Koonnut: Sirkka Lehto
Päivämies kyseli lukijoidensa kokemuksia tilanteesta, jossa läheinen luopuu uskostaan. Tarkastelukulmina oli kysymykset: Miten jaksaa itse uskoa, kun läheinen kieltää uskonsa? Miten säilyttää hyvät ja luontevat välit luopuneeseen läheiseen?
Oma usko vahvistui
Kun läheinen kieltää uskonsa, monet kertoivat, että oma usko oli siinä vaikeassa tilanteessa tullut entistä tärkeämmäksi, se ikään kuin vahvistui. ”En voisi saada mistään parempaa turvaa tai suurempaa rauhaa kuin uskosta”, vastasi eräs nuori.
Yksi vastaajista kertoi lapsuudenkokemuksestaan, kun toinen vanhemmista luopui uskosta: ”Se aiheutti paljon riitaa, mutta jotenkin sitä silloin oli varma, kummalla puolella itse haluaa olla. Kaipa se oli sitä lapsen uskoa tai Pyhän Hengen johdatusta.”
Vastaajat totesivat, että Taivaan Isä on varjellut tuossakin tilanteessa. Rukoukset ja läheiset ihmiset ovat auttaneet. Yksi kertoo sen vahvistaneen uskoa, että kaikki uskosta luopuneet läheiset ovat tavalla tai toisella viestittäneet, että pidä sinä se aarre, joka sinulla on.
Kunnioitus on tärkeää
Vaikka läheisen uskosta luopuminen tekee etenkin aluksi kipeää, vastaajat ovat sitä mieltä, että tärkeää on kunnioittaa toista ihmistä. Toki tämä riippuu myös toisesta osapuolesta: jos esimerkiksi uskosta luopunut on hyvin katkera, on vaikea olla hänen kanssaan samalla tavalla kuin ennen. Kun kunnioitus säilyy, voidaan vaikeista asioista paremmin keskustella.
Rakkaus on pitänyt välit hyvänä: ”Vaikka minun ja siskoni välillä yhteistä uskoa ei enää ole, olemme läheisiä”, kertoi yksi vastaajista ja jatkoi: ”Rukoilen Taivaan Isältä palaamisen armoa jokaiselle, joka hänen laumastaan on eksynyt.” On tärkeä huomata, että usko on Jumalan lahja ja että toisen puolesta ei voi uskoa. Myös omasta uskosta huolehtiminen, muun muassa seuroissa käyminen ja muihin uskovaisiin yhteyden pitäminen, helpottaa suhtautumista: rukous ja evankeliumi on annettu myös lohdutukseksi.
”Rukoilen joka ilta”
Yksi äiti kertoo: ”Olen kertonut lapsilleni, että vaikka en heidän tekojaan hyväksyisikään, niin minulle he ovat rakkaita ja tärkeitä ja että rukoilen heidän puolestaan joka ilta. Kun he ovat pahoitelleet, etteivät elä arvojemme mukaista elämää, olen sanonut, ettei kyse ole yksittäisistä asioista ja arvoista, vaan epäuskosta. Vaikka eläisi kuinka nuhteetonta elämää, niin se epäusko on se synti, josta on tehtävä parannus. Haluan viestittää, että niin Jumalan valtakunta kuin oma kotikin ovat aina valmiita vastaanottamaan heidät. Olen myös halunnut pyytää heiltä omia vikojani ja laiminlyöntejäni anteeksi.”
Tärkeää on vastaajien mielestä tyytyä Jumalan suunnitelmiin: olla luottavin mielin ja elää hetkessä eikä murehtia liikaa tulevaa. Jumala antaa voimansa tähänkin.
Lue aiheesta lisää Päivämiehen 15.2.2023 ilmestyneestä paperilehdestä.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys