Soili Leinonen
Oulu
Kellon Rauhanyhdistyksen 100-vuotisjuhlassa iloittiin evankeliumin voittokulusta ja pyhien yhteydestä.
Vanhoja ja uusia kellolaisia sekä naapuriyhdistysten väkeä oli tullut juhlimaan tasavuosia täyttävää Kellon Rauhanyhdistystä. Juhla pidettiin Kellon seurakuntakodilla ensimmäisenä adventtina.
– Jeesus on sovittanut syntimme ja Jumala on varjellut meitä valtakunnassaan. Pyydämme, että Taivaan Isä siunaisi edelleen tätä pientä peltopalastamme ja että mekin pääsisimme kerran perille, totesi Kalevi Teppola alkurukouksessa.
Lähetyskäskyn mukaista työtä
Suomen Rauhanyhdistysten keskusyhdistys, naapuriyhdistykset Haukiputaalta, Jokikylästä ja Pateniemestä sekä Haukiputaan seurakunta onnittelivat juhlivaa yhdistystä. Onnitteluissa tuli esiin, että Kellossa tehtävä työ on sitä työtä, joka alkoi Jeesuksen käskystä mennä kaikkeen maailmaan. Työ on Jumalan siunauksen varassa.
Naapuriyhdistysten edustajat iloitsivat yhteistyöstä ja pyhien yhteydestä:
– Sananlasku "Parempi läheinen naapuri kuin kaukainen veli" pitää vanhan Haukiputaan kunnan alueella paikkansa. Jospa saisimme edelleen olla läheisiä ystäviä.
Seurakunnan tervehdyksen toi Samuli Ruusuvuori:
– Saakoon Jumalan sanan raitis saarna vielä kaikua maallistuvan ajan keskellä. Toivon, että seurakunnan ja rauhanyhdistyksen yhteistyö saisi jatkua.
Kalamiehet toivat evankeliumin
Niilo Harju oli koonnut juhlaan historiikin. Hän kertoi, että 1860-luvun pulavuosina oli kellolaisia miehiä lähtenyt kalareissulle Ruijaan. Matkalla he olivat tavanneet Tornionjokilaaksossa uskovaisia ja saaneet parannuksen armon. Nuo kalamiehet toivat hyvän sanoman Kelloon.
Aluksi seuroja pidettiin kodeissa. 1880-luvulla seuroja saattoi olla kahdesta kolmeen viikkoa joka ilta ja parannuksen tekijöitä oli paljon. Meni muutamia vuosikymmeniä, että tuli aika perustaa yhdistys evankeliumin työtä varten. Kellon uskovaiset kokoontuivat Erkki Halosen taloon 7.12.1924. He perustivat rauhanyhdistyksen ja valitsivat valiokunnan yhdistyksen sääntöjen laadintaa varten.
Pian tämän jälkeen alettiin puuhata toimitalon rakentamista. Varoja kerättiin kotimaan lisäksi Amerikasta saakka. Toimitalo valmistui loppukesällä 1926 ja sen pihapiirissä pidetyissä vuoden 1928 helluntaiseuroissa oli kolmattatuhatta seuravierasta. Sittemmin toimitaloa on laajennettu ja remontoitu useaan kertaan. Liki satavuotias toimitalo palvelee edelleen kellolaisten seurapaikkana. Se on tiettävästi vanhin yhdistyksen rakennuttama ja edelleen seurakäytössä oleva rauhanyhdistyksen toimitalo.
Harju mainitsi Sisko Similän, jonka 100-vuotisjuhlia vietettiin aiemmin tänä vuonna. Hän on kellolaisten keskuudessa ainoana yhdistyksen perustamisaikojen sisarista ja veljistä.
Sukupolvelta toiselle
Juhlapuheen piti nuoruutensa Kellossa viettänyt Heikki Saarikoski. Puheensa aiheena hänellä oli näkymä evankeliumin voittokulusta. "Tietäkää siis, että vain Herra, teidän Jumalanne, on Jumala. Häneen voi luottaa, hän pitää voimassa liittonsa. Tuhansien sukupolvien ajan hän on uskollinen niille, jotka rakastavat häntä ja pitävät hänen käskynsä." (5. Moos. 7:9.)
– Jumala on pitkämielinen. Hän pitää liittonsa ihmisen kanssa, kun ihmisellä on halu kuulla ja uskoa hänen sanaansa, Saarikoski totesi.
– Suurin ilosanoma on edelleen se, että Jumala lunasti ihmisen hänen synneistään. Kun ihminen saa uskoa, hänelle tulee halu kertoa siitä myös toisille. Sukupolvet vaihtuvat, mutta Herran sana ja sen arvo pysyvät polvesta polveen. Evankeliumi on tuore sanoma ja se kestää aikaa.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys