Suomessa on arviolta 200 000 muistisairasta ihmistä. Sairastuneiden määrä lisääntyy päivittäin, kun väestö ikääntyy. Ikä on sairauden merkittävin riskitekijä. Muistisairaus koskettaa arviolta joka viidettä suomalaista jo nyt jollakin tavalla. Sairaus voi tulla mihin tahansa perheeseen, toisilla riskitekijöitä on vain enemmän.
Muistisairaus ei ole vain muistin sairaus
Muistisairauksista tiedetään yllättävän vähän niiden yleisyydestä huolimatta. Muistisairauteen liittyvistä asioista kirjoitetaan ja puhutaan toki aiempaa enemmän, ja sairauden olemassaolo on monelle jollakin tasolla tuttua. Sen sijaan muistisairauteen sairastuneet ihmiset ja heidän läheisensä eivät näy lukumääränsä edellyttämällä tavalla ajatuksissamme ja arjessamme.
Siihen, mikseivät muistisairaat ja heidän läheisensä ole riittävästi esillä, on useita syitä. Eräs keskeisistä ongelmista liittyy itse muistisairaus-sanaan. Ensinnäkin muistisairaus on kattokäsite usealle erilaiselle sairaudelle: se on neurologinen aivosairaus, joka vaikuttaa monin eri tavoin ihmiseen. Käsitteenä muistisairaus ei siis kuvaa sen vaikutuksia kuin rajallisesti. Sanan alkuosa ”muisti” tuntuu hämäävän jopa sairastuneen läheisiä. Heistä joku saattaa virheellisesti pohtia, että onko toinen edes sairastunut: ”Sehän muistaa vaikka mitä vanhoja asioita ja vaikuttaa ihan normaalilta.” Tällainen tietämättömyys ei ainakaan helpota perheiden sisäistä keskustelua. Toisaalta sairaudesta ja sen erilaisista oireista on vaikea puhua muuten kuin yleisellä tasolla; ”muistissa on jotakin vikaa”. Sairauteen ei oikein tunnu olevan arkiseen kielenkäyttöön sopivaa sanavarastoa.
Toiseksi muistisairauden ilmeneminen on jossain määrin yksilöllistä. Sairauksissa on kuitenkin tunnistettavissa tyypillisiä piirteitä ja vaiheita. Tavallisen kadunkulkijan tuskin tarvitsee tunnistaa kaikkia sairauksien erilaisia oireita, mutta tieto auttaa tunnistamaan sairauden ja toimimaan sen kanssa.
Mitä muistisairauksista sitten tulisi tietää? Ainakin se, että kyse on paljon muustakin kuin muistin sairaudesta.
Kohtaamista voi opetella
Muistisairauteen liittyy edelleen paljon myös häpeää. Sairastunut ja läheinen, yhdessä tai erikseen, ovat voineet sopia olla kertomatta sairaudesta. Joskus asiasta ei haluta kertoa edes omille lapsille. Toisinaan sairauteen kuuluu myös se, ettei sairastunut itse tunnista sairautta tai sen oireita. Se hidastaa läheisten mahdollisuutta puhua ja keskustella avoimesti sairaudesta ja sen vaikutuksista. Toisaalta sairastunut ja läheinen eivät halua, että suhtautuminen heihin muuttuu sairaudesta kertomisen jälkeen. Pahimmillaan naapureille kertominen on aiheuttanut sen, että lainassa ollut työkalu on palautettu ulko-ovelle, mutta naapuria ei ole sen koommin näkynyt. Tämä tarina kertoo tietämättömyydestä ja vääristä luuloista. Lähimmäisiltä toivotaan ymmärrystä – ei ohi katsomista.
Edetessään muistisairaudesta tulee jossakin vaiheessa näkyvä, eikä sen näkymistä tai näkymättömyyttä voi enää valita. Sairaus muuttaa muotoaan, ja sen peittely vain heikentää elämänlaatua. Pitkälle edenneessä vaiheessa lähipiiri on usein kaventunut, jopa olemattomiin. Sairastuneen kohtaaminen on vaikeampaa, mikäli vierellä ei ole kuljettu jo varhaisemmassa vaiheessa. Vuorovaikutus on epävarmaa ja jopa vaikeaa, kun ei tiedä, missä määrin sairastunut ihminen on muuttunut ja minkälaiset vuorovaikutustaidot hänellä vielä on tallella. Kohtaamattomuus voi tuntua helpommalta valinnalta.
Kohtaaminen on kuitenkin taito, jota voi opetella. Sitä voi pitää kansalaistaitona, josta perusasiat voi opetella esimerkiksi suorittamalla Muistiliiton ylläpitämän muistikummit.fi-sivuston verkkokoulutuksen. Kultainen sääntö on hyvä ohjenuora näissäkin tilanteissa. Hetkellä ja tunteella on merkitystä sairastuneelle.
Omannäköistä, aktiivista elämää
Työikäisenä muistisairauteen sairastunut Petri Lampinen kertoo, miten hän oli diagnoosin saatuaan seuraavana päivänä kauppaan lähtiessään miettinyt, että kehtaako hän kulkea kadulla ”dementikkona”. Sitten hän oli ajatellut olevansa sama Petri kuin aikaisemmin, joten ”leuka pystyyn ja kylille”. Diagnoosista huolimatta ihminen säilyy samana, eikä dementia-sanaa muutenkaan enää käytetä muistisairauksista puhuttaessa.
Sittemmin Lampinen on tehnyt vaikuttamistyötä sairaudesta puhumiseen ja sen näkyväksi tekemiseen liittyen. Hän on ollut Alzheimer Europen (AE) muistisairaiden ihmisten työryhmässä Suomen edustajana ja on omalla esimerkillään ja elämänasenteellaan näyttänyt, että sairauden kanssa eletään omannäköistä ja aktiivista elämää. Ei haittaisi, jos useammat ihmiset antaisivat kasvonsa ja nimensä sairaudelle, jotta tästäkin sairaudesta tulisi tunnetumpi ja tavallisempi.
Muistisairauteen sairastuneet ja heidän läheisensä tarvitsevat rinnallakulkijoita, rohkaisijoita, puolestapuhujia ja niitä, jotka rohkaisevat heitä tulemaan esille. Muistisairaus on sairaus, joka koskettaa monin tavoin myös uskovaisia perheitä.
Kirjoittaja on väitöskirjatutkijana Jyväskylän yliopistossa.
Viikolla 38 vietetään muistiviikkoa. Sen teemana on ”Hyvää elämää muistiystävällisessä yhteiskunnassa”.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys