Kirjastoautossa lastenkirjat ovat sopivalla korkeudella ja hyllyistä voi etsiä luettavaa, vaikka jakkaralla istuen. Sisarukset Helka ja Venla Välimäki tykkäävät lainata kirjojen lisäksi sarjakuvia, joita löytyy koreista.
Laura Linna-Välimäki
Kirjastoautossa lastenkirjat ovat sopivalla korkeudella ja hyllyistä voi etsiä luettavaa, vaikka jakkaralla istuen. Sisarukset Helka ja Venla Välimäki tykkäävät lainata kirjojen lisäksi sarjakuvia, joita löytyy koreista.
Laura Linna-Välimäki
Pirkko Hurtig
Kirjastoautojen kulta-aikaa elettiin 1990-luvulla, jolloin niitä oli Suomessa noin 230. Nykyään autojen määrä on laskenut runsaaseen sataan. Niitä käytetään jossakin päin Suomea monipalveluautoina, kuten ennakkoäänestyspaikkoina ja kansalaisopiston eri piirien tiloina. Autot voivat myös toimittaa erilaisia palveluita, kuten välittää apteekkituotteita ja posteja. Syrjäseudulla kirjastoauto saattaa olla viikon ainoa vieras.
Välimäen Lauran ja Mikon perhe asuu Vaasan Koskisuolla, jossa käy kirjastoauto kaksi kertaa viikossa. Laura Välimäki toteaa värikkään kirjastoauton näkemisen liikenteessä tuovan monelle hyvän mielen.
Kirjastoauto tulee lähelle ihmisiä ja kutsuu heitäkin, jotka eivät välttämättä lähtisi käymään tavallisessa kirjastossa.
Välimäet käyttävät itse auton palveluita noin kolme kertaa kuukaudessa.
– Usein autossa tulee käytyä vain palauttamassa kirjoja tai hakemassa varattuja aineistoja. Kun varaa kirjan, voi noutopaikaksi ruksata kirjastoauton, Välimäki kertoo.
Kirjastoautosta varaaminen on helppo tapa saada kirja lähelle kotia. Kun puhelimeen kilahtaa viesti, että kirja on saatavilla kirjastoautossa, tarvitsee mennä vain oikeaan aikaan pysäkille.
– Tavallisissa kirjastoissa käydään usein pidemmän ajan kanssa, mutta kirjastoautossa vain piipahdetaan, Välimäki summaa.
Perheen kuusivuotias Venla on iloinen, kun kirjastoautoon mennessä ei tarvitse pukea paljon vaatteita. Ainakaan, jos juoksee nopeasti. Mutta on kirjastoautossa Venlan mielestä haittapuoliakin.
– Kirjastoauto on sen takia joskus hankala, kun se on niin vähän aikaa kerrallaan tässä meidän pysäkillä.
Kokoelmat ovat autossa pieniä mutta tarkkaan valikoituja. Sieltä ei voi lainata iskuporakonetta tai lumikenkiä, kuten monesta yleisestä kirjastosta nykyään voi, mutta uutuuskirjoja on hyvin saatavilla.
– Kirjastovirkailija vinkkasi, että pelejäkin voi lainata, kun en halunnut nyt lainata kirjaa, kertoi Venla ilahtuneena.
Kirjastoautossa sosiaalinen vuorovaikutus on enemmänkin sääntö kuin poikkeus. Samanlaisia sosiaalisia tilanteita ei välttämättä synny isossa kirjastossa.
– Autossa on oma tunnelmansa ja siellä on mukavaa nähdä naapureita ja vaihtaa kuulumisia, toteaa Laura Välimäki.
Myös virkailijoiden kanssa syntyy keskustelua. Henkilökunta on palveluhenkistä ja avuliasta.
– Lapset ovat autossa asioidessaan omatoimisia ja virkailijat auttavat herkästi ja vinkkaavat, jos lapsi ei tiedä, mitä lainaisi. Kirjastoauto tuo oman innostavan vivahteensa lasten lukuharrastukseen, Välimäki kiittelee.
Kirjastot tuottavat tutkimusten mukaan hyvinvointia ja sivistystä. Kaikki lukemiseen liittyvä tarvitsee erityistä suojelua, ja kirjastoautoilla on aivan erityinen lukemiseen innostava roolinsa.
Välimäen lasten pysäkillä odottaa lähiaikoina aivan upouusi kirjastoauto, nimeltään Hilda. Tämän auton ulkoasussa on huomioitu sadunomaisuus, onnellisuus ja lukemisen ilo.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys