Terttu Myllylahti, Kalajoki
Kalajoen rauhanyhdistyksen väki sai itsenäisyyspäivänä nauttia miesten järjestämästä jouluateriasta. Keittiöllä touhuava porukka, tai ainakin osa, on käynyt kokkikurssit ja järjestänyt ruokailun jo niin monta kertaa, että kaikki sujui kuin ammattilaisilta.
Heikki Vänttilä ja kuusi muuta kokkia oli saapunut itsenäisyyspäivän aamuna jo kahdeksalta rauhanyhdistykselle valmistelemaan ateriaa. Leikattiin kinkku ja leivät, tehtiin salaatti, laitettiin kalat tarjolle, keitettiin perunat, tehtiin kastike ja lämmitettiin lanttu- ja porkkanalaatikot. Jälkiruoaksi keitettiin torttukahvit.
Tarjolla oli siis monipuolinen, perinteinen jouluateria.
– Rauhassa on touhuttu. Ja mukavaa on ollut, kertoo Heikki Vänttilä ennen tarjoilun alkamista.
Jouluruokailun aluksi laulettiin ruokavirsi ”Nyt silmäin alla Jeesuksen”. Miesten katajilla ja kynttilöillä koristelema tarjoilupöytä ja kauniisti tarjolle asetetut ruoat olivat ilo silmälle ja herättivät ruokahalun.
Ruokavieraat nauttivat hyvästä ruuasta ja ystävien seurasta. Pirkko Kääntä tiivisti monien ajatukset:
– Täällä tulee joulumieli. Ei tule muualle lähdettyä jouluruokailuun. Se on uskovaisten kanssa paljon vapaampaa kuin jossain muualla.
Aino ja Kauko Isopahkala osallistuivat myös mielellään yhteiselle jouluaterialle.
– Samalla juhlistamme itsenäisyyspäivää, totesi Aino Isopahkala.
Yhdessä on mukavaa
Miesten kokkiporukka on pysynyt lähes samana vuodesta toiseen. Muutamia nuorempia on tullut mukaan ja vanhempia jäänyt pois.
Heikki Vänttilä on ollut mukana alusta asti. Hän on käynyt kokkikursseilla vajaa kymmenen kertaa ja on jo rutinoinut kokkaaja. Konkari on organisoinut tämänkin joulun ruokailun.
– Vanhojen tietojen pohjalta osataan jo arvioida ruoan määrää, niin että ruoka varmasti riittää kaikille. Tämä on jo neljäs jouluruokailu, ja muutama muukin ruokailu on toteutettu, Vänttilä totesi.
Jouluruokailun järjestämisessä on paljon työtä ja monenlaista muistamista.
– Aterian valmistelu on kuitenkin mukavaa yhdessäoloa. Kun näkee, miten paljon hyvä ateria ystävien kanssa ilahduttaa ruokailuun osallistuvia, saa siitä jo palkan omalle uurastukselle, iloitsi Vänttilä.
Kokkikurssin satoa
Kalajoen rauhanyhdistyksen miehiä lähti reilu kymmenen vuotta sitten Honkasen Jaakon innostamana Reisjärven opistolle miesten kokkikurssille. Opittua harjoiteltiin käytännössä järjestämällä ruokailu koko rauhanyhdistyksen väelle. Samalla kerättiin rahaa taloremonttia varten. Rahankeruu olikin alkuun tärkeä syy ruokailujen järjestämiselle.
Nykyään rahankeruuta tärkeämpi motiivi on koota väkeä nauttimaan yhteisestä ruokailuhetkestä. Varsinkin niille, jotka syövät useimmiten yksin, yhteinen jouluruokailu on toivottu ja mieluinen tapahtuma.
Ruokatavara hankitaan itse tai saadaan lahjoituksena, muun muassa kinkku ja kalat. Ruokaa valmistetaan edellispäivänä niin paljon kuin pystytään, esimerkiksi paistetaan kinkku, tehdään laatikot ja paistetaan tortut. Vaimot ovat taustatukena ja tarvittaessa auttavat valmisteluissa.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys