Kangasalta kotoisin oleva Ville Pärssinen on asunut viimeiset viisi vuotta Lappeenrannassa. Hän on viihtynyt kaupungissa hyvin.
Lasse Kokko
Kangasalta kotoisin oleva Ville Pärssinen on asunut viimeiset viisi vuotta Lappeenrannassa. Hän on viihtynyt kaupungissa hyvin.
Lasse Kokko
Liisa Vengasaho
Ville Pärssinen kokee Lappeenrannan kotipaikkakunnakseen, mutta asunto siellä on vain kämppä. Tulevaisuuden kotinsa hän näkee tällä hetkellä jossain muualla.
Ville Pärssisen kotiosoite on Lappeenrannassa opiskelija-asunnossa, mutta kodikseen hän ei asuntoa kutsu. Se on kämppä.
Koti on Kangasalla, missä asuu Pärssisen perhe. Siellä kodin tekevät ympärillä olevat ihmiset. Vanhemmat ja sisarukset asuvat talossa, jossa Pärssinen ei ole asunut päivääkään. Rakennukseen hänellä ei siis ole tunnesiteitä.
Talo on kuitenkin paikalla, johon tunnesiteitä on. Toisaalta tunteet ovat ristiriitaiset, koska talo rakennettiin lapsuudenkodin tontille, ja sen tieltä kaadettiin hänelle tärkeää metsää.
– Metsä oli pieni, mutta sieltä on paljon muistoja. Touhusimme siellä paljon sisarusten ja naapurin lasten kanssa.
Miten pärjään?
Kun Pärssinen viisi vuotta sitten lähti lapsuudenkodistaan opiskelemaan vieraalle paikkakunnalle, muutos oli iso. Ennen ympärillä oli jatkuvasti rakkaita ihmisiä, nyt hän jakoi asunnon vieraiden ihmisten kanssa.
– Vanhempani ja isoveljeni toivat minut tänne. Kun laitoin oven kiinni, tajusin, että olen oikeasti yksin. Välimatka kotiin on useita satoja kilometriä. Tuli pala kurkkuun -fiilis: en pärjää. Samaan aikaan kuitenkin halusin kotipaikkakunnalta muualle.
Ensimmäiset opiskeluvuotensa Pärssinen asui muiden kanssa. Ensin kämppäkavereina oli vieraita, sittemmin uskovaisia ystäviä, joihin hän oli tutustunut Lappeenrannan Rauhanyhdistyksen toiminnan kautta.
Nyt viimeistä vuotta opiskellessaan hän asuu yksin. Entiset kämppäkaverit ovat menneet naimisiin.
Läpänheitto suojakilpenä
Nyt katse tähyilee kuitenkin jo muualle Suomeen. 24-vuotias Pärssinen valmistuu pian kemiantekniikan diplomi-insinööriksi. Vaikka töitä löytyisikin Lappeenrannasta, isompien ja keskeisempien paikkakuntien mahdollisuudet vetävät nuorta miestä puoleensa.
– Täällä on kiva olla ja tänne olisi kiva jäädä, mutta jäädäkö tänne rakentamaan elämää yksin loppuajaksi. Tämä kaupunki on nähty. En välttämättä lähde heti valmistumisen jälkeen, mutta kun täällä on ollut pari vuotta, voi olla, että alkaa kyllästyttää.
Nyt, kun Pärssinen on saanut etäisyyttä lapsuuden seutuihinsa Pirkanmaahan, ne ovat alkaneet houkuttaa eri tavalla. Voikin olla, että seuraava askel osoittaa sinne suuntaan.
Toisaalta Pärssistä arveluttaa, miten hän löytää paikkansa ison paikkakunnan ihmismäärässä.
– En ole kotonani ihmisten keskellä, varsinkin jos ympärillä on ihmisiä, joista ei ole mitään hajua. Olen todella arka. Moni saattaa saada kuvan, että olen avoin ja hauska, kun heitän läppää, mutta se saattaa olla suojakilpi. Kun tiedän ympärilläni olevat ihmiset, minun on helpompi olla.
Erakoksi Pärssinen ei kuitenkaan halua. Hän on huomannut yksin asuessaan kaipaavansa ihmisiä, joiden kanssa voi jakaa arkea.
Hänelle koti ei rakennu seinistä, vaan ihmisistä.
Lue haastattelu kokonaisuudessaan tämän viikon Päivämiehestä.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys