Pauli Määttä
Lapset kysyivät äidiltä,
voiko makkarakeitto palaa pohjaan.
Ei voi.
Isälle kaikki on mahdollista.
(PM Taukopaikka 2009, s. 55)
Näistä lähtökohdista huolimatta olen muutaman kerran saanut kutsun keittiöhommiin suviseuroihin. Eikä kukaan ole tiettävästi saanut ruokamyrkytystä tai vatsaväänteitä. Olen kokenut, että työvuorolla ollaan turvallisissa käsissä. Kun vuoroon on ilmoittauduttu, ensin on katsottu käsienpesuvideo muutamaan kertaan läpi. Kohta kuuluu kutsu itse hommiin. Ohjeet ovat selkeät. Ensin kuumennetaan vettä. Sitten kaadetaan ruoka-annokset pataan. Seurataan, kuinka keitos valmistuu. Ruoan kypsyessä on sopiva aika kuulostella, ketä muita on sattunut samaan työvuoroon. Vastuuhenkilöt käyvät tutkimassa milloin on valmista ja päästään siirtämään ruoka jakeluastioihin. Sitten tulee ehkä työläin vaihe, kun padat pitää puhdistaa seuraavaa keitosta varten. Kerran sattui pieni lipsahdus: painoin hanaa väärällä hetkellä. Tulevien seurojen pääemäntä oli tullut tutustumaan toimintaan. Hän joutui yllättäen vesisuihkuun.
Hollolan suviseuroissa olin liikennetoimikunnan sihteerinä. Se oli ikimuistoinen matka. Ensin suunniteltiin miten ja millä aikataululla alue täytetään. Karttojen teko oli silloin käsityötä. Karttoihin merkittiin täyttösuunnat ja paikat sekä ohjaajien sijoittuminen lähes tunti tunnilta. Iltoja kului karttoja piirrellessä lasten pyöriessä välillä jaloissa, välillä keikkuessa olkapäillä. Lähes kahden vuoden matkalla toimikunnasta ja vastuuhenkilöistä kehittyi tiivis yhteisö. Kun liikenteenohjaajat ilmestyivät, oli mahtavaa seurata, kuinka ammattitaitoisesti vastuuhenkilöt ottivat hommat haltuun. Vähän harmitti seurojen päättyessä, kun yhteen hitsautunut organisaatio purkautui. Tällähän porukalla voisi tehdä vaikka mitä. Korjata vaikka Kiinan muuria.
Itse seurat oli jännittävä tapahtuma. Tehtyjä suunnitelmia pyrittiin seuraamaan, mutta yllätyksiäkin tuli. Sain olla tapahtumien ytimessä. Mieleen jäi myös, kun olin johtamassa seurakentän poistumisliikennettä päätösseurojen jälkeen. Viestit kulkivat ja puhelimet soivat, kunnes joku veti jostain sähköpiuhan irti. Tuli täydellinen hiljaisuus. Varmaankin kaikki ovat jo palanneet Hollolan suviseuroista. En ollut juuri nukkunut koko seurojen aikana. Niinpä kun palattiin kotiin Hyvinkäälle, nukahdin saman tien olohuoneen lattialle.
Lumijoen suviseuroja sain seurata 17 vuotta. Olin paikalla, kun suviseurojen syntysanat lausuttiin Murron rauhanyhdistyksen lastenhoitohuoneessa, silloisessa sakastissa. Oma roolini taisi olla suurimmillaan aivan alussa, kun sain olla kannustamassa hanketta eteenpäin. Olihan minulla kokemusta seurojen järjestämisestä. Itse seuroissa olin jälleen liikennetoimistossa. Nyt vastuu vain oli vähän pienempi. Huolehdin, että kahvi riittää ja työvuoronsa tehneet saavat ruokalippunsa. Mutta sain kuitenkin olla mukana toimiston välillä hektisessä tunnelmassa. Nuoremmat sukupolvet olivat ottaneet päävastuun.
Muutaman kerran olen päässyt itse hommaan eli liikenteenohjaukseen. Kuusamon suviseurat olivat synnyinseudullani heti Hollolan jälkeen. Kuusamolaiset olivat sitä mieltä, että nyt saatiin todella kokenut työntekijä, joten pannaan hänet pahimpaan mahdolliseen paikkaan. Kyllä minä sitten juoksinkin kesäyössä pitkin Määttälänvaaran rinteitä.
Valkealassa oli työvuoro perjantai-iltana aamuyöhön saakka. Yöllä alkoi sataa ja tuli melko pimeää. Tulovirtaa selvitellessä kompastuin piikkilankaan. Välillä vaihdettiin paikkaa mönkijän peräkärryn kyydissä. Renkaista lensi rapaa kärryssä olijoiden päälle. Työvuoro loppui aamukolmelta. Vaimon kanssa päätimme lähteä saman tien Helsinkiin, koska siellä oli tarkoitus osallistua väitöstilaisuuteen puolilta päivin. Mitään pesupaikkaa ei yöllä löytynyt. Aamuvarhaisella Helsingissä etsiskelimme tyttäremme asuntoa. Ilmeisesti ajotapa näytti sen verran haparoivalta, että poliisi pysäytti meidät. Poliisi tarkasteli hetken ryvettyneen näköistä kuljettajaa. ”Mistä sitä ollaan tulossa ja minne menossa? Onko tullut nukuttua viime yönä?” ”Ollaan tulossa suviseuroista ja menossa väitöstilaisuuteen.” Hyvin piti pokka poliisilla. Ilmeisesti joskus oli kuultu kummallisempiakin selityksiä. Hän käski tästä lähtien ehdottomasti nukkua yöt suviseuroissa. Sitä määräystä olen sen jälkeen yrittänyt noudattaa.
Uusi ulottuvuus syntyi, kun työtehtävien innoittamana yritin opiskella venäjän kieltä. Ei muuta kuin töihin ulkomaalaistoimistoon. Tämän uran huipennus taisi olla, kun keräsin suviseuroihin tulleet venäläislapset Volkkaribussiin ja lähdettiin tutustumaan Pudasjärven kaupungin keskustaan. Autossa oli ehkä lievästi ylilastia.
Keinutuolissa istuen on mukava muistella näitä ja muita tapahtumia lapsille, lastenlapsille, miniöille ja vävyille – niin kauan kuin he jaksavat ja viitsivät kuunnella. Työvuorot kestävät hetken, mutta toimikuntien jäsenten ja vastuuhenkilöiden matka kestää pari vuotta. Se voi vaatia myös koko perheeltä paljon. Olen ymmärtänyt, että tähänkin asiaan on paneuduttu. Siitä olen ollut iloinen, että lapset eivät ilmeisesti ole saaneet traumoja näistä hommista. Hekin ovat päässeet monin tavoin osallistumaan seurojen järjestämiseen.
Tulevana kesänä jos Jumala suo pääsemme taas Suviseuroihin, opistoseuroihin ja kesäseuroihin. Vastuutehtävät on jo varmaan jaettu, mutta seurojen valmisteluun ja työvuoroihin on vielä mahdollisuus päästä. Uudet elämykset ovat jo meitä odottamassa.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys