A.-L.S.
A.-L.S.
Juha Kaarivaara
Vaikka Jeesus oli tehnyt erilaisia tunnustekoja ihmisten nähden ja julistanut evankeliumia, monet eivät kuitenkaan uskoneet häneen.
Sunnuntain evankeliumitekstissä Jeesus oli saapunut Jerusalemiin juutalaisten pääsiäisjuhlaan, jota vietettiin Israelin kansan Egyptin orjuudesta vapautumisen muistoksi. Hän ratsasti kaupunkiin profeetallisten kirjoitusten mukaisesti nuorella aasilla.
Suuri väkijoukko riensi Jeesusta vastaan, sillä he olivat kuulleet ihmeteosta, jossa hän herätti Lasaruksen kuolleista. Fariseukset kuitenkin pahastuivat huomionosoituksista, joita Jeesus sai saapuessaan kaupunkiin.
Jeesus kutsui valon lapseksi
Jeesus puhui juhlavieraille tehtävästä, jonka Jumala on hänelle antanut. Hänen elämänsä ihmiskunnan Vapahtajana on tähdännyt sen lupauksen täyttämiseen, jonka Jumala ilmoitti syntiinlankeemuksen jälkeen Aadamille ja Eevalle. Jumalan Pojan viaton kärsiminen, kuolema ja ylösnousemus ovat perustuksena lahjavanhurskaudelle, jonka ihminen saa omistaa uskomalla Jumalan valtakunnasta saarnattavan evankeliumin.
Jeesuksen julkisen toiminnan opetus tiivistyi toteamukseen Jumalan valtakunnan lähestymisestä ja kehotukseen tehdä parannus ja uskoa evankeliumi. Kristuksesta loistavan valon ja uskomisen ilon sanomaa hän tarjosi vielä puhuessaan pääsiäisjuhlille kokoontuneille ihmisille: ”Niin kauan kuin teillä on valo, uskokaa valoon, jotta teistä tulisi valon lapsia.”
Vaikka Jeesus oli tehnyt erilaisia tunnustekoja ihmisten nähden ja julistanut evankeliumia, monet eivät kuitenkaan uskoneet häneen. Tällöin toteutui se, mitä profeetta Jesaja Jeesuksen sovitustyöstä ennustaessaan kyseli: ”Kuka uskoo meidän sanomamme? Kuka ymmärtää Herran käsivarren voiman?” Ihminen ei voi oman järkensä kautta ymmärtää uskon salaisuutta, vaan se on täysin Jumalan lahjaa. Hallitusmiehissäkin oli monia, jotka uskoivat Jeesukseen, mutta he eivät kuitenkaan fariseusten pelossa tunnustaneet sitä. Ihmisten antama kunnia muodostui heille uskon esteeksi.
Jeesus voitti pahan vallan
Uskon lahjan kadottaneelle tai kokonaiselle kansakunnalle Jumala voi antaa erityisen etsikonajan, jolloin hän kutsuu ihmistä takaisin yhteyteensä. Jumalan sana kehottaa ottamaan armon vastaan Jumalan kutsuessa, jottei ihminen paaduttaisi sydäntään.
Jeesus tunsi murhetta siitä, että Jumalan omaisuuskansan Israelin keskellä oli vähän niitä, jotka ottivat hänet vastaan. Evankelista Luukas kuvaa Jeesuksen tunteita hänen saapuessa viimeistä kertaa Jerusalemiin. Nähdessään kaupungin hän puhkesi itkuun ja joutui toteamaan, että kaupunki tuhoutuu, koska sen asukkaat eivät tunteneet etsikkoaikaansa. Elävää Jumalan sanan siementä saatiin kuitenkin kylvää myös hyvään maaperään. Tästä Johannes kirjoittaa: ”Mutta kaikille, jotka ottivat hänet vastaan, hän antoi voiman tulla Jumalan lapsiksi, niille, jotka uskovat hänen nimeensä.”
Paastonajan teksteissä puhutaan Jeesuksesta kiusausten ja pahan vallan voittajana. Jeesus on kiusausten tuttu, ja hän voi auttaa sielunvihollisen hyökkäyksiä vastaan. Heikollakin uskolla saa omistaa Jeesuksen lupauksen: ”Minä olen valo ja olen tullut maailmaan siksi, ettei yksikään, joka minuun uskoo, jäisi pimeyteen.”
Evankeliumiteksti Joh. 12:37–43
Raamattu 1992: Vaikka Jeesus oli tehnyt monia tunnustekoja ihmisten nähden, nämä eivät uskoneet häneen. Näin kävi toteen profeetta Jesajan sana: -- Herra, kuka uskoi meidän sanomamme? Kenelle ilmaistiin Herran käsivarren voima? He eivät voineet uskoa, sanoohan Jesaja toisessa kohden: – – Hän on sokaissut heidän silmänsä ja paaduttanut heidän sydämensä, jotta he eivät silmillään näkisi eivätkä sydämellään ymmärtäisi, jotta he eivät kääntyisi enkä minä parantaisi heitä. Näin Jesaja sanoi, koska oli nähnyt Kristuksen kirkkauden; juuri Kristusta hän sanoillaan tarkoitti. Kaikesta huolimatta monet hallitusmiehistäkin uskoivat Jeesukseen. Fariseusten pelossa he eivät kuitenkaan tunnustaneet sitä, jottei heitä erotettaisi synagogasta. Ihmisten antama kunnia oli heille rakkaampi kuin Jumalan antama.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys