Eveliina Saukko
Eveliina Saukko
Risto Koskimäki
Anteeksiantamuksen perusta on siinä, että Jumala antoi oman Poikansa sovinnoksi maailman syntien edestä. Armokin on saatu armosta.
Ei ole ihme, että Jeesus asetti lapsen uskon esikuvaksi. Kun pieni lapsi on rikkonut toista kohtaan, hän menee toisen kaulaan ja sanoo vilpittömästi: ”Anteeksi”.
Anteeksiantamus on kodin elinehto. Kun mies ja nainen vihitään avioliittoon, vihkitilaisuudessa luetaan Paavalin kirjeestä efesolaisille: ”Olkaa toisianne kohtaan ystävällisiä ja lempeitä ja antakaa toisillenne anteeksi, niin kuin Jumalakin on antanut teille anteeksi Kristuksen tähden” (Ef. 4:32).
Onnellinen on se koti, jossa pyydetään, annetaan ja uskotaan anteeksi se mikä on sovittu. Saamme pyytää myös virren sanoin: ”Herra, opeta, että kotona kuuntelemme toisiamme, iloitsemme onnestamme, emme riitele, turhaan kiistele” (VK 471:2).
Katuvalle aina anteeksi
Kuinka vaikeaa onkaan antaa sydämestään anteeksi, jos tuntee, että itseä on loukattu verisesti. Kuinka monta kertaa tulee antaa anteeksi? Eikö seitsemässä kerrassa ole tarpeeksi? (Matt. 18:21.)
Jeesuksen opetuksen mukaisesti tulee antaa anteeksi niin usein kuin toinen pyytää. Jeesuskin antoi aina katuvalle anteeksi, mutta rohkaisi: ”Mene, äläkä enää tee syntiä” (Joh. 8:11).
Kun on itse saanut 10 000 talentin eli nykyrahassa kymmenien miljoonien eurojen velan anteeksi, eikö tulisi olla armollisuutta ja anteeksiantamusta myös lähimmäistä kohtaan? (Matt. 18:24–35). Joosefillakin oli anteeksiantava mieli omia veljiään kohtaan. ”Te kyllä tarkoititte minulle pahaa, mutta Jumala käänsi sen hyväksi” (1. Moos. 50:20).
Kaiken kruununa rakkaus
Vanhan testamentin Sirak neuvoi olemaan kostamatta lähimmäiselle ja antamaan anteeksi, niin saa itsekin synnit anteeksi. Vihan hautominen johtaa katkeraan ja turmiolliseen mieleen. ”Muista Korkeimman liittoa, ja anna rikos anteeksi” (Jesus Sirakin kirja 28:9).
Apostoli Paavali neuvoi kolossalaisia: ”Pitäkää huolta, että tulette toimeen keskenänne, antakaa anteeksi toisillenne, vaikka teillä olisikin moittimisen aihetta. Niin kuin Herra on antanut teille anteeksi, niin antakaa tekin. Mutta kaiken kruunuksi tulkoon rakkaus, sillä se tekee kaiken täydelliseksi” (Kol. 3:13–14).
Kristuksen kirkkolaki
Jeesus sanoi: ”Jolle te annatte synnit anteeksi, hänelle ne ovat anteeksiannetut. Jolta te kiellätte anteeksiannon, hän ei saa syntejään anteeksi.” (Joh. 20:23.)
Jeesus ohjeistaa syntiin joutuneen pitkämielistä neuvomista, mitä on kutsuttu Kristuksen kirkkolaiksi. Jos Jumalan seurakunnassa ihminen joudutaan sitomaan synteihinsä, sekin on Jumalan rakkautta, jotta hän näkisi oman tilansa ja pääsisi taas vapaaksi Jumalan lapseksi.
Juhani Raattamaa kirkasti Jumalan armoa: ”Olkaa siis valmiit syntiä anteeksi antamaan Jumalan palvelijat Jumalan puolesta Jeesuksen nimessä, mutta hitaat sitomaan, sill’ei Kristus hylkää morsiantansa kaikkinaisten syitten tähden” (Juhani Raattamaa, Kirjeet ja kirjoitukset).
Veri puhdistaa synnistä
Kristuksen rakkaus kutsuu vaeltamaan valkeudessa, jossa Jumalan lapsilla on osallisuus toisiinsa ja Jeesuksen Kristuksen veri puhdistaa kaikesta synnistä (1. Joh. 1:7). Siellä missä on syntien anteeksiantamus, siellä on elämä ja autuus.
Daavid ylisti Herraa: ”Autuas se, jonka pahat teot on annettu anteeksi, jonka synnit on pyyhitty pois” (Ps. 32:1).
Kun Golgatalla toinen ristinryöväreistä soimasi Jeesusta, toinen totesi, että he ovat omasta syystään siellä, mutta Jeesus syyttömänä. Hän ymmärsi, että rikos tuli sovittaa. Hän uskoi myös synnit anteeksi ja pääsi sisälle Jumalan armovaltakuntaan.
Evankeliumi: Matt. 6:14–15
Raamattu 1992: ”Jos te annatte toisille ihmisille anteeksi heidän rikkomuksensa, antaa myös taivaallinen Isänne teille anteeksi. Mutta jos te ette anna anteeksi toisille, ei Isännekään anna anteeksi teidän rikkomuksianne.”
Biblia: Sillä jos te anteeksi annatte ihmisille heidän rikoksensa, niin myös teidän taivaallinen Isänne antaa teille anteeksi. Vaan jollette anteeksi anna ihmisille heidän rikoksiansa, niin ei myös teidän Isänne anteeksi anna teidän rikoksianne.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys