Esko Vanhala
Esko Vanhala
Harri Hyväri
Armon kautta ihminen saa pelastuksen ja syntien anteeksiannon.Tämän sunnuntain kirkollisena aiheena on ansaitsematon armo.
Eräässä Jeesuksen vertauksessa kymmenentuhannen talentin velallinen sai velkansa anteeksi ilman omia ansioita. Ihmiselle ei ole mahdollisuutta ansaita ikuista elämää taivaassa omilla teoillaan, eikä myöskään virheettömällä vaelluksella.
Armoon tyytyminen
Ihmiset ovat pohjimmiltaan syntisiä ja lankeavat syntiin ajatuksin, teoin ja laiminlyönnein. Apostoli Paavali pyysi Jumalalta, että hän saisi helpotusta synnin houkutuksiin, ettei enää lankeaisi. Hänelle vastattiin: ”’Minun armoni riittää sinulle. Voima tulee täydelliseksi heikkoudessa.’ Sen tähden ylpeilen mieluummin heikkoudestani, jotta minuun asettuisi Kristuksen voima.” (2. Kor. 12:9.)
Ihmisyyteen kuuluu, että saattaa usein tuntua vaikealta olla toisten avun varassa ja tunnustaa heikkoutensa. Uskomisen asiassa joutuukin usein nöyrtymään parannuksen askelille, kun omat voimat eivät ole riittäneet. Näissä tilanteissa voi kuitenkin kokea, kuinka armo on riittänyt, kun on saanut synnit anteeksi.
Lupaus hyvästä palkasta
Sunnuntain evankeliumitekstissä puhutaan työnteosta ja palkanmaksusta. Jeesuksen vertauksessa isäntä palkkasi työmiehiä viinitarhaansa. Osa aloitti työn aamuvarhaisella, mutta päivän mittaan tuli uusia työmiehiä, jotka tekivät lyhyemmän työpäivän. Tuntuisi reilulta, että pitempään työskennelleet saisivat paremman palkan kuin lyhyen työpäivän tehneet.
Viinitarhan isäntä oli luvannut kaikille saman palkan ja tämän hän maksoikin. Jeesuksen opetuslapset kyselivät Jeesukselta: ”Entä me?” kysyi silloin Pietari. ”Me olemme luopuneet kaikesta ja seuranneet sinua. Mitä me siitä saamme?” (Matt. 19:27.) Heille luvattiin hyvä palkka. Jeesus sanoi: ”Ja jokainen, joka minun nimeni tähden on luopunut talostaan, veljistään tai sisaristaan, isästään, äidistään tai lapsistaan tai pelloistaan, saa satakertaisesti takaisin ja perii iankaikkisen elämän” (Matt. 19:29).
Näin Jumala on luvannut siunata lapsiaan jo ajallisessa elämässä. Jumalan suurta siunausta saa ihmetellä ja olla siitä kiitollinen. Elävän uskon päämääränä ja palkintona on iankaikkinen elämä taivaassa. Uskovaiset eivät ole uskomassa ajallista elämää varten.
Usko vie perille
Apostoli Paavali kirjoitti elämänsä loppuvaiheessa Timoteukselle: ”Minua odottaa nyt vanhurskauden seppele, jonka Herra, oikeudenmukainen tuomari, on antava minulle tulemisensa päivänä, eikä vain minulle vaan kaikille, jotka hartaasti odottavat hänen ilmestymistään” (2. Tim. 4:8). Kaikille elävän uskon omistajille luvataan sama palkinto.
Johannes näki Patmos-luodolla aavistuksen taivaan ilosta ja kirjoittaa siitä seuraavasti: ”Nälkä ei heitä enää vaivaa, ei jano, enää ei heitä polta aurinko eikä paahtava helle. Karitsa, joka on valtaistuimen edessä, kaitsee heitä ja vie heidät elämän veden lähteille, ja Jumala pyyhkii heidän silmistään kaikki kyyneleet.” (Ilm. 7:16–17.) Tätä palkintoa varten kannattaa kilvoitella uskomassa elämän loppuun saakka.
Evankeliumi: Matt. 20:1–16
Raamattu 1992: Jeesus sanoi: ”Taivasten valtakuntaa voi verrata isäntään, joka aamuvarhaisella lähti palkkaamaan työmiehiä viinitarhaansa. Hän sopi miesten kanssa yhden denaarin päiväpalkasta ja lähetti heidät viinitarhaan. Päivän kolmannella tunnilla hän lähti taas ulos ja näki, että torilla seisoi vielä miehiä jouten. ’Menkää tekin viinitarhaan’, hän sanoi heille, ’minä maksan teille sen, mitä kuuluu maksaa.’ Miehet lähtivät. Kuudennen ja yhdeksännen tunnin aikaan isäntä lähti taas ulos ja teki samoin. Kun hän sitten meni ulos yhdennellätoista tunnilla, hän näki vieläkin muutamia joutilaita ja kysyi heiltä: ’Miksi te seisotte täällä kaiken päivää toimettomina?’ ’Kukaan ei ole palkannut meitä’, he vastasivat. Hän sanoi miehille: ’Menkää tekin minun viinitarhaani.’ Kun sitten tuli ilta, viinitarhan omistaja sanoi tilanhoitajalleen: ’Kutsu työmiehet ja maksa heille palkka, viimeksi tulleille ensin ja ensimmäisille vasta sitten.’ Ne, jotka oli palkattu yhdennellätoista tunnilla, tulivat ja saivat kukin denaarinsa. Kun ensiksi palkatut tulivat, he luulivat saavansa enemmän, mutta hekin saivat vain denaarin. Silloin he nostivat metelin ja sanoivat isännälle: ’Nämä viimeksi tulleet tekivät työtä yhden ainoan tunnin, ja silti sinä annat heille saman kuin meille, jotka olemme kantaneet päivän kuorman ja helteen.’ Mutta isäntä sanoi yhdelle miehistä: ’Ystäväni, enhän minä tee sinulle vääryyttä. Emmekö me sopineet denaarista? Ota omasi ja mene. Minä tahdon maksaa tälle viimeksi tulleelle saman kuin sinulle, ja kai minä saan omallani tehdä mitä haluan? Katsotko sinä karsaasti sitä, että minä olen hyvä?’ Näin viimeiset tulevat ensimmäisiksi ja ensimmäiset viimeisiksi.”
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys