– Tasa-arvo merkitsee minulle yhtäläisiä mahdollisuuksia ja oikeuksia riippumatta ulkoisista tekijöistä, kuten syntyperästä, toteaa Puolasta viisivuotiaana Suomeen saapunut Lukasz Mierzynski.
Kuva haastateltavalta
– Tasa-arvo merkitsee minulle yhtäläisiä mahdollisuuksia ja oikeuksia riippumatta ulkoisista tekijöistä, kuten syntyperästä, toteaa Puolasta viisivuotiaana Suomeen saapunut Lukasz Mierzynski.
Kuva haastateltavalta
Mirva Heikkilä-Tyni
– Tasa-arvo merkitsee minulle yhtäläisiä mahdollisuuksia ja oikeuksia riippumatta ulkoisista tekijöistä, kuten esimerkiksi syntyperästä, toteaa Lukasz Mierzynski.
Lukasz Mierzynski muutti Puolasta Raaheen viisivuotiaana lääkäri-isänsä kanssa. Hän kertoo saaneensa parannuksen armon teini-iässä. Nyt 38-vuotiaana hän asuu Kangasalla vaimonsa Mallan ja kahdeksan lapsensa kanssa. Mierzynskille tasa-arvoaihe on tärkeä hänen syntyperänsäkin johdosta.
Mierzynski pitää tärkeänä myös sukupuolten välistä tasa-arvoa. Toteutuakseen se ei tarkoita vain oikeuksia vaan myös velvollisuuksia. Hän viittaa äidin ja isän tehtäviin perheessä ja nyky-yhteiskunnan mahdollisuuksiin asiassa.
– Tasa-arvon toteutuminen uskovaisissa perheissä edellyttää miehiltäkin osallistumista kodin ja perheen yhteisiin askareisiin.
Nyky-yhteiskuntamme muoto ja teknologia mahdollistaakin miesten tiiviimmän osallistumisen perheen arkeen, kun työnkuva on muuttunut monella vähemmän fyysiseksi. Aika ja voimat eivät mene aamuvarhaisesta pellolla kyntämiseen kuten muutama sukupolvi taaksepäin.
Tasa-arvon toteutuminen perheessä velvoittaa siis huomioimaan perheenjäsenten voimavarat ja tarpeet.
– Se tarkoittaa minulle myös hengähdystaukojen suomista molemmille vanhemmille tasaisesti. Tämä näkyy molempien harrastusmahdollisuuksina ja kotitöiden jakamisena.
On perheitä ja ihmissuhteita, joissa tasa-arvo, oikeuksien ja velvollisuuksien tasapaino ei toteudu. Tällaisissa tilanteissa Mierzynski rohkaisee ottamaan asian puheeksi rakentavalla tavalla.
– Keneenkään ei saisi kohdistua liikaa paineita eikä töitä saisi olla liikaa.
Rauhanyhdistysten tehtävissä on sekä naisia että miehiä. Mierzynski toteaa rohkaisevasti, että on arvokasta, kun johtokunnissa ja toimikunnissa on molempaa sukupuolta, sillä se tuo erilaisia näkökulmia asioiden käsittelyyn.
– Se pitäisi ottaa voimavarana ja mahdollisuutena käyttöön sen mukaan, minkälaisia lahjoja kullekin on suotu.
Kansainvälistä naistenpäivää vietetään 8. maaliskuuta. Kyseistä YK:n julistamaa päivää on vietetty ensimmäisen kerran vuonna 1975. Naistenpäivän yhteydessä nousee esille sukupuolten väliset tasa-arvokysymykset. Mierzynski näkee, että edistystä asiassa on tapahtunut, mutta joidenkin asioiden suhteen on vielä kehitettävää.
– Vielä on tehtävää esimerkiksi naisten ja miesten palkkauksen yhtenäistämiseksi.
Mierzynski toivottaa kaikille naisille hyvää naistenpäivää ja muistuttaa siitä, että naisten tekemä työ kodin, perheen, Siionin ja koko yhteiskunnan eteen on korvaamatonta, ja sen vuoksi se ansaitsee arvostusta ja kiitosta.
Blogit
Lukijan kuva
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys