JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset

Hatsukopessa naapuritkin kutsutaan seuroihin

Uutiset
7.9.2024 9.00

Juttua muokattu:

5.9. 11:18
2024090511185920240907090000
Ghanan lähetysmatkan toisena päivänä, sunnuntaina 11. elokuuta kokoonnuttiin illalla auringonlaskun aikaan seuroihin Hatsukopessa.

Ghanan lähetysmatkan toisena päivänä, sunnuntaina 11. elokuuta kokoonnuttiin illalla auringonlaskun aikaan seuroihin Hatsukopessa.

Hannu Kinnunen

Ghanan lähetysmatkan toisena päivänä, sunnuntaina 11. elokuuta kokoonnuttiin illalla auringonlaskun aikaan seuroihin Hatsukopessa.

Ghanan lähetysmatkan toisena päivänä, sunnuntaina 11. elokuuta kokoonnuttiin illalla auringonlaskun aikaan seuroihin Hatsukopessa.

Hannu Kinnunen

Han­nu Kin­nu­nen

Ghana

Kes­kus­te­lu on tär­ke­äs­sä osas­sa gha­na­lai­sis­sa seu­ra­ta­pah­tu­mis­sa. An­teek­si­an­ta­mus ja pa­ran­nus nou­se­vat use­as­ti kes­kei­sik­si ai­heik­si.

LLC:n ja SRK:n lä­he­tys­mat­kal­la Gha­naan elo­kuun al­ku­puo­lel­la pi­det­tiin seu­rat 11 eri ky­läs­sä tai kau­pun­gis­sa. Maan itä­o­sas­sa Vol­tan alu­eel­la si­jait­se­vas­sa Hat­su­ko­pes­sa us­ko­vai­sia on hie­man yli 50, ja he ko­koon­tu­vat sun­nun­tai­sin aa­mu­har­tau­teen tai Whats­App-seu­roi­hin ja lap­sil­le jär­jes­tet­tä­vään ope­tus­tuo­ki­oon. Ti­lai­suu­des­sa myös kes­kus­tel­laan yh­des­sä sekä har­tau­den ai­hees­ta et­tä ajan­koh­tai­sis­ta asi­ois­ta.

Lä­he­tys­pu­hu­jat vie­rai­le­vat Gha­nas­sa kol­me ker­taa vuo­des­sa, ja usein myös Hat­su­ko­pes­sa. Saa­vuim­me hei­dän ky­läyh­tei­söön­sä elo­kuun toi­se­na sun­nun­tai­na il­lal­la kuu­den ai­kaan. Op­paa­nam­me ja tulk­ki­nam­me toi­mi toi­nen Gha­nan LLC:n pas­to­reis­ta, Ge­or­ge Dod­zi­de­nu. Gha­nas­sa us­ko­vai­sil­la ei ole omaa kirk­koa, jo­ten Gha­nan pu­hu­jat ovat vi­ral­li­ses­ti LLC n pap­pe­ja.

Seu­rat pi­ha­pii­ris­sä

Seu­ra­pai­kan pi­ha­pii­ris­sä asuu usei­ta Dod­zi­de­nun su­ku­lai­sia. 14 vuot­ta ai­em­min Dod­zi­de­nu ja Jo­seph Kuse vie­rai­li­vat pai­kal­la Dod­zi­de­nun se­dän Tho­mas Adi­di­vin luo­na. Adi­di­vi ot­ti vas­taan jo ai­em­min pa­ran­nuk­sen ar­mon saa­neen Dod­zi­de­nun tar­jo­a­man evan­ke­liu­min. Sii­tä läh­tien ky­läyh­tei­sös­sä on pi­det­ty seu­ro­ja.

Adi­di­vi on jo pääs­syt van­hurs­kas­ten le­poon. Ny­ky­ään eri­tyi­ses­ti hä­nen vel­jil­lään Ti­gi­di ja Vic­tor Adi­di­vil­la on ta­pa­na kut­sua naa­pu­rei­ta seu­roi­hin. Näis­sä­kin seu­rois­sa oli pai­kal­la en­si­ker­ta­lai­sia. Näin on ol­lut ai­em­min­kin, ja osa on jää­nyt us­ko­maan.

Läm­pöä oli rei­lut 20 as­tet­ta, oi­kein miel­lyt­tä­vä il­ma. Hä­mär­ty­väs­sä il­las­sa ko­deis­ta oli tuo­tu penk­ke­jä yh­tei­sel­le pi­hal­le, ja ne oli ase­tet­tu ne­li­ön muo­toon.

Ter­veh­dim­me nyök­käil­len ja kä­tel­len eri-ikäi­siä ih­mi­siä. Odot­te­lim­me vie­lä het­ken lä­hel­lä ole­vis­ta ko­deis­taan saa­pu­via, ja Ge­or­ge aloit­ti esit­te­le­mäl­lä kau­kai­set vie­raat: Eric Jur­mu Poh­jois-Ame­ri­kas­ta ja Han­nu Kin­nu­nen Poh­jois-Eu­roo­pas­ta Suo­mes­ta. Eric nel­jät­tä ker­taa Gha­nas­sa ja Han­nu en­sim­mäis­tä.

Ver­taus isäs­tä ja po­jis­ta

Sun­nun­tain ai­he kos­ki it­sen­sä tut­ki­mis­ta. Luin seu­ra­pu­heen joh­dan­nok­si Mat­teuk­sen evan­ke­liu­mis­ta päi­vän evan­ke­liu­mi­teks­tin, jos­sa Jee­sus esit­tää ver­tauk­sen isäs­tä ja kah­des­ta po­jas­ta. En­sim­mäi­nen en­sin lu­pa­si teh­dä isän­sä tah­don, mut­ta lo­pul­ta jät­ti sen te­ke­mät­tä. Toi­nen poi­ka taas en­sin kiel­täy­tyi, mut­ta lo­pul­ta teki isän­sä tah­don. (Matt. 21:28–32.)

Jee­sus tah­toi ver­tauk­sel­la he­rä­tel­lä omaa kan­saan­sa pa­ran­nuk­seen ja myös ker­toa, kuin­ka Ju­ma­lan kut­su­va rak­kaus ulot­tuu kai­kil­le kan­soil­le. Aja­tuk­set kul­ki­vat myös ta­val­li­seen per­he-elä­mään, jos­ta ver­taus oli läh­töi­sin.

Jur­mu pal­ve­li Psal­min 139 poh­jal­ta, jos­sa kir­joit­ta­ja pyy­tää Ju­ma­laa tut­ki­maan ja tun­te­maan hä­nen sy­dä­men­sä ja aja­tuk­sen­sa (Ps. 139:23–24).

Kes­kus­te­lu on tär­ke­ää

Seu­ra­pu­hei­den jäl­kei­ses­sä kes­kus­te­lus­sa kä­si­tel­tiin syn­tiä ja an­teek­si­an­ta­mus­ta. Yk­si ky­sy­mys kos­ki sitä, et­tä jos toi­sen tar­pei­den huo­mi­ot­ta jät­tä­mi­nen on syn­tiä, mi­ten tu­lee toi­mia sil­loin, kun ei jak­sa aut­taa tois­ta, joka tu­lee joka ai­noa il­ta pyy­tä­mään apua. Poh­dim­me yh­des­sä, et­tä vain voi­miem­me mu­kaan pys­tym­me aut­ta­maan toi­sia.

Pa­ran­nus ja an­teek­si­an­ta­mus nou­si use­as­ti esiin kes­kus­te­luis­sa lä­he­tys­mat­kan ai­ka­na. Kun päät­te­lim­me il­taa Hat­su­ko­pes­sa, so­kea Vic­tor Adi­di­vi esit­ti vii­mei­sen kom­men­tin, joka sai seu­ra­vä­en hy­myi­le­mään:

– Mik­si­hän po­jat ovat vie­lä­kin sa­man­lai­sia kuin Jee­suk­sen ver­tauk­ses­sa?

Lue en­si vii­kol­la Päi­vä­mie­hen vä­lis­sä il­mes­ty­väs­tä Sii­o­nin Lä­he­tys­leh­des­tä gha­na­lai­sen seu­ro­jen yh­teys­hen­ki­lön haas­tat­te­lu.

16.9.2024

Sinä pelastit minut kuolemasta, et antanut jalkani astua harhaan. Ps. 56:14

Viikon kysymys