JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Hartauskirjoitukset

Jumalan sana neuvoo armollisuuteen

Hartauskirjoitukset
13.7.2025 7.00

Juttua muokattu:

2.7. 10:05
2025070210051120250713070000

Suviseurojen kuvapalvelu

Suviseurojen kuvapalvelu

Pek­ka Pel­to­mä­ki

Ju­ma­lan sana neu­voo ole­maan ar­mol­li­nen lä­him­mäi­sen vi­ko­ja ja vir­hei­tä koh­taan. Evan­ke­liu­mis­ta saa voi­maa us­ko­ne­lä­mään ja ar­mah­ta­vais­ta miel­tä lä­him­mäis­tä koh­taan.

Ju­ma­lan luo­mi­na ih­mi­si­nä olem­me saa­neet luo­mis­työn kaut­ta omat luon­teen­piir­teem­me, mut­ta jo­kai­sel­la luo­dul­la on ja­ka­ma­ton ih­mi­sar­vo. Koh­taam­me toi­si­am­me eri­lai­sis­sa vuo­ro­vai­ku­tus­ti­lan­teis­sa. Ai­na asi­at ei­vät mene niin kuin it­se ha­lu­ai­sim­me. Eri­lai­suu­den hy­väk­sy­mi­nen on mo­nes­ti vai­ke­aa.

Ar­mol­li­suus ih­mis­ten vä­lil­lä on sy­väs­ti in­hi­mil­li­nen ja ta­voit­te­le­mi­sen ar­voi­nen asia. Se tar­koit­taa myö­tä­tun­toa, an­teek­si­an­ta­vai­suut­ta ja ym­mär­tä­väi­syyt­tä tois­ten puut­tei­ta, vir­hei­tä ja vai­keuk­sia koh­taan. Ar­mol­li­suus al­kaa usein it­ses­tä. Kun hy­väk­syy oman kes­ke­ne­räi­syy­ten­sä, on hel­pom­pi ol­la ar­mol­li­nen myös toi­sia koh­taan. Ar­mol­li­suus nä­kyy myös sii­nä, mi­ten pu­hum­me toi­sil­lem­me ja kuin­ka toi­mim­me.

Aut­ta­jan on tul­ta­va en­sin au­te­tuk­si

Ju­ma­lan sana on Py­häl­tä Hen­gel­tä kir­joi­tet­tu. Raa­ma­tus­sa on ope­tuk­sen, neu­von ja nuh­teen sa­nat, mi­ten mei­dän tu­lee suh­tau­tua lä­him­mäi­seen. Luu­kas to­te­aa: ”Äl­kää tuo­mit­ko, niin ei tei­tä­kään tuo­mi­ta. Äl­kää ju­lis­ta­ko ke­tään syyl­li­sek­si, niin ei tei­tä­kään ju­lis­te­ta syyl­li­sik­si. Pääs­tä­kää va­paak­si, niin tei­dät­kin va­pau­te­taan.” (Luuk. 6:37.) Saam­me ru­koil­la it­sel­lem­me an­teek­si­an­ta­vais­ta miel­tä: ”Jos te an­nat­te toi­sil­le ih­mi­sil­le an­teek­si hei­dän rik­ko­muk­sen­sa, an­taa myös tai­vaal­li­nen Isän­ne teil­le an­teek­si. Mut­ta jos te et­te an­na an­teek­si toi­sil­le, ei Isän­ne­kään an­na an­teek­si tei­dän rik­ko­muk­si­an­ne.” (Matt. 6:14–15.)

Kris­ti­tyn elä­mään liit­tyy tär­ke­ä­nä oma­koh­tai­nen us­kos­sa val­vo­mi­nen. Val­vo­mat­to­muu­den seu­rauk­se­na on vaa­ra­na, et­tä val­vo­mi­sen pai­no­pis­te siir­tyy omis­ta asi­ois­ta tois­ten asi­oi­hin.

Jee­sus opet­ti ver­tauk­ses­sa: ”Mi­ten so­kea voi­si ta­lut­taa so­ke­aa? Mo­lem­mat­han sii­nä pu­to­a­vat kuop­paan.”

Jee­sus opet­ti myös esi­mer­kil­lä, mi­ten ih­mi­nen voi ol­la so­kea omal­le toi­min­nal­leen. ”Kuin­ka näet ros­kan vel­je­si sil­mäs­sä, mut­ta et huo­maa, et­tä omas­sa sil­mäs­sä­si on hir­si?”

Jee­sus tar­koit­ti, et­tä aut­ta­jan on tul­ta­va en­sin au­te­tuk­si, jot­ta voi aut­taa ja opet­taa lä­him­mäis­tä. ”Kun sil­mä­si on ter­ve, koko ruu­mii­si on va­lais­tu. Kun sil­mä­si ovat huo­not, ruu­mii­si on pi­meä.” (Luuk. 11:34.)

An­teek­si­an­ta­muk­sen val­ta­kun­ta

Ju­ma­lan ar­mo nä­kyi Jee­suk­sen toi­min­nas­sa. Hän et­si yh­tey­teen­sä en­nen kaik­kea sai­rai­ta ja syn­ti­siä. Tä­män vuok­si mo­net pa­hen­tui­vat Jee­suk­sen toi­min­taan. Näin Jee­sus osoit­ti Ju­ma­lan kä­sit­tä­mät­tö­män rak­kau­den. Tämä rak­kaus, joka tu­lee osak­sem­me il­man omaa an­si­o­tam­me, on ar­moa. ”En minä ole tul­lut kut­su­maan hurs­kai­ta, vaan syn­ti­siä” (Matt. 9:13).

Ju­ma­lan val­ta­kun­ta on maan pääl­lä an­teek­si­an­ta­muk­sen val­ta­kun­ta. Ju­ma­la ar­mah­taa syn­tin­sä tun­te­van ih­mi­sen Kris­tuk­sen so­vi­tus­työn kaut­ta. Ar­mah­det­tui­na syn­ti­si­nä saam­me evan­ke­liu­mis­ta voi­maa kil­voi­tuk­seen ja ar­mah­ta­vais­ta miel­tä lä­him­mäi­si­äm­me koh­taan: ”Ol­kaa val­miit ar­mah­ta­maan, niin kuin tei­dän Isän­ne­kin ar­mah­taa”.

Mei­dän on hyvä jää­dä Lut­he­rin to­te­a­muk­seen hä­nen se­lit­tä­es­sään kah­dek­sat­ta käs­kyä lä­him­mäi­ses­tä: ”vaan puo­lus­tam­me hän­tä, pu­hum­me hä­nes­tä hy­vää ja tul­kit­sem­me kai­ken hä­nen par­haak­seen” (Lut­he­rin Vähä ka­te­kis­mus).

Evan­ke­liu­mi­teks­ti: Luuk. 6:36–42

Raa­mat­tu 1992: ”Ol­kaa val­miit ar­mah­ta­maan, niin kuin tei­dän Isän­ne­kin ar­mah­taa. Äl­kää tuo­mit­ko, niin ei tei­tä­kään tuo­mi­ta. Äl­kää ju­lis­ta­ko ke­tään syyl­li­sek­si, niin ei tei­tä­kään ju­lis­te­ta syyl­li­sik­si. Pääs­tä­kää va­paak­si, niin tei­dät­kin va­pau­te­taan. An­ta­kaa, niin teil­le an­ne­taan. Run­sas mit­ta, tii­viik­si pai­nel­tu, ra­vis­tel­tu ja kuk­ku­rai­nen, an­ne­taan tei­dän sy­liin­ne. Niin kuin te mit­taat­te, niin teil­le mi­ta­taan.” Hän pu­hui heil­le vie­lä ver­tauk­sin: ”Mi­ten so­kea voi­si ta­lut­taa so­ke­aa? Mo­lem­mat­han sii­nä pu­to­a­vat kuop­paan. Ei op­pi­las ole opet­ta­jaan­sa ete­väm­pi, mut­ta kyl­lin op­pia saa­tu­aan jo­kai­nen on opet­ta­jan­sa ve­roi­nen. Kuin­ka näet ros­kan vel­je­si sil­mäs­sä, mut­ta et huo­maa, et­tä omas­sa sil­mäs­sä­si on hir­si? Kuin­ka voit sa­noa vel­jel­le­si: ’An­na­pa, veli, kun otan ros­kan sil­mäs­tä­si’? Et­hän sinä näe edes hirt­tä omas­sa sil­mäs­sä­si. Sinä te­ko­py­hä! Ota en­sin hir­si omas­ta sil­mäs­tä­si, vas­ta sit­ten näet ot­taa ros­kan vel­je­si sil­mäs­tä.”

13.7.2025

Jeesus sanoi: ”Älkää tuomitko, niin ei teitäkään tuomita. Älkää julistako ketään syylliseksi, niin ei teitäkään julisteta syyllisiksi. Päästäkää vapaaksi, niin teidätkin vapautetaan.” Luuk. 6:37

Viikon kysymys