Raamatun kirjoituksista on vaikea löytää aukeamaa, jossa ei tulisi ilmi Jumalan rakkaus, mutta myös ihmisen pahuus ja vihollisen voima. Vaikka Raamatun sanoma on hyvä, se ei tarkoita, että kirjassa kerrottaisiin hyvistä ihmisistä. Kaikkein synkintä pahuus oli päivänä, jolloin Kristus kuoli. Rakkaudesta meitä syntisiä kohtaan Jeesus luopui taivaan kirkkaudesta ja valitsi naulat.
Jeesuksesta maksettiin orjan hinta
Paavali kirjoittaa: ”Hänellä oli Jumalan muoto, mutta hän ei pitänyt kiinni oikeudestaan olla Jumalan vertainen vaan luopui omastaan. Hän otti orjan muodon ja tuli ihmisten kaltaiseksi. Hän eli ihmisenä ihmisten joukossa, hän alensi itsensä ja oli kuuliainen kuolemaan asti, ristinkuolemaan asti.” (Fil. 2:6–8) Ylipapit maksoivat Jeesuksesta 30 hopearahaa. Se oli Mooseksen laissa säädetty korvaus vahingossa surmatusta orjasta (2. Moos. 21:32). Samasta summasta kirjoittaa profeetta Sakaria: ”Herra sanoi minulle: `Näin korkean hinnan arvoisena he minua pitävät´” (Sak. 11:13).
Jeesus pidätettiin yöllä. Ongelmana oli tuomion peruste. Tilanteen ratkaisi ylimmäinen pappi kysymyksellä, oletko sinä Jumalan Poika. Suuren Neuvoston langettaman tuomion perusteena oli siis Jumalan pilkka, ei kansan villitseminen ja kuninkaaksi julistaminen, kuten he myöhemmin perustelivat Pilatukselle vaatimustaan. Virallisen tuomion langetti roomalainen maaherra.
Orjantappurat – kuva synnin seurauksista
Itse täytäntöönpanon hoitivat sotilaat. He saivat käskyn ruoskia ja teloittaa. Se, mitä he tekivät sillä välin, paljastaa heidän sydämensä pahuuden. Sotilaat huvittelivat Jeesuksen kärsimyksellä. He tarjosivat hänelle purppuraviitan ja ruokosauvan, sylkivät, pilkkasivat ja löivät. Tällaiset teot eivät sisältyneet maaherran käskyyn. Sotilaat kruunasivat Jeesuksen orjantappuroilla.
Läpi Raamatun orjantappurat kuvaavat synnin seurauksia. Kun Adam ja Eeva tekivät syntiä, Jumala kirosi maan: ”Olkoon maa kirottu sinun tähtesi. – – Maa kasvaa sinulle orjantappuraa ja ohdaketta, mutta sen kasveista joudut ottamaan ravintosi.” (1. Moos. 3:17–18.) Jeesus sanoi: ”Hedelmistä te heidät tunnette. Ei orjantappuroista koota rypäleitä” (Matt. 7:16).
Synnin hedelmät ovat kuin pistävät okapiikit, jotka leikkaavat haavoille. Jos syntimme tuottavat orjantappuroita, Kristuksen kulmille painettu piikkikruunu kuvaa syntiemme hedelmää. Kristus otti päälleen syntiemme rangaistuksen. Hän vaihtoi taivaan kruunun orjantappurakruunuun meidän vuoksemme.
Golgatalle pystytettiin kolme ristinpuuta, joista keskimmäinen oli Jeesuksen. Synti sovitettiin Golgatan keskimmäisellä ristillä, puussa, koska se sai alkunsa puusta, joka sekin oli keskellä – paratiisia.
”Muista minua, kun tulet valtakuntaasi”
Pahantekijöillä oli paljon yhteistä. Molemmat olivat saman järjestelmän tuomitsemia. Molempia ympäröi sama ihmisjoukko. Kumpikin oli yhtä lähellä Jeesusta, ja kumpikin aloitti ivailulla. Mutta sitten toinen muuttui. Hän kääntyi Jeesuksen puoleen ja sanoi: ”Jeesus, muista minua, kun tulet valtakuntaasi” (Luuk. 23:42). Suhde Jeesukseen ratkaisi hänen kohtalonsa. Jeesus lupasi hänelle pääsyn paratiisiin.
Miten kuoleva mies saattaa muistaa? Mistä pahantekijä tiesi, että Jeesus on kuningas, jolla on valtakunta? Ajatelkaa, mikä uskon hyppy! Vastaukseksi ei riitä, että pahantekijä näki kyltin, jonka Pilatus oli kirjoituttanut hepreaksi, kreikaksi ja latinaksi: ”Jeesus Nasaretilainen, juutalaisten kuningas” (Joh. 19:19).
Heprea oli uskonnon, kreikka sivistyksen ja latina hallinnon kieli. Ei ole ihmistä, jota Jumala ei voisi käyttää suunnitelmiensa toteuttamiseen eikä kieltä, jota Jumala ei ymmärtäisi. Entä toinen pahantekijä? Eikö Jeesus olisi voinut pitää tälle vakavan puhuttelun? Miksi hän vaikeni?
Jeesus muistuttaa valinnoista
Elävä usko on aina Jumalan lahja ja Jumalan teko. Kukaan ei kuitenkaan ole kuvannut valinnan tärkeyttä selkeämmin kuin Jeesus: ahdas tai avara portti (Matt. 7:13, 14), kapea tai lavea tie (Matt. 7:13, 14), paljon tai harvat (Matt. 7:13, 14), kallio tai hiekka (Matt. 7:24–27), Jumala tai mammona (Matt. 6:24), lampaat tai vuohet (Matt. 25:32, 33), ”Ja niin he lähtevät, toiset iankaikkiseen rangaistukseen, mutta vanhurskaat iankaikkiseen elämään” (Matt. 25:32, 33).
Et voi valita, saatko sävelkorvaa, tuleeko sinusta urheilija, onko nenäsi vino, pysyykö tukkasi lopun elämää. Mutta voit valita, missä vietät iäisyytesi.
Velkakirjamme ristille naulittuna
”Hän kumosi meitä rasittavan velkakirjan kaikkine määräyksineen ja teki sen mitättömäksi naulitsemalla sen ristiin” (Kol. 2:14). Jumalan käden ja ristinpuun välissä oli velkakirja, pitkä lista synneistämme. Jeesus tiesi, että luettelo oli pidätysmääräys ja ainoa riittävä maksu oli kuolema. Niinpä Jeesuksen kämmen avautui naulan lävistettäväksi.
Jumala tarjoaa Poikansa puvun
Taivaaseen ei mennä vihreä puku päällä. Raamatussa kerrotaan vähän Jeesuksen vaatteista, Johannes Kastajan asustakin tiedämme enemmän. Ristille käydessään hänellä kerrotaan olleen saumaton paita. Sekin riisuttiin. Hänet häväistiin, eikä ollut edes viikunanlehtiä suojaksi.
Nyt Jumala tarjoaa meille Poikansa puvun. Siihen viittaa myös psalmin kirjoittaja: ”Arpa lankesi minulle ihanasta maasta ja kaunis on minun perintöosani” (Ps. 16:6). Jeesus naulittiin ristille alasti. Hän nousi kuolleista kuitenkin uusissa kirkastetuissa vaatteissa! Niin mekin kerran nousemme.
Esirippu voi jäädä sydämeen
”Sillä hetkellä temppelin väliverho repesi kahtia, ylhäältä alas asti” (Matt. 27:51). Väliverho oli 18 metriä korkea, yhdeksän leveä ja viisi senttiä paksu. Se mitä tapahtui Jeesuksen ruumiille, tapahtui verholle.
Jeesus asettui ihmisten ja Jumalan väliin. Näin tulkitsee tapahtuman apostoli: ”Veljet, meillä on siis täysi oikeus astua sisälle kaikkein pyhimpään, koska Jeesus on uhrannut verensä ja näin avannut meille uuden, elämään vievän tien, joka kulkee väliverhon – hänen ruumiinsa – kautta” (Hepr. 10:19–20).
Risti Jumalan pyhyyden tunnuksena
Juutalaisuus käyttää symbolinaan kuusisakaraista tähteä, islamilaisuus puolikuuta ja buddhalaisuus lootuksen kukkaa. Tyhjä risti on kristinuskon tunnus. Se kertoo, että syntivelkamme on maksettu pitkänäperjantaina ja kuolema voitettu pääsiäisenä. Ylösnoussut jätti käärinliinat hautaan, mutta säilytti haavansa. Viholliset saavat nähdä, ketä he ovat pistäneet. ”Hänet haavoistansa tunnen, jotka tähteni Golgatalla sai.”
Jumalan suunnitelma ei kuitenkaan ole päättynyt. Elämme aikaa, jolloin voimme vain kuulla kertomuksia Jeesuksesta. Kerran suunnitelma saa upean huipennuksen. Jeesus palaa kirkkaudessaan kaikkien pyhien enkeleidensä kanssa, ja hän istuutuu suurelle valkealle valtaistuimelle. Hänen eteensä kootaan kaikki kansat. Mukana ovat silloin myös Juudas Iskariot, ylipapit ja Pontius Pilatus. Siinä juhlassa olemme mekin. Oletko valmis? Kannattaa valvoa, että juhlapuku on valkaistu Karitsan veressä.
Teksti: Seppo Lohi
Kuva: SRK:n kuva-arkisto
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys