Sirkka Lehto
Päivämies
SRK:n leirityössä on menossa merkittävän uudistuksen käyttöönottovaihe. Kyseessä on toimintamalli (myöhemmin HÄKÄ-ohje), jolla tuetaan ohjaajia häiriökäyttäytymistilanteissa. Mallia on kokeiltu vuoden 2024 aikana Siikatörmän leirikeskuksen leireillä onnistuneesti, ja se halutaan laajentaa kaikkeen lasten ja nuorten leirityöhön. Pilottivaiheessa on koettu, että häiriökäyttäytyminen on vähentynyt.
– Leiriohjaajat ovat kokeneet erityisesti teininuorten leireillä kasvavaa ilmiötä häiriökäyttäytymiseen. Mallin tarkoituksena on antaa selkeämmät ohjeet ja sitä kautta parempi tuki leiriohjaajille häiriökäyttäytymistilanteisiin, kertoo SRK:n perhe- ja diakoniatyön asiantuntija ja leirityöstä vastaava Matias Muhola.
Perustuu varhaiseen puuttumiseen
Perusajatus ja leiriohjaajien toive olisi, että leiriläinen toimisi leirisääntöjen mukaisesti, jolloin hän ja muut mukana olevat saisivat nauttia leiristä täysin siemauksin alusta loppuun asti. Säännöt lähetetään leiriläiselle ja kotiväelle ennen leiriä, ja ne käydään läpi leirin aloituksessa, pohjustaa Muhola.
HÄKÄ-ohjeissa toiminta perustuu varhaiseen puuttumiseen.
– Jos leiriläinen esimerkiksi yöllä häiriköi ja toimii sääntöjen vastaisesti, hänen kotiinsa soitetaan joko heti yöllä tai viimeistään aamulla ja hänet noudetaan kotiin seuraavan illan iltaohjelman jälkeen. Jos häiriköinti jatkuu, kotiin soitetaan heti ja nouto kotiin tapahtuu heti aamupalan jälkeen. Jos häiriköintiä tapahtuu lauantain ja sunnuntain välisenä yönä, leiriläinen noudetaan aamupalan jälkeen kotiin, selventää Muhola ja jatkaa:
– Päiväaikainen sääntöjen vastainen toiminta aiheuttaa vakavan varoituksen, josta kerrotaan myös kotiväelle. Jos toiminta varotuksesta huolimatta jatkuu, leiriläisen kotiin soitetaan ja hänet poistetaan leiriltä. Myös muuhun asiattomaan käytökseen puututaan keskustellen ja toimintatavoista keskustellen. Jos tämä jatkuu, toimintatavoissa siirrytään vakavaan varoitukseen ja senjälkeisiin toimintaohjeisiin.
Häiriköinti vähentynyt
Siikatörmän leirityöryhmä on kokenut, että mallin käyttöönoton jälkeen häiriökäyttäytyminen on vähentynyt.
Saara Pentikäinen oli yksi Siikatörmällä 18.–20. lokakuuta pidetyn Riparinuoret 2023 -leirin ohjaajista. Leiri oli hänellä ja Vesa-puolisolla kolmas leiriohjaajina.
– Aiemmat leirit ovat olleet lasten leirejä, joissa häiriköimistä on vähemmän. Vilkkautta ja ylivilkkautta toki näkee, mutta en pidä sitä uhmakkuutena tai samalla tavoin oireellisena, kuten teinileirien häiriökäyttäytyminen saattaa olla.
Pentikäinen toteaa, että nuorten leiri meni mukavasti; ohjaajille jäi tosi hyvä mieli ja leirillä oli helppoa olla.
– Koen, että ohjeistus tukee ennen kaikkea ohjaajia. Ei tarvitse pähkäillä, mitä tämä on ja kuinka paha juttu on, kun ohjeet ovat riittävän selvät. Oletettavasti ohjeistus rauhoittaa etenkin nukkumaan siirtymistä.
– Halusimme täysin sitoutua HÄKÄ-mallin käyttöön. Minua itseäni lievästi harmitti ohjeistus, koska leiriläiset olivat niin isoja, että jotkut ovat jo itsekin olleet isosina ja siksi olisin odottanut heidän toimivan asianmukaisesti ilman ohjeistustakin. Harmi liittyy myös siihen, että tällaista ohjeistusta ylipäätään tarvitaan, toteaa Pentikäinen.
Rauhalliselta leiriltä ei jouduttu poistamaan ketään, eikä leiriläisiltä tai vanhemmilta tullut ohjaajille asti mitään palautetta.
– Ajattelen myös, että tärkeämpää kuin puuttua kaikkiin yksityiskohtiin on leirin yleistunnelma. Tieto mahdollisuudesta järeäänkin puuttumiseen voi auttaa leiriläisiä käyttäytymään ihmisiksi ja estää häiriköimistä, jolloin toiminta säilyy säyseänä niin, ettei tarvetta puuttua kaikkeen olekaan. Pieniä rikkeitä voi katsoa läpi sormien, mutta jos leiri olisi kaoottinen, ohjaajilla olisi HÄKÄ:n myötä työkaluja, kertoo Pentikäinen.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys