Katsokaa kedon kukkia!
Pauli Mutanen
Katsokaa kedon kukkia!
Pauli Mutanen
Lokakuussa vuonna 2000 kaivinkone möyri ja mylläsi Kaskelan rinteellä – tontillemme tehtiin tietä uutta taloa varten. Samaan aikaan keskityin repimään puuntaimia juurineen ylärinteen niityllä. Vaikka kaivinkoneen kuljettajan mielestä isännän toiminta oli täysin käsittämätöntä, tein kuitenkin tärkeää ennakkotyötä tulevalle ympäristöllemme. Tarkoituksena oli nimittäin raivata vesakoitunut niitty kukkaketoa varten.
Olimme pitkään etsineet Kajaanin ympäristöstä tonttia, joka täyttäisi kaikki haaveemme: vaaranrinne, järvimaisema ja kukkakedot. Pitkän etsimisen jälkeen tontti löytyikin lopulta Paltamon Mieslahdesta, aivan vaimoni mummolan lähettyviltä. Ostamamme Kaskela-niminen metsätila oli saanut nimensä siitä, että sen rinteillä oli poltettu kylän viimeinen kaski 1900-luvun alussa. Vanhasta viljelystä muistuttivat sen rinteiden vehmaat kaskikoivikot, kukkivat ahot ja sankat kuusikot. Suureksi iloksemme tontin yläosaan oli jäänyt jäljelle niitty, jossa vesakon seassa sinnitteli monenlaisia niittykasveja, kuten päivänkakkaroita ja kissankelloja.
Perinneaidat ympäröivät Kaskelan ketoja.
Pauli Mutanen
Niityn isoimmat pajut ja koivut kaadoin moottorisahalla, mutta lepät oli revittävä juurineen pois. Syynä oli se, että lepän juurinystyröissä elävät bakteerit tuottavat typpeä, joka rehevöittää niittyjä vähentäen kukkakasvien määrää. Alkuvaiheessa niityllä kasvoikin korkeaa ruohostoa, kuten maitohorsmaa, mesiangervoa ja nokkosta. Seuraava vaihe koitti kesällä 2001, jolloin kasvillisuus niitettiin viikatteella. Samalla leikkuujäte vietiin pois, jotta rehevyyttä saataisiin vähennettyä. Jo muutaman vuoden jälkeen alkoi näkyä tuloksia: päivänkakkarat ja kissankellot valtasivat uusia alueita, ja korkeavartiset niittykasvit alkoivat ehtyä.
Kaikista paahteisimpiin ympäristöihin alkoi vuosien saatossa muodostua ketoja, joissa kasvoi runsaasti ahomansikkaa, päivänkakkaroita, kissankelloja, ahojäkkärää ja erilaisia tädykkeitä. Kun keto puhkesi heinäkuussa kukkimaan kauniina kukkamerenä, se ihastutti ja hämmästytti kaikkia. Myös lapsille keto oli ympäristö, jossa he usein kirmasivat kukkien keskellä ja oppivat samalla tuntemaan sen rikasta kasvilajistoa.
Kesällä 2010 Kaskelaan otettiin lampaita, ja samalla lähistön metsiä ja niityt muutettiin lammaslaitumiksi ja hakamaiksi. Aloimme kuivattaa heinää pitkätappisilla seipäillä eli kärväillä lampaiden talviravinnoksi. Vuosien 2013 ja 2014 aikana toteutui suuri haaveemme, kun talon ympäristöön pystytettiin satojen metrien mittainen perinneaita. Lampaiden laidunnuksen tuloksena Kaskelan ympäristöön alkoi muodostua kiehtovia luontoympäristöjä: kuivia ketoja, kosteita rinneniittyjä, koivikkoahoja ja kuusilaitumia.
Keto heinäkuussa valtavana kukkamerenä.
Mika Mutanen
Suurin toiveeni oli saada niityille joskus myös suosikkikasvejani noidanlukkoja. Lupasin kymmenisen vuotta sitten lapsille palkkion jokaisesta noidanlukosta, jonka he löytävät Kaskelan tontilta. Lapset olivat niin tehokkaita etsijöitä, että he nopeasti löysivät ensimmäiset ketonoidanlukot. Lopulta niityiltä löytyi kymmenittäin näitä salaperäisiä itiökasveja, joiden olemassaolosta harva tietää. On odotettavissa, että kuivimmille rinteille ja kallioiden reunoille alkaa ilmestyä vähitellen myös muita noidanlukkolajeja, ja niistä olen luvannut löytäjille vielä suuremman korvauksen. Tulkaahan etsimään!
Jossain vaiheessa saimme Kaskelaan vieraaksi luontoihmisiä. Tontiltamme löytyi harvinaisia kasveja, hyönteisiä ja lintuja niin, että meitä pyydettiin mukaan erilaisiin suojeluhankkeisiin. Niiden tuella saimme uusittua lammasaitoja ja rakensimme parempia tiloja lampaille. Kaskelaan istutettiin yli 15 vuotta sitten myös äärimmäisen uhanalaista apilakirjokääriäistä, jonka viimeinen luonnonvarainen esiintymä Suomessa on Rovaniemen Sierilässä. Yllättäen tämä pieni perhoslaji on alkanut menestyä ja lisääntyä Kaskelassa.
Vaaksanmittaisen noidanlukon lehdet ovat kuin sepän takomia avaimia.
Mika Mutanen
Nykyään Kaskela on monipuolinen luonto- ja laidunympäristö. Avoimilla niityillä ja matalakasvuisilla kedoilla on mukava kulkea ja niiden kukkamerta on kesällä mykistävää tarkkailla. On ihmeellistä, miten 25 vuotta sitten tekemämme haaveet pihaympäristöstä ovat toteutuneet, mistä olemme suunnattoman onnellisia.
Niityt, kedot, ruoho ja kukat ovat paljon esillä myös Raamatussa sekä Vanhan että Uuden testamentin puolella. Näitä sanoja käytetään usein vertauskuvallisessa merkityksessä. Silloin niityt merkitsevät paikkaa, jotka ovat Jumalan rauhan, lupauksen ja siunauksen tyyssijoja. Paimenpsalmissaan Daavid kuvaa Jumalan huolenpitoa näin: "Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä" (Ps.23:2).
Hesekielin puhuttelevassa lammasvertauksessa Jumala lupaa itse tulla kaitsemaan lampaitaan, joita ovat Israelin paimenet kohdelleet kaltoin. Koko luku 34 on kaunista profetiaa Herran palvelijasta, hyvästä paimenesta, joka vie harhailevat lampaat vihreille kedoille ja reheville laidunmaille. Luku päättyy sykähdyttävästi: "Te, ihmiset, olette minun lampaani, minun laitumeni lampaat. Minä olen teidän Jumalanne. Näin sanoo Herra Jumala." (Hes. 34:31.)
Vuosikymmeniä sitten eräältä puhujalta oli kysytty, mitä hän näkee palvellessaan suviseuroissa. Kun hän nousi puhumaan, hän sanoi: ”Minä näen heinää!” Hän näki siis ihmismeren, jossa pisinkin elämä on kuin kämmenen leveys tai ei mitään. Ihmistä verrataan Raamatussa kedon ruohoon: "Ihmisen elinaika on niin kuin ruohon: kuin kedon kukka hän kukoistaa, ja kun tuuli käy yli, ei häntä enää ole eikä hänen asuinsijansa häntä tunne" (Ps.103:15–16).
Jeesus puhui kuulijoilleen niityistä, lampaista ja kedon kukista. Pitäessään puhetta kansanjoukolle hän seisoi vuoren rinteellä, jossa tuhannet kesäkukat kukkivat ja taivaan linnut laulelivat. Jeesus halusi lohduttaa monien huolien ja murheiden painamia ihmisiä tunnetulla ja kauniilla tavalla: "Mitä te vaatetuksesta huolehditte! Katsokaa kedon kukkia, kuinka ne nousevat maasta: eivät ne näe vaivaa eivätkä kehrää. Minä sanon teille: edes Salomo kaikessa loistossaan ei ollut niin vaatetettu kuin mikä tahansa niistä. Kun Jumala näin pukee kedon ruohon, joka tänään kasvaa ja huomenna joutuu uuniin, niin tottahan hän teistä huolehtii, te vähäuskoiset!" (Matt. 6:28–30.)
Videon Kaskelan kedosta heinäkuulta 2024 voit katsoa Youtubesta.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys
Ilmoitukset
Ajankohtaiskirja 2025 ottaa Jumalan sanan pohjalta kantaa moniin aikamme keskusteluissa esille tuleviin kysymyksiin.
Kertomuksia taitekohdista, joissa tehdään elämän suurimpia ratkaisuja: Mihin joukkoon haluan kuulua?