Polarisaatiosta on uutisoitu lähipäivinäkin. Ilmiössä on kyse ihmisten jakaantumisesta leireihin erilaisten poliittisten, henkisten tai muiden aatteiden vuoksi. Voimakkaasta ryhmäidentiteetistä katsottuna maailma näyttäytyy me vastaan ne -tyyppisesti eli ryhmään kuulumattomat ovat ryhmää vastaan. Lähimmäiset eivät ole enää yksittäisiä ihmisiä vaan toisen ryhmän edustajia, jopa vihollisia.
Äärinäkemyksiä tai kiihkoilua jonkin asian puolesta edustavat ryhmät tarjoavat yksinkertaistavia selityksiä vaikealle ja monimutkaiselle maailmalle, jossa informaatiota on niin valtavasti, että yksittäisen ihmisen on vaikea poimia siitä olennainen. Yksinkertaistaminen tuo selkeyttä samalla kun se oikaisee mutkat suoriksi. Ryhmään kuuluminen ja yksinkertaistavat selitykset maailmasta voivat tuoda myös turvaa levottomassa ja informaatiosotaa käyvässä maailmassa.
Uskovaisten joukko on taisteleva seurakunta. Riidankylväjä, sielunvihollinen tekee työtään sen keskellä. Tuota työtä kuvaa osuvasti paholaisen kreikankielinen erisnimi Diabolos, ´erilleen heittäjä´ ja ´hajottaja´. Blokkiutuminen on hyvä alusta riidankylvämiselle ja uskovaisten välisen yhteyden hajottamiselle. Sielunvihollinen lyö ryhmittymisen avulla kiilaa uskovaisten välille ja sumuttaa niin, etteivät toiset uskovaiset näyttäisi enää rakkailta matkaystäviltä. Sisar tai veli näyttääkin uskonystävän sijasta jonkin poliittisen, aatteellisen tai henkisen ryhmän edustajalta, jonka ajatukset tai elämäntapa ovat vaaraksi omilleni.
Päivämiehen lukijat pohtivat tämän lehden sivulla, miten polarisaatiokehitystä voi omalta osaltaan katkaista ja rakentaa ryhmittymien sijaan siltoja ihmisten välille. Vastauksissa korostuvat toisen ihmisen kuunteleminen, hänen asemaansa asettuminen ja maltillinen suhtautuminen eri tavoin ajattelevaan ihmiseen. Kolossalaiskirje kehottaa kärsivällisyyteen, ystävällisyyteen ja nöyryyteen ihmisten kesken sekä sopimaan riidat, kun niitä tulee (Kol. 3:11–14).
Suurin vahinko, jonka sielunvihollinen voi saada aikaan, on henkilökohtaisen uskon kadottaminen ja uskonyhteyden menettäminen. Sen myötä katoaa näkymä yhteisestä uskosta ja sen päämäärästä. Ei ole poliittista suuntausta, henkistä virtausta tai mitään ajallista asiaa, johon tämä kannattaisi vaihtaa. Jumalan luona taivaassa ei ole riidankylväjää eikä ryhmittymiä. On vain yksi, onnellinen kiittäjien joukko.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys