Erkki Alasaarela
Erkki Alasaarela
Janne Isomaa
Elonkorjuun aikana Jumalan valtakunnan asukkaat iloitsevat siitä, että Jumalan sanan siemen on alkanut kasvaa ja tuottaa satoa.
Moni Päivämiehen lukija voi ihastella kotiseudullaan loppukesästä kauniita viljapeltoja. Myös israelilaisille kylväminen ja sadonkorjuu olivat hyvin tuttuja asioita.
Jeesus hyödynsi viisaasti ihmisten elinympäristöä ottamalla siitä havaintoesimerkkejä hengellisiä asioita opettaessaan.
Kerran Jeesus sanoi opetuslapsilleen: ”Satoa on paljon, mutta sadonkorjaajia vähän. Pyytäkää siis herraa, jolle sato kuuluu, lähettämään väkeä elonkorjuuseen. Menkää, minä lähetän teidät kuin lampaat susien keskelle.” (Luuk. 10: 2–3.)
Jumala ohjaa kylvötyötä
Kylvötyöhön lähetetty yhtyy sydämessään Jeesuksen kokemukseen: ”Omin neuvoin en voi tehdä mitään” (Joh. 5:30). Siunaus ja viisaus kylväjän tehtävään tulevat Jumalalta. Jumala ohjaa työtä ja antaa ajan ja paikan kylvämiseen.
Kylväjän ei itse tarvitse miettiä, missä olisi sopiva maaperä Jumalan sanan kylvämiseen, vaan kylväjä saa luottaa Jumalan suunnitelmaan.
Paavali kirjoitti korinttilaisille: ”Minä istutin, Apollos kasteli, mutta Jumala antoi kasvun. Istuttaja ei siis ole mitään, ei myöskään kastelija, vaan kaikki on Jumalan kädessä, hän suo kasvun. Istuttaja ja kastelija ovat samassa työssä, mutta kumpikin saa palkan oman työnsä mukaan.” (1. Kor. 3:6–8.)
Sadonkorjuu tuottaa iloa
Monesti on niin, että joku toinen on kylvänyt ja toinen saa iloita siitä, että Jumalan sanan kylvötyö on menestynyt. Joskus voi olla niinkin, että kylväjä ja sadonkorjaaja saavat iloita yhdessä.
Jumalan valtakunnassa eletään todeksi Jesajan ennustus: ”He iloitsevat sinun edessäsi niin kuin elonkorjuun aikana iloitaan, niin kuin saaliinjaossa riemuitaan” (Jes. 9:2).
Jaakob kirjoittaa, että maamies odottaa kärsivällisesti maan kallista hedelmää kevään ja syksyn sadonkorjuuseen saakka (Jaak. 5:7). Joskus kylväjä ehtii jo kuolla, ennen kuin Jumalan sanan siemen on kuulijan sydämessä alkanut kantaa hedelmää.
Uskollisuus lähettäjälle
Jeesus toteaa päivän evankeliumitekstissä, että hänen ruokansa on se, että hän täyttää lähettäjänsä tahdon. On tärkeää, että kylväjä on uskollinen lähettäjälleen.
Jeesus opetti: ”Se, joka esittää omia ajatuksiaan, tahtoo kunniaa itselleen. Mutta se, joka tahtoo kunniaa lähettäjälleen, puhuu totta, hänessä ei ole vääryyttä.” (Joh. 7:18.)
Paavali neuvoi Timoteusta palveluviran hoitamisessa: ”Kun opetat veljiä näin, olet hyvä Kristuksen Jeesuksen palvelija ja saat itsekin vahvistusta siitä uskonopista ja oikeasta opetuksesta, jota olet noudattanut” (1. Tim. 4:6).
Sana pysyy ikuisesti
Jumalalla on täällä maan päällä valtakunta, jonka palvelijat kylvävät Jumalan sanan siementä. Paavali kirjoitti korinttilaisille: ”Me olemme Jumalan työtovereita, te olette Jumalan pelto ja Jumalan rakennus” (1. Kor. 3:9).
Raamattu opettaa selkeästi: ”Ruoho kuivuu, kukka lakastuu, mutta meidän Jumalamme sana pysyy iäti” (Jes. 40:8). Jumalan valtakunnan sanoma säilyy muuttumattomana.
Paavali toteaa Galatalaiskirjeessä: ”Julistipa kuka tahansa teille evankeliumia, joka on vastoin meidän julistamaamme – vaikkapa me itse tai vaikka taivaan enkeli – hän olkoon kirottu” (Gal. 1:8).
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys