Eräässä hiljattain käydyssä verkkokeskustelussa toinen keskustelija pyysi isoilla kirjaimilla kommentoineelta keskustelukumppaniltaan, että tämä ei huutaisi internetissä. Verkkokeskustelussa on tavallista, että tunteet kuumenevat ja isot kirjaimet otetaan käyttöön oman mielipiteen tehostamiseksi.
Oikeassa ja väärässä olemisen asetelma toistuu verkkokeskusteluissa. Toisinaan asetelma näkyy räikeästi, toisinaan se on verhottu sivistyneeltä vaikuttavaan muotoon. Suurempien medioiden palstoilla on harvoin keskusteluja, joiden osallistujat pyrkivät pohjimmiltaan ymmärtämään eri mieltä olevaa keskustelukumppania ja rakentamaan keskustelullaan yhteistä hyvää.
Oikeassa tai väärässä olemiseen liittyy sana moraali, joka tarkoittaa hyvän ja pahan, oikean ja väärän erottamista toisistaan. Sanan juurena on latinankielen sana mos, joka tarkoittaa tapaa. Moraaliin liittyykin ihmisen tapa toimia oikeaksi katsomallaan tavalla.
Oikeassa olemiseen ja oman näkemyksen esiin tuomiseen liittyy vaara sortua moralismiin. Moralisti alkaa oikaista ja opettaa muita sokeutuen helposti omalle käytökselleen. Raamatussa on useita esimerkkejä tilanteista, joissa ihminen on unohtanut oman viallisuutensa ja käynyt armottomaksi toista ihmistä kohtaan.
Jeesuksen opetukset eivät yllytä huutamaan keskustelupalstoilla. Ne muistuttavat siitä, että nähdessään roskan toisen ihmisen silmässä ihmisellä saattaakin olla hirsi omassa silmässä (Luuk. 6:41–42). Hyväkin tarkoitus ja oikea asia voi kadota toisia mustamaalavan tai ylemmyydentunnossa esitetyn kommentin varjoon. Pahimmillaan kommentoija voi sortua tekoon, joka kuuluu rikoslain piiriin: panettelemaan, antamaan väärän todistuksen tai loukkaamaan toisen kunniaa.
Kristityn ei tarvitse vaieta oikeasta ja väärästä moralismiin sortumisen pelossa. Oikeaa voi puolustaa Kristuksen mielellä: nöyrästi ja lähimmäisen parasta ajatellen.
Blogit
Lukijan kuva
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys