SRK:n hankkima puhelin ja kaiutin mahdollistavat Mosongon uskovaisten WhatsApp-seurat Sierra Leonessa.
David JoJo
SRK:n hankkima puhelin ja kaiutin mahdollistavat Mosongon uskovaisten WhatsApp-seurat Sierra Leonessa.
David JoJo
Päivi Martikainen
Päivämies
Suomalaisessa kotistudiossa äänitetty puhetiedosto lentää puhelimen välityksellä kuulijoille afrikkalaiseen katokseen.
Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistys (SRK) vastasi koronan tuomiin haasteisiin kehittämällä lähetysmatkojen tilalle uusia toimintamuotoja, kuten WhatsApp-seurat.
– WhatsApp-seurat tarkoittaa nauhoitettua, noin puolen tunnin mittaista puhetta ja yhtä tai kahta laulua. Näitä lähetetään puhelimitse englanninkielisinä viikoittain, ja puheita tulkataan paikallisesti noin kymmenelle eri kielelle, lähetystyön asiantuntija Miika Kopperoinen selventää.
Jotta puheet saavuttavat kuulijansa, SRK on ostanut noin 70 bluetooth-kaiutinta ja lähes yhtä paljon puhelimia niitä tarvitseville – yhdet paikkakuntaa kohti.
Odotetut äänitiedostot
Kopperoinen kertoo, että jos jollakin viikolla seurapuheen välittäminen viivästyy, moni ehtii jo kaivata sitä.
Tämän vahvistaa Thomas Yambasulta Sierra Leonen Gbaimasta tullut viesti: ”Jumalan terve, me yhä odotamme tämän viikon seuroja. Mikä on neuvosi, käytämmekö jotakin aikaisemmista saarnoista?”
Sierraleonelainen Desmond Stevens Freetownin Wellingtonista on toimintaan tyytyväinen:
– Kiitämme SRK:ta WhatsApp-saarnoista, joita he lähettävät meille joka viikko. Se on oikein hyvä, koska voimme kokoontua yhdessä kuuntelemaan niitä.
Stevens kertoo, että uskovaiset sopivat yhdessä kokoontumisajankohdan ja -paikan, joka on katos tai puun alla.
Puhujan kotistudio
Eurajokinen Raimo Haapalahti kuului keväästä syksyyn SRK:n, LLC:n (Laestadian Lutheran Church) ja SFC:n (Sveriges Fridsföreningars Centralorganisation) organisoimaan puhujarinkiin, joka pitää WhatsApp-puheita.
Haapalahti pystytti kotiinsa studion, jossa äänitti puheet.
– Lähetin puheet Miikalle, joka jakoi niitä Gambiaan, Haapalahti kuvailee.
Hän kertoi puheiden pitämisessä olleen apua aiemmista lähetysmatkoista Gambiaan ja Keniaan.
– Laitoin läppärille näkymään matkakuvia. Näin pääsi tunnelmaan. Tiesin myös, miten seuratapahtuma sujuu kohdemaassa ja millaiset olosuhteet siellä on.
Zoomilla näköyhteys
Marraskuussa Haapalahti puhui Pakistaniin suunnatuissa, Zoom-sovelluksen välityksellä pidetyissä seuroissa. Tapahtumaan osallistui toista sataa ihmistä.
– Näköyhteys kuulijoihin auttoi puhujaa, Haapalahti koki.
Kopperoinen täydentää, että etäyhteydellä lähetetään Zoomin kautta seuroja viikoittain espanjaksi Ecuadoriin, kerran kuussa Venäjälle sekä satunnaisesti muualle.
– Näiden lisäksi rauhanyhdistyksissä tulkataan edelleen seuroja englanniksi, viroksi ja venäjäksi.
Ainutlaatuinen tarjous
Seurapuheista tulevissa palautteissa toistuu Kopperoisen mukaan kaksi asiaa.
– Ensinnäkin ihmetellään syntien anteeksiantamista: että ne ihan oikeasti saa uskoa anteeksi. Tätä eivät muut kirkot tarjoa. Toinen huomio liittyy seurapuheisiin ja lauluihin. Ne ovat rauhallisia ja hartaita eivätkä sisällä kovaa ääntä tai diskomaisia palvontamenoja.
Desmond kertoo, miten merkityksellistä sanan kuuleminen Sierra Leonessa on.
– Me olemme nyt oppineet, kuinka antaa anteeksi toisillemme. Koska täällä on vaikea antaa anteeksi, täällä voi jopa pysyä yhdessä ilman että puhuu toisilleen.
Etäseurat jäävät rinnalle
Haapalahti vahvistaa omien matkakokemustensa pohjalta, että sanannälkä on lähetystyön kohdemaissa kova.
– Matkalla voi olla kahdet tai kolmet seurat päivässä.
Kopperoinen toivoo, että loppuvuodesta olisi jo mahdollista tehdä matkoja.
– Etäyhteydet eivät kokonaan korvaa henkilökohtaisia kontakteja. Etäseurat jatkuvat eri muodoissaan varmasti tästä eteenkinpäin: kun aiemmin monet pääsivät vain muutamia kertoja vuodessa seuroihin, nyt siihen on tarjolla mahdollisuus joka viikko.
Voit tutustua Raimo Haapalahden lähetysmatkakokemuksiin hänen kirjoittamissaan Päivämiehen blogiteksteissä: Seurat teeplantaasilla 7.3.2020, Lähimmäisenrakkautta Gambiassa 18.5.2019.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys