Jesajan kirjan alkuosa sisältää eri aikoina kirjoitettuja tekstejä, joista ensimmäiset 39 lukua sisältävät varoituksia kuninkaalle ja kansalle selän kääntämisestä Jumalalle. Jesajan kirjan aikoihin etelävaltio, Juuda, kääntyy, ja assyrialaiset armahtavat sen. Sen sijaan pohjoisvaltio, Israel, valloitetaan, ja väki siirretään pois.
Jesaja-profeetan varoitukset ovat vakavaa luettavaa myös nykyajan kristittyjen keskuudessa. Jumalan kärsivällisyyttä ei kannata uhmata, vaan uskoa ja luottaa siihen, että Jumala kuljettaa kansaansa myös eri aikakausina. Siellä, missä on elävää uskoa, on myös elävää taivastoivoa. Jumala ei hylkää kansaansa, ellei kansa itse hylkää sitä. Jesaja kehottaa parannukseen ja uskomaan synnit anteeksi ”Peseytykää, puhdistautukaa, tehkää loppu pahoista töistänne, ne ovat aina silmissäni. Lakatkaa tekemästä pahaa.” (Jes.1:16.)
Pyhälle vuorelle rakennettu temppeli
Jesajan kirjan alkuosaan sisältyy myös nykyisen kirkkokäsikirjan eräs synninpäästön sanavaihtoehto ”Vaikka teidän syntinne ovat verenpunaiset, ne tulevat valkeiksi kuin lumi, vaikka ne ovat purppuranpunaiset, ne tulevat valkeiksi kuin puhdas villa” (Jes. 1:18). Jesajan mukaan ”väärintekijät ja syntiset sortuvat kaikki, ne, jotka hylkäävät Herran, tuhoutuvat” (Jes. 1.28). Jesajan mukaan edessä on tuleva rauhan aika: ”Tulee vielä aika, jolloin Herran pyhäkön vuori seisoo lujana. Ylimpänä vuorista se kohoaa, korkeimpana kukkuloista, ja kansat virtaavat sinne.” (Jes. 2:2.)
Jumala oli valinnut Israelin kansan omaksi kansakseen, jonka pyhä temppeli rakennettiin kuningas Salomon aikana Jerusalemin temppelivuorelle. Myöhemmin Jumalansa hylännyt kansa joutui kokemaan babylonialaisten valloituksen, jolloin Jerusalem temppeleineen tuhottiin vuonna 586 eKr. Jesajan ennustus osuu oikeaan, Israelin kansa sai vielä palata takaisin pyhälle vuorelleen, Jerusalemiin rakentamaan muuria uudelleen. Kuitenkin myös toinen, vuonna 516 eKr., jälleenrakennettu temppeli tuhoutui Jeesuksen myöhemmän ennustuksen (mm. Luuk. 21:20) mukaan vuonna 70 jKr.
Kristus kirkastuu vuorella
Israelin kansalle vuori oli samalla Jumalan maanpäällisen valtakunnan vertauskuva. Vuorella oli paikka, jossa Jumala puhui palvelijalleen. Jumala asui kansansa keskellä mutta ilmestyi Siinain vuorella (ns. Mooseksen vuorella, Jabal Musa, arab.). Tuolla vuorella Mooses vastaanotti kymmenen käskyä. Siksi temppelikin oli rakennettu niin sanotulle temppelivuorelle.
Uuden testamentin puolella myös Jeesus koki kirkastumisensa vuorella. Monet kirkkotaiteilijat ovat kuvanneet alttarikuvissaan tuota mykistävää tilannetta, jossa Jeesus vie Pietarin, Jaakobin ja Johanneksen vuorelle, missä ”Kristuksen kasvot loistivat kuin aurinko ja hänen vaatteensa tulivat valkeiksi kuin valo” (Mark. 9:2–4).
Merkille pantavaa on se, että ”heille ilmestyivät myös Elia ja hänen kanssaan Mooses ja nämä keskustelivat Jeesuksen kanssa” (Mark. 9:4). Pyhä vuori oli näin siirtymässä Israelin kansalta uuden liiton Jumalan valtakunnaksi, jonka päänä oli Jumalan poika Jeesus Kristus.
Vuorella asuu onnellinen kansa
Jumalan valtakuntaa on verrattu ja verrataan usein vuoreksi. Tie vuorelle ei ole aina ollut kivutonta eikä tuota vuorta ole aina myöskään tunnustettu. Psalmin 68 kirjoittaja sanoo: ”Miksi te, korkeat vuoret, katsotte karsaasti sitä vuorta, jonka Jumala on halunnut asuinpaikakseen?” (Ps. 68:16.) Kuitenkin Jumala puhuu nykyisinkin valtakunnassaan, nykyajan Siionin vuorella. Hän lähestyy Pyhän Hengen kautta hengessään köyhiä, murheellisia ja syntisiä.
Siionin vuorella asuvat ovat lopulta onnellista kansaa, sillä Jumala on armahtanut heitä valtakuntansa evankeliumilla. Tuolla vuorella asuu Jumalan voima ja Kristuksen kirkkaus, joka vapauttaa syntisen taakoistaan Jumalan lasten iloon ja vapauteen. ”Onnellinen on vanhurskas! Hänen käy hyvin.” (Jes. 3:10.) Tuolla vuorella asuu myös monilta salassa oleva ihmeellinen Jumalan rauha, jonka voi kokea Jesajan tavoin myös nykyään: ”Vaikka vuoret järkkyisivät ja kukkulat horjuisivat, minun rakkauteni sinuun ei järky eikä minun rauhanliittoni horju, sanoo Herra, sinun armahtajasi”
(Jes. 54:10).
Sampo Luukkonen
Julkaistu Lähetyslehdessä 8.2.2017
Kuvituskuva: H.H.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys