmän vuodenajan jouluvaloista. Kysymys on paremminkin siitä, että joulun arvo ei ole niinkään lahjojen määrässä tai joulupöydän tarjoilujen runsaudessa, vaan siinä, mitä joulun alkuperäinen sanoma, ilosanoma Vapahtajan syntymästä meille merkitsee.
Voiko maailmassa olla suurempaa ilonaihetta kuin Vapahtajan syntymä tänne ihmisten keskelle. Betlehemin paimenet kuulivat ja näkivät, kun enkelit taivaallisen kirkkauden ympäröimänä kertoivat ilouutisen. ”Tänään on teille Daavidin kaupungissa syntynyt Vapahtaja. Hän on Kristus, Herra.” (Luuk 2:11.) Vuosituhansia odotettu lupaus oli toteutunut: Jumala oli syntynyt ihmiseksi.
Jouluun liittyvässä symboliikassa on monilta osin yhteys ensimmäiseen jouluun. Kynttilöiden valo muistuttaa siitä valosta, joka loistaa Kristuksen kasvoista (Joh. 8:12, 2. Kor. 4:6). Tuo valo on tullut maailmaan jo luomisen aamussa (Joh. 1:1–3). Enkelikoristeet muistuttavat ilosanoman tuojista. Valotähdet ikkunoissa ja joulukuusen latvassa muistuttavat Betlehemin tähdestä, joka johdatti tietäjät Vapahtajan seimen äärelle.
Pyhän Hengen avaama Jumalan sana johdattaa edelleen ihmisiä Jeesuksen luokse. Jeesuksen asuinsija on meidän aikanamme Jumalan seurakunnassa. Jeesus-lapsen löytäminen ihastutti ja ilostutti tietäjät. Kiitollisina löytämästään he olivat valmiit antamaan hänelle arvokkaat lahjat. Ajalliset lahjat olivat silloin ja ovat edelleenkin vähäisiä siihen verrattuna, mitä Vapahtajan omistaminen eli elävän uskon saaminen merkitsee ihmiselle: syntien anteeksiantamuksen osallisuutta, rauhaa, iloa ja vapautta sekä iankaikkisen elämän toivoa.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys