Juha Humalajoki
Juha Humalajoki
Esa Kähkönen
Jeesuksen seuraajat muodostavat Jumalan perheen, joka vaeltaa kohti taivaallista isänmaata Pyhän Hengen yhteydessä toisiinsa.
Helatorstain toisen vuosikerran evankeliumiteksti sisältää katkelman Jeesuksen jäähyväispuheesta, jonka tämä piti opetuslapsilleen viimeisenä iltana ennen vangitsemistaan. Jäähyväispuhe päättyy rukoukseen, joka tunnetaan ylimmäispapillisena rukouksena.
Jäähyväisrukouksessaan Jeesus rukoilee omiensa puolesta, että nämä varjeltuisivat pahasta, pitäisivät rakkauden, olisivat yhtä ja pääsisivät kerran taivaan kotiin. Uskovaisilla on suuri esirukoilija, sillä taivaisiin korotettu Kristus istuu Jumalan oikealla puolella ja rukoilee omiensa puolesta (Room. 8:34).
Uskovaiset odottavat taivaallista isänmaata
Jeesuksen seuraajat elävät maailman keskellä. He eivät kuitenkaan kuulu maailmaan, sillä Jeesus on valinnut heidät omikseen maailmasta (Joh. 15:19). Siksi Jumalan lapset kokevat olevansa vieraita ja muukalaisia maan päällä (Hepr. 11:13).
Uskovaiset muodostavat Jumalan perheen, jonka keskuudessa koetaan ihmeellistä Pyhän Hengen synnyttämää pyhien yhteyttä: ”Te ette siis enää ole vieraita ja muukalaisia, vaan kuulutte Jumalan perheeseen, samaan kansaan kuin pyhät” (Ef. 2:19).
Jumalan kansa vaeltaa kohti taivaallista isänmaata (Hepr. 11:14–16). Apostoli Paavali kirjoittaa rohkaisevasti uskon päämäärästä: ”Mutta me olemme taivaan kansalaisia, ja taivaasta me odotamme pelastajaksi Herraa Jeesusta Kristusta” (Fil. 3:20).
Evankeliumi on Jumalan voima ja viisaus
Jeesus puhuu jäähyväisrukouksessa Jumalan tuntemisesta: ”Vanhurskas Isä, maailma ei ole sinua tuntenut, mutta minä tunnen, ja nämä, jotka ovat tässä, ovat tulleet tietämään, että sinä olet lähettänyt minut” (Joh. 17:25).
Paavali toteaa, että Kristuksen tunteminen on hänelle arvokkaampaa kuin mikään muu (Fil. 3:8). Hän opettaa, ettei Jumalaa voi oppia tuntemaan ihmisviisauden avulla: ”Jumala on kyllä osoittanut viisautensa, mutta kun maailma ei omassa viisaudessaan oppinut tuntemaan Jumalaa, Jumala katsoi hyväksi julistaa hulluutta ja näin pelastaa ne, jotka uskovat” (1. Kor. 1:21).
Jeesus lähetti opetuslapsensa saarnaamaan parannusta ja syntien anteeksiantamista kaikille kansoille (Luuk. 24:47). Evankeliumi ristiinnaulitusta Kristuksesta on ihmisjärjelle käsittämätöntä puhetta, mutta kutsutuille se on Jumalan voima ja Jumalan viisaus.
Rakastakaa toisianne!
Jeesus rukoilee, että opetuslapsissa pysyisi sama rakkaus, jota Isä on Pojalleen osoittanut. Jumala osoittaa rakkautensa Jeesuksessa: ”Hän oli rakastanut omiaan, jotka olivat tässä maailmassa, ja hän osoitti heille täydellistä rakkautta loppuun asti” (Joh. 13:1). Tämä rakkaus loistaa Golgatan keskimmäiseltä ristiltä, kun Jeesus antaa henkensä koko ihmiskunnan syntien sovitukseksi.
Paavali opettaa, että Jumala on vuodattanut rakkauden uskovaisten sydämiin antamalla heille Pyhän Hengen (Room. 5:5). Jumalan valtakunnan evankeliumi kutsuu yhä Jumalan rakkauden yhteyteen niitä, jotka ovat synnin pettäminä joutuneet epäuskoon. Rakkaus on täydellisyyden side, joka yhdistää uskovaiset Jumalan perheeksi.
Evankeliumi: Joh. 17:24–26
Raamattu 1992: Jeesus rukoili ja sanoi: ”Isä, minä tahdon, että ne, jotka olet minulle antanut, olisivat kanssani siellä missä minä olen. Siellä he näkevät minun kirkkauteni, jonka sinä olet antanut minulle, koska olet rakastanut minua jo ennen maailman luomista. Vanhurskas Isä, maailma ei ole sinua tuntenut, mutta minä tunnen, ja nämä, jotka ovat tässä, ovat tulleet tietämään, että sinä olet lähettänyt minut. Minä olen opettanut heidät tuntemaan sinun nimesi ja opetan yhä, jotta heissä pysyisi sama rakkaus, jota sinä olet minulle osoittanut, ja jotta minä näin pysyisin heissä.”
Biblia: Isä, minä tahdon, että kussa minä olen, siellä nekin olisivat minun kanssani, jotka sinä minulle antanut olet: että he minun kunniani näkisivät, jonkas minulle annoit; sillä sinä rakastit minua ennenkuin maailman perustus laskettu oli. Vanhurskas Isä! ei maailma sinua tuntenut, mutta minä tunsin sinun, ja nämät ymmärsivät, että sinä minun lähetit. Ja minä julistin heille sinun nimes, ja vielä julistan: että se rakkaus, jolla sinä minua rakastit, heissä olis, ja minä myös heissä.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys