– Onni on tyytyväisyyden ja kiitollisuuden tunnetta siitä mitä on ja mitä omistaa, toteaa kymmenisen vuotta sitten Angolasta Suomeen turvapaikanhakijana muuttanut Didi, oikealta nimeltään Estevão Mauro da Conceição.
Kiimingin Jäälissä asuva Didi on joutunut pakenemaan kotimaastaan sodan jälkeisen vaikean tilanteen takia. Monien vaiheiden kautta hän päätyi pakomatkallaan turvapaikanhakijana Suomeen ja Pudasjärven vastaanottokeskukseen.
– Sain pudasjärveläisistä ystäviä. Vierailin heidän luonaan ja sain viettää rauhallisia hetkiä välillä hyvinkin meluisasta vastaanottokeskuksesta.
Didi kertoo tarkemmin onnen perustasta.
– Omakohtainen usko on kaiken onnen ja onnellisuuden luja perusta.
– Angolassa ollessani kuuluin lapsuudessani katoliseen kirkkoon ja olin mielestäni hyvin uskonnollinen, mutta tunsin, että minulta puuttuu jotain. Kun ystävystyin uskovaisten kanssa, kotiuduin heidän joukkoonsa.
Ystävien opastuksella ja heidän kanssaan Didi pääsi Pudasjärven rauhanyhdistykselle seuroihin kuuntelemaan Jumalan sanaa ja löysi näin Jumalan valtakunnan.
– Sain parannuksen armon, ja vaikeuksistani huolimatta minulle tuli sisäinen rauha. Tunsin olevani onnellinen. Usko toi luottamuksen Jumalaan. Hän auttaa minua elämässäni, antaa minulle tulevaisuuden ja toivon. Haluan olla kuuliainen Jumalan sanalle ja luottaa hänen johdatukseensa.
Matteuksen evankeliumin (6:33) neuvo rohkaisee uskomisessa: ”Etsikää ennen kaikkea Jumalan valtakuntaa ja hänen vanhurskasta tahtoaan, niin teille annetaan kaikki tämäkin.”
– Elämäni onnea on, että Jumala on antanut minulle Kaija-vaimon, kodin ja lapset. Samalla tavalla uskova vaimo, ja lapsemme Melissa, Liliana ja Alisia ovat toinen osa onneani ja elämäni rikkautta, Didi kertoo.
Kaijan myötä Didi on saanut myös toisen perheen: Kaijan vanhemmat ja sisarukset. Vanttauskosken rakastavaan mummolaan on aina mukava mennä.
– Minulla on myös suomalaisia ystäviä, joita tapaan seuroissa ja vierailemme koko perheellä heidän luonaan. Tämä kaikki on auttanut kotoutumistani Suomeen.
Suomessa Didi on opiskellut itselleen ammatin: hän on sähköasentaja.
– Osa opiskeluistani oli koulussa ja osa työssäoppimista. Jo opiskeluaikana olin töissä Kiimingissä Lovilla. Siellä olen edelleen töissä: leikkaan monenlaisia koottavia koriste-esineitä pikkulinnuista isoihin joulukuusiin.
Didi selittää olevansa onnellinen, että hänellä on työpaikka ja sitä kautta toimeentulo. Terveydestä kannattaa hänen mukaansa olla kiitollinen ja onnellinen.
– Suomeen tullessani minulla oli terveysongelmia, jotka on täällä hoidettu ja parantuneet. Vasta menetettyään terveyden, huomaa miten tärkeästä asiasta on kyse.
Didin mielestä Suomi on hyvä maa. Täällä on turvallista liikkua paikasta toiseen, ei tarvitse pelätä mitään, voi elää rauhassa, luottaa ihmisiin ja paljon muuta hyvää. Luonto on kaunis vuodenaikoineen ja marjastuksesta mies nauttii suunnattomasti.
– Ihmettelen miksi suomalaiset valittavat niin paljon. Täällä on ruokaa yllin kyllin, sitä menee roskiinkin. Ymmärrän, että sotien aikana ja niiden jälkeen tilanne on ollut erilainen, silloin on eletty puutteessa, mutta nyt elintaso on korkea. Suomalaisten pitäisi arvostaa enemmän kotimaataan.
Siteet kotimaahan Angolaan ja siellä eläviin sukulaisiin ovat säilyneet. Vuosi sitten Kiimingissä vierailivat Didin äiti ja isoäiti. Heidän kielensä ja pukeutumisensa toivat mukanaan pienen palan entistä kotimaata. Didin tyttäret saivat tavata Angolan mummot ja puhua toista kieltä heidän kanssaan.
Afrikan tuliaiset, varsinkin vaatteet, kertoivat lapsille isän kotimaasta. Tytöt puhuvat isä-Didin kanssa usein portugalia, toista äidinkieltään.
Jälleen tänä syksynä Didin äiti on käynyt poikansa perheen luona. Vierailuiden ansiosta ikävä kotimaahan lievittyy.
”Mutta se on suuri voitto, olla jumalinen ja tyytyä onneensa” (1. Tim. 6:6). Didi lisää filippiläiskirjeen (4:4) sanoin: ”Iloitkaa aina Herrassa! Sanon vielä kerran: iloitkaa!”
TekstI: Arvo Niskasaari
Kuva Estevão Mauro da Conceiçãolta
Julkaistu Päivämiehessä 17.10.2018
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys