JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Sana sunnuntaiksi

Leipä on jokapäiväistä ravintoa

Sana sunnuntaiksi
30.3.2025 7.00

Juttua muokattu:

28.3. 11:18
2025032811181620250330070000

SRK:n arkisto

SRK:n arkisto

Juha Sep­pä­lä

Sekä ajal­li­nen et­tä hen­gel­li­nen lei­pä on Ju­ma­lan lah­jaa, ja hän­tä tu­lee niis­tä kiit­tää. Ruok­ki­mi­sih­me on yhä to­del­li­suut­ta.

Nel­jäs paas­to­na­jan sun­nun­tai on kes­kel­lä paas­to­nai­kaa, ja sitä on sen täh­den kut­sut­tu puo­li­paas­to­sun­nun­taik­si sekä päi­vän teks­tien myö­tä myös lei­pä­sun­nun­taik­si.

Lei­pä on jo­ka­päi­väis­tä ra­vin­toa. Mo­nil­le suo­ma­lai­sil­le mais­tuu par­hai­ten ru­kii­nen lei­pä. Van­ha sa­nan­las­ku kuu­luu­kin: lei­pä mie­hen tiel­lä pi­tää. Jo Raa­ma­tun al­ku­leh­dil­lä mai­ni­taan syn­tiin­lan­kee­mus­ker­to­muk­sen yh­tey­des­sä ih­mi­sen osas­ta: ”Ot­sa hies­sä si­nun on han­kit­ta­va lei­pä­si” (1. Moos. 3: 19). Toi­meen­tu­loon liit­ty­vä lei­pä on laa­jen­net­tu­na kä­sit­tee­nä Isä mei­dän -ru­kouk­ses­sa: ”An­na meil­le tänä päi­vä­nä mei­dän jo­ka­päi­väi­nen lei­päm­me”. Lut­her se­lit­tää tuon koh­dan Vähä ka­te­kis­muk­ses­sa näin: ”kaik­kea, mitä ruu­miim­me ra­vin­nok­seen vält­tä­mät­tä tar­vit­see. Sii­hen kuu­lu­vat ruo­ka, juo­ma, vaat­teet, ken­gät, koti, pel­to – – hy­vät ys­tä­vät, luo­tet­ta­vat naa­pu­rit ja muu sel­lai­nen.”

Ih­mi­nen ei elä ai­no­as­taan lei­väs­tä

Van­han lii­ton kan­sa tuli kor­pi­va­el­luk­sen mat­kal­la nä­län kes­kel­lä ruo­ki­tuk­si man­nal­la ja vii­ri­äi­sil­lä. Ajal­li­nen lei­pä ja ra­vin­to ei ole kui­ten­kaan kaik­ki. Ju­ma­la ha­lu­si jo van­han lii­ton kan­sal­le osoit­taa, ”et­tei ih­mi­nen elä ai­no­as­taan lei­väs­tä, vaan kai­kes­ta mitä Her­ra sa­noo (5. Moos. 8:2–3). Ih­mi­nen tar­vit­see hen­gel­lis­tä ra­vin­toa, Ju­ma­lan sa­nan ries­kaa. Tämä lah­ja ja sen an­ti­met tu­le­vat osak­sem­me ra­hat­ta ja hin­nat­ta (Jes. 55:1).

Jee­suk­sen toi­min­taan liit­ty­vät tun­nus­te­ot. Ju­ma­lan voi­ma vai­kut­ti hä­nes­sä. Päi­vän evan­ke­liu­mi­tek­sis­sä Jee­sus on Ti­be­ri­aan­jär­ven toi­sel­la puo­lel­la ja vä­ki­jouk­ko seu­raa hän­tä. Juu­ta­lais­ten suu­ri pää­si­äis­juh­la on lä­hel­lä. Juh­laa vie­tet­tiin Egyp­tin or­juu­des­ta va­pau­tu­mi­sen muis­tok­si. Tä­hän juh­laan yh­dis­tyi his­to­ri­an saa­tos­sa myös hap­pa­mat­to­man lei­vän juh­la.

Jee­sus ruok­kii nyt suu­ren kan­san­jou­kon vii­del­lä oh­ra­lei­väl­lä ja kah­del­la ka­lal­la. Tun­nus­te­os­sa nä­kyy hä­nen ju­ma­lal­li­nen voi­man­sa. Seu­raa­va­na päi­vä­nä Jee­sus pu­huu Ju­ma­lan lei­väs­tä, joka tu­lee tai­vaas­ta ja an­taa maa­il­mal­le elä­män. Hän vas­taa tuon lei­vän ano­jil­le: ”Minä olen elä­män lei­pä. Joka tu­lee mi­nun luok­se­ni, ei kos­kaan ole nä­lis­sään, ja joka us­koo mi­nuun, ei enää kos­kaan ole ja­nois­saan.” (Joh. 6: 33–35.) Hän an­taa elä­män maa­il­mal­le. Hän on pää­si­äi­sen Her­ra, joka so­vit­taa koko maa­il­man ih­mis­ten syn­nit ja avaa tien jo­kai­sel­le us­ko­val­le ikui­sen elä­män osal­li­suu­teen, tai­vaal­li­seen Je­ru­sa­le­miin.

Ruok­ki­mi­sih­me ta­pah­tuu tä­nään­kin

Ruok­ki­mi­sih­meen edel­lä Fi­lip­pus to­te­aa, et­tä kah­den­sa­dan de­naa­rin lei­vis­tä ei riit­täi­si jo­kai­sel­le. Pie­ta­rin veli And­re­as ker­too po­jas­ta, jol­la on vii­si lei­pää ja kak­si ka­laa. Mi­ten ne voi­si­vat riit­tää? Jee­sus pyy­tää ope­tus­lap­si­aan ke­hot­ta­maan kan­saa is­tu­maan.

Jee­sus ot­taa lei­vät ja kiit­tää Ju­ma­laa. Tämä on mer­kit­tä­vä kuva ja esi­merk­ki. Lei­pä ja ra­vin­to on Ju­ma­lan lah­jaa, ja hän­tä tu­lee niis­tä kiit­tää. Jee­sus ja­kaa lei­vät ja ka­lat. Sii­nä­kin on hyvä kuva ja esi­merk­ki: Ju­ma­lan lah­jat on tar­koi­tet­tu ja­et­ta­vak­si. Kaik­ki vii­si­tu­hat­ta mies­tä ja muut mu­ka­na ol­leet tu­le­vat ra­vi­tuik­si. Jäl­jel­le jää vie­lä kak­si­tois­ta ko­ril­lis­ta pa­la­sia, jot­ka jäi­vät syö­mät­tä.

Ruok­ki­mi­sih­me on yhä to­del­li­suut­ta Ju­ma­lan val­ta­kun­nas­sa. Ar­mon pyy­tä­jäl­le saar­na­taan syn­tien an­teek­si­an­ta­mus­ta. Moni evan­ke­liu­min siu­nauk­sen vas­taa­not­ta­ja ko­kee, et­tä hä­nen sie­lun­sa tu­lee ra­vi­tuk­si. Lah­jan saa­jan sy­dä­mes­sä soi kii­tos­lau­lu.

On tar­koi­tet­tu, et­tä hy­vää sa­no­maa saa ja­kaa eteen­päin. Jee­sus on lä­he­tys­käs­kys­sään ke­hot­ta­nut omi­aan me­ne­mään kaik­keen maa­il­maan saar­naa­maan ja te­ke­mään kaik­ki kan­sat hä­nen ope­tus­lap­sik­seen (Matt. 28:18–20).

Evan­ke­liu­mi­teks­ti Joh. 6:1–15

Raa­mat­tu 1992: Tä­män jäl­keen Jee­sus läh­ti Ga­li­le­an­jär­ven eli Ti­be­ri­aan­jär­ven toi­sel­le puo­len. Hän­tä seu­ra­si suu­ri vä­ki­jouk­ko, sil­lä ih­mi­set oli­vat näh­neet tun­nus­te­ot, joi­ta hän teki pa­ran­ta­mal­la sai­rai­ta. Jee­sus nou­si vuo­ren­rin­teel­le ja aset­tui ope­tus­lap­si­neen sin­ne is­tu­maan. Juu­ta­lais­ten pää­si­äis­juh­la oli lä­hel­lä. Jee­sus ko­hot­ti kat­seen­sa ja näki, et­tä suu­ri ih­mis­jouk­ko oli tu­los­sa. Hän ky­syi Fi­lip­puk­sel­ta: ”Mis­tä voi­sim­me os­taa lei­pää, et­tä he sai­si­vat syö­däk­seen?” Tä­män hän sa­noi ko­e­tel­lak­seen Fi­lip­pus­ta, sil­lä hän tie­si kyl­lä, mitä te­ki­si. Fi­lip­pus vas­ta­si: ”Kah­den­sa­dan de­naa­rin lei­vis­tä ei riit­täi­si heil­le edes pien­tä pa­laa kul­le­kin.” Sil­loin eräs ope­tus­lap­si, Si­mon Pie­ta­rin veli And­re­as, sa­noi Jee­suk­sel­le: ”Tääl­lä on poi­ka, jol­la on vii­si oh­ra­lei­pää ja kak­si ka­laa. Mut­ta mi­ten ne riit­täi­si­vät noin suu­rel­le jou­kol­le?” Jee­sus sa­noi: ”Käs­ke­kää kaik­kien aset­tua is­tu­maan.” Rin­teel­lä kas­voi re­he­vä nur­mi, ja ih­mi­set is­tuu­tui­vat maa­han. Pai­kal­la oli noin vii­si­tu­hat­ta mies­tä. Jee­sus ot­ti lei­vät, kiit­ti Ju­ma­laa ja ja­koi lei­vät syö­mään aset­tu­neil­le. Sa­moin hän ja­koi ka­lat, ja kaik­ki sai­vat niin pal­jon kuin ha­lu­si­vat. Kun kaik­ki oli­vat kyl­läi­siä, Jee­sus sa­noi ope­tus­lap­sil­leen: ”Ke­rät­kää täh­teek­si jää­neet pa­la­set, et­tei mi­tään me­ni­si huk­kaan.” He te­ki­vät niin, ja vii­des­tä oh­ra­lei­väs­tä ker­tyi vie­lä kak­si­tois­ta täyt­tä ko­ril­lis­ta pa­la­sia, jot­ka oli­vat jää­neet syö­mät­tä. Kun ih­mi­set nä­ki­vät, min­kä tun­nus­te­on Jee­sus teki, he sa­noi­vat: ”Tämä on to­del­la se pro­feet­ta, jon­ka oli mää­rä tul­la maa­il­maan.” Mut­ta Jee­sus tie­si, et­tä ih­mi­set ai­koi­vat vä­ki­sin teh­dä hä­nes­tä ku­nin­kaan, ja sik­si hän ve­täy­tyi taas vuo­rel­le. Hän meni sin­ne yk­sin.