Pauli Määttä
Internet on muuttanut elämäämme ehkä enemmän kuin mikään muu sitten auton keksimisen. Korona-aika on tuonut esille netin parhaat puolet. Seuroihin on päästy edelleen. Erilaisia valtakunnallisiakin tapahtumia on ollut helppo järjestää. Yhteyksiä on voitu ylläpitää ympäri maapallon. Kokouksiin voi usein osallistua keittiön pöydän äärestä tai jopa sohvalla löhöillen. Sukulaisiin ja ystäviin voi pitää yhteyttä virtuaalisesti. Pankkiasiat, laskujen maksamiset, kirjojen ja lääkereseptien uusimiset ja monet muut asiat tapahtuvat sujuvasti verkossa, jos vain hallitsee järjestelmät.
Kun maksaa ensin puhelinoperaattorille pienen kynnysrahan, voi tiedon valtateillä surffailla lähes ilmaiseksi. Sähköposteja voi lähetellä. Tietoja voi tallentaa pilveen. Jos tulee mieleen joku kysymys, vastaus löytyy muutamalla klikkauksella. Ei tarvita enää tietosanakirjoja. Jokaisella lapsellakin on taskussaan saatavilla enemmän tietoa kuin kenelläkään hallitsijalla muutama vuosikymmen sitten. Kuvia voi ottaa ja jakaa lähes rajattomasti. Filmi ei lopu kesken.
Tulee mieleen pari kysymystä: Miten tämä voi toimia ja täytyykö olla jostain huolissaan? Miten on mahdollista, että minä ja miljoonat muut ihmiset voivat surffailla netissä lähes ilmaiseksi? Tiedossa on, kuinka jossain on konesaleja, jotka kuluttavat valtavasti sähköä. Esimerkiksi nettilehteä ei tarvitse montaa minuuttia katsella, kun sen hiilijalanjälki kasvaa paperilehteä suuremmaksi. Kuitenkin firmat, jotka palveluja tarjoavat, tekevät voittoa vuodesta toiseen. Miten tämä on mahdollista? Olen lukenut, että meistä tiedetään aika tarkkaan, missä liikumme ja mistä olemme kiinnostuneita. Se tieto on arvokasta kauppatavaraa.
Olemme kuulleet kyberiskuista, jotka ovat kiihtyneet menossa olevan sodan myötä. Rauhallisempinakin aikoina käydään jatkuvaa kamppailua; hakkerit yrittävät päästä järjestelmiin sisälle, joko tehdäkseen tuhoa tai vaatiakseen lunnaita. Joku vuosi sitten hakkerit pääsivät erään kansainvälisen huolintaliikkeen järjestelmiin. Yrityksen kaikki palvelimet ja puhelimet tyhjenivät viidessätoista minuutissa. Rekkojen kuljettajat eivät tienneet enää, mitä olivat kuljettamassa ja mikä on määränpää. Satamanosturit pysähtyivät. Kaikki pysähtyi. Koko yrityksen olemassaolo oli vaakalaudalla. Pelastus tuli Ghanasta. Siellä oli yksi palvelin, joka ei ollut tyhjentynyt, kiitos siellä olleen sähkökatkoksen. Onneksi tällaiset tapahtumat ovat harvinaisia.
Myös yksittäistä ihmistä vaanivat monet tahot. Ennen henkilö, joka halusi tehdä s inulle pahaa, asui samalla kylällä tai ainakin samassa kunnassa. Nyt tekijä voi olla missä tahansa. Se voi olla jopa robotti. Tietoja kalastellaan mitä erilaisimmin keinoin. Joskus oli tulossa iso Afrikan perintö. Nyt houkuttimena saattaa olla ihan tavallinen postipaketti. Kerran vedin yhtä kokousta, jossa osanottajat olivat mukana pääosin netin kautta. Yhtäkkiä yksi osanottaja putosi kokouksesta eikä päässyt takaisin. Hänelle ilmestyi näytölle viesti, että kokoukseen paluu vaatii salasanan ja se maksaa niin ja niin paljon bitcoin-valuutassa.
Entä mitä aivoillemme tapahtuu, kun olemme jatkuvassa informaatiotulvassa tietokoneen ja puhelimen kautta? Tätä pohtii esimerkiksi Juha. T. Hakala kirjassaan Tylsyyden ylistys. Saavatko aivomme levätä ja rentoutua? Pelkäämmekö tylsyyden tunnetta niin, ettemme pääse laitteista irti? Katoaako luovuutemme tässä tulvassa? Onko meillä enää kohta lainkaan omia ajatuksia, kun meille tyrkytetään valmiita ratkaisuja joka hetki?
Entä jääkö meistä mitään muistijälkeä tuleville sukupolville? Voidaanko kuviamme ja videoitamme katsella vaikkapa 50 vuoden päästä? Missä ovat verkkoon laitetut tiedot? Mikä on tilanne kotona? Minulla on laatikossa lerppuja ja korppuja. On cd-levykkeitä ja kameran muistikortteja. Mitään niistä en pysty käyttämään, kun nykylaitteissa ei ole niille sopivaa paikkaa. Ulkoisella kovalevyllä on koko joukko vanhojakin kuvia ja juttuja. Yritin niitä katsella, mutta ruutuun tuli viesti, ettei tämä ohjelma tue sitä ja sitä.
Mitä olisi tehtävissä? Seuroihin kannattaa joka tapauksessa mennä, vaikka on niin helppoa mennä pötkölleen ja kuunnella netistä. Tietoturva-asiantuntija suosittelee, että ainakin puhelinnumerot kannattaa laittaa paperille, vaikka ei sitä paperia koskaan tarvitsisikaan. Ja kaikesta kannattaa ottaa varmuuskopiot, mieluummin kahdet. Pitäisiköhän huomenna aloittaa kopioiden ottaminen. Vanhaa sanontaa mukaillen voisi sanoa, että ”internetti on hyvä renki, mutta huono isäntä”.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys