Kriittinen ajattelu on tärkeää monilla elämänalueilla. Esimerkiksi tieteellinen keskustelu on kriittistä keskustelua. Se on keskustelua asioista, ei henkilöistä. Tällaisessa keskustelussa on voimassa paremman, vahvemman argumentin oikeus. Samassa yhteydessä kriittinen ei tarkoita negatiivista, vaan kulloisenkin asian arviointi- ja ajattelutaitoa.
Yleisesti puhuttaessa kritiikki jää vajavaiseksi, mikäli siihen ei liity rakentavaa ja keskustelukumppania kunnioittavaa elementtiä. Näin on erityisesti tilanteissa, joissa kritiikki ja näkökulmat liittyvät ihmisten välisiin suhteisiin, toimintatapaan tai valintoihin. Esimerkiksi lapsen persoonallisuus tai siitä johtuva toiminta saattaa johtaa siihen, että lapsi saa paljon kielteistä palautetta. On tärkeää, että ihminen saa kuulla myös positiivista palautetta sekä kokea hyväksyntää.
Nuoren kasvuun ja murrosikään saattaa liittyä vahvaakin kritiikkiä vanhempia, kasvatusta, kodin toimintamalleja tai arvoja kohtaan. Tätä ei ole tarpeen kieltää, vaan sen voi pyrkiä kohtaamaan turvallisesti. On tärkeää, että kotona voi esittää kaikenlaisia kysymyksiä, vaikeitakin. Myös kodissa elettyä uskoa kohtaan saattaa tulla kysymyksiä. Uskoon liittyvät kysymykset eivät useinkaan ole kritiikkiä itse uskoa kohtaan, vaan halua saada vastaus mieltä askarruttavaan kysymykseen. Uskon kysymysten äärelle on tarpeellista pysähtyä, vaikka vastausta ei aina löytyisikään. Lapsi ja nuori kokee turvalliseksi sen, että vanhemmat haluavat uskoa silloinkin, kun vastauksia kaikkiin kysymyksiin ei ole.
Jeesus kohtasi sekä oikealla että väärällä mielellä kyseleviä ihmisiä. Evankeliumit toteavat jälkimmäisistä, kuinka nämä lähestyivät Jeesusta kiusaten (Matt. 22:35, Mark. 8:11). Heidän kritiikkinsä nousi epäuskosta, ei etsivästä sydämestä. Ihminen voi lähestyä uskon asiaa samalla tavalla tänäänkin. Vahva kritiikki saattaa kertoa siitä, että uskon tuoma näköala on himmentynyt tai kadonnut. Opetuslasten kysellessä Jeesukselta uskon salaisuudesta he pyysivät Jeesukselta: ”Lisää meille uskoa” (Luuk. 17:5). Heidän asenteensa kuvasi uskon tuomaa nöyryyttä.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys