Päiviö Karttunen
19. syyskuuta tulee kuluneeksi 80 vuotta jatkosodan päättymisestä. Jatkosodalla tarkoitetaan Suomen ja Neuvostoliiton sotaa vuosina 1941–1944. Yli kolme vuotta kestänyt sota vaati noin 63 000 suomalaisen hengen. 30-vuotiaana sotaan lähteneen Pekka Karttusen mukana oli varjelus.
Pekka Karttunen syntyi vuonna 1909 Simossa. Toisinaan hän kertoili vuoden 1917 syksyn pelottavista tunnelmista. Venäläiset santarmit ratsastivat maantiellä Simossa, ja 8-vuotiasta poikaa pelotti tuo näky, hän muisteli.
Suomi itsenäistyi 6. joulukuuta vuonna 1917. Heti perään alkoi kuitenkin kansalaissota, jota kesti vuoden 1918 toukokuuhun asti.
Karttusen sotaa seuranneet siviilivuodet kuluivat ison lapsuudenperheen huollossa; hän hankki metsätöistä leipää. Vaikeimmillaan 1920-luvulla piti kerätä pettua ja sekoittaa se jauho- ja olkisilppuun. Sotilaan kantakortissa lukee, että kutsunnassa Pekka Karttusen pituus oli vain 161 cm ja paino 56 kg. Myöhemmin pituutta ja painoa tuli vähän lisää.
Karttunen tapasi tulevan puolisonsa Mirjam Väärälän seuroissa, ja avioliitto solmittiin elokuun 6. päivänä vuonna 1939. Simon Virranniemi tuli nuorenparin kodiksi. Talossa asuivat myös Väärälän vanhemmat Emilia ja Jaakko Väärälä. Jaakko Väärälä oli vuosikymmenet kristillisyytemme puhuja.
Sodan uhkaa
Karttunen kertoi, että vuosi 1939 näytti hyvältä ja rauhalliselta. Lämmin kesä toi hyvän sadon. Taustalla varjosti kuitenkin sodan uhka. Radioita oli harvalla, ja tiedot olivat niukkoja, mutta kyliltä kuului juttuja muun muassa oudoista lentokoneista.
Karttunen sai lokakuun 15. päivänä vuonna 1939 kutsun Simoon ylimääräisiin kertausharjoituksiin. Kotona vaimo odotti esikoistaan. Karttunen luotti Jumalaan ja sanoikin usein, että ”mitään ei tapahdu Jumalan sallimatta”. Evankeliumiin turvaten pariskunta hyvästeli toisensa.
Venäjän joukot hyökkäsivät Suomeen marraskuun 30. päivänä. Alkoi talvisota. Simosta joukot siirrettiin rajoille. Karttunen oli aluksi Raatteentien taisteluissa.
Tulimyrskyssä siunaus
Karttunen muisteli Sallan rintaman kovaa tykistökeskitystä. Hänen poteroonsa oli juossut epäuskoinen simolainen tuttu mies kuolemanpelossa. Mies oli kysynyt: ”Saako hän uskoa syntinsä anteeksi?” Karttunen siunasi häntä, ja mies lähti takaisin poteroonsa. Hän sai elää vielä vuosikymmenet, elämänsä loppuun saakka, uskovaisena.
Eräässä taistelussa toinen simolainen mies oli astunut polkumiinaan ja jalkaterä oli hajonnut. Karttunen oli ollut lähimpänä ja laittanut kiristyssiteen kovasti vuotavaan nilkkaan. Sitten hän oli kantanut, väliin ryömien vetänyt haavoittunutta, ja saanut vihdoin miehen joukkosidontapaikalle.
Välirauhan lahjana uusi elämä
Karttusen kantakortissa lukee, että hänet on lomautettu toistaiseksi 30.4.1940. Puhelinmiehenä toiminutta Karttusta tarvittiin linjojen korjauksissa vielä pari viikkoa, vaikka talvisota oli päättynyt maaliskuun 13. päivänä.
Karttunen palasi kotiin ja aloitti toukotyöt. Sotakokemusten jälkeen iloa toi uuden elämän tieto, ja esikoispoika Esa syntyikin kesäkuun 19. päivänä vuonna 1940.
Sodan uhka leijui edelleen. Parantunut tiedonkulku toi paljon rauhattomuutta koteihin. Suurvallat etsivät paikkaansa, ja uusi sota pelotti. Pekka ja Mirjam Karttunen ovat muistelleet, että Taivaan Isältä rukoiltiin isänmaan puolesta kodeissa, seuroissa ja kirkoissa.
Jatkosodan pitkät vuodet
Kesäkuun 25. päivänä vuonna 1941 alkoi jatkosota. Karttuselle tuli ennen sitä kutsu yksikköönsä Pohjanmaan Pioneerikomppaniaan kesäkuun 16. päivänä. Kantakortti kertoo hänen osallistuneen 12 taistelualueeseen, esimerkiksi Ihantalan ratkaisu- ja puolustustaisteluun ja Pohjois-Suomen taisteluihin.
Pekka Karttunen oli vuoden komppanianpäällikön taistelulähettinä. Tehtävä oli hyvin vaarallinen. Jumalan varjeluksesta kertoi, kun he tykistökeskityksen alettua juoksivat korsua kohti ja Karttusen takana isossa puussa oli räjähtänyt kranaatti. Korsuun ehtineet olivat todenneet, että nyt Pekka kaatui. Kohta hän kuitenkin oli juossut muiden luo ehjänä, puu oli suojannut miestä. Tätä ihmeellistä varjelusta Karttunen usein ihmetteli.
Jatkosota loppui Suomen ja Neuvostoliitton väliseen välirauhansopimukseen syyskuun 19. päivänä vuonna 1944. Karttunen kotiutettiin Sodankylässä 17. marraskuuta.
Pekka Karttunen kuoli maaliskuussa vuonna 1979. Hänen sodanaikaisen komppanianpäällikkönsä muistoadressissa luki: ”Uskossaan vahvan soturin muistoa kunnioittaen”.
Kirjoittaja on Mirjam ja Pekka Karttusen poika.
Suomalaisten täytyi rauhansopimuksen mukaan karkottaa saksalaiset pois maasta. Syttyi Lapin sota, joka päättyi 27.4.1945.
Suomi joutui maksamaan sotakorvauksina Neuvostoliitolle 300 miljoonaa Yhdysvaltain kultadollaria vuoden 1938 arvon mukaan ja Suomi menetti muun muassa Petsamon ja Karjalan.
Lähteet: https://ruotuvaki.fi/-/jatkosodan-alkamisesta-tasan-80-vuotta; https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Suomen_sotakorvaukset
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys