Pauli Määttä
Kauhavan Suviseurat ovat nyt takanapäin, ja voidaan aloitella seuraavien Suviseurojen odottelua.
Suviseuramatkaan liittyy monenlaisia tapahtumia ja kokemuksia, kommelluksiakin. Niin nytkin.
Seuramatka oli ollut jo pitkään mielessä. Valmistelujakin oli tehty. Asuntovaunu oli siivottu. Ruoka- ja vaatehuolto oli kunnossa. Niin vain siinä kävi, että kun vaunua viriteltiin lähtöpäivänä, huomasin, etteivät kaasu ja vesi toimi. Miten se nyt noin? Viime kesänähän kaikki pelasi. Nostin jo kädet pystyyn. Miten tähän hätään mitään apua ehtii saamaan? Käydään syömässä ja kahvilla seuraravintolassa, ja suihkukin siellä on.
Vaimo ei antanut periksi. Vaunu on saatava kuntoon. Sain lapsilta ohjeita, ja niin pikkuhiljaa tekniikkakin alkoi pelata, ainakin osittain. Ensin heräsi jääkaappi. Sitten ymmärsin sulkea veden poistohanan ja puhdistaa imuventtiilin. Hanasta alkoi tulla hieman vettä. Kaasulieden suhteen olin jo epätoivoinen. Rasia tikkuja kului sitä sytytellessä. Lopulta turhautuneena tönäisin koko vehjettä, ja niin se alkoi pelata. Päivän aikana sain kiinni huoltomiehenkin, mutta hän olisi ehtinyt auttaa vasta illalla.
Päästiin kuin päästiinkin matkaan. Matka sujui hyvin. Pieni yllätys oli, kun meitä odottikin kiitoradan sijasta täyskorkea timoteiheinikko. Siitä vain rohkeasti heinikon läpi. Torstaiaamuna tuli perheen Whatsappiin viesti. Voisiko joku tulla heti kesäseuraradioon seuravieraan haastatteluun? Aikaa 10 minuuttia. Isähän oli valmis lähtemään. Kerroin näistä lähtökommelluksista haastattelussa. Seurojen aikana useampi henkilö tuli kertomaan samanlaisista tilanteista. Mietin, että pitäisikö meitä viimetippalaisia varten laittaa pari viikkoa ennen johonkin viesti, vaikka Kuule-sovellukseen tai jotenkin muuten: "Nyt testaa heti, onko kalusto lähtökunnossa."
Aattopäivänä ja perjantaina aamupäivällä oli lämmin, ellei jopa kuuma ilma. Melkein kuin viime kesänä. Kun makasin aurinkoa paossa asuntovaunun alla, taisin melkein rukoilla. Kunpa ilma jäähtyisi. Kuulemma joku muukin oli toivonut saamaa. Lapset olivat silloin toppuutelleet: "Äiti, elä liikaa toivo." Ja niinhän siinä sitten kävi: parissa tunnissa helle hävisi. Lopulta varmaan aika moni toivoi jo alkupäivien helteitä takaisin.
Perjantai-iltana, kun palailimme seurateltalta vaunulle, kohtasimme keskuskentällä aivan sykähdyttävän näyn. Koko kenttä oli täyttynyt lastenvaunuista ja rattaista. Moni oli varustautunut myös retkituoleilla. Aivan kuin olisi oltu jättimäisessä olohuoneessa. Olisipa joku väestötieteilijä sattunut paikalle. Suomen kansalla on ehkä sittenkin tulevaisuutta.
Sunnuntaina päästiin hommiinkin, kirjamyymälään. Sain käteeni mattoveitsen ja tehtävän. Avaa pahvilaatikoita, kun tarvitaan uusia kirjoja, ja pura ja vie pinoon tyhjentyneet laatikot. Olipa mukavaa hommaa. Melko monelle ehdin esitellä, millaisen tehtävän ja työkalun olin saanut.
Yksi puheenaihe seuroissa oli kävely. Joillakin oli ranteessa mittari, josta näkyi kuljetut askeleet. Mietin, että seuroista muodostui samalla mittava kuntoilutapahtuma. Kävelyn sanotaan olevan ihmelääke ja terveyspommi. Kävely vaikuttaa luihin ja lihaksiin. Se vähentää verenpainetta. Kävely auttaa painonhallinnassa. Jos lasketaan, että 50 000 ihmistä käveli päivässä keskimäärin kolme kilometriä ja kerrotaan luku vaikka neljällä, päästään 600 000 kilometriin. Se on 15 kertaa maapallon ympäri. Terveyssuositusten mukaan pitäisi liikkua vähintään kaksi kertaa viikossa puoli tuntia. ”Tieteellinen” pohdintani antaa sellaisen lopputuloksen, että noin tuhannen ihmisen vuotuinen kuntoilu tuli hoidettua kerralla. Sillä on varmaan kansanterveydellistä ja -taloudellista merkitystä.
Mitä sitten seurapuheista ja alustuksista jäi mieleen? Jumalan sana kaikui puheissa tuttuna ja turvallisena: Saamme turvautua Raamattuun ja sen opetuksiin. Opetus ei muutu, vaikka maailma ympärillä muuttuu. Muuttuvan ja maallistuvan ajan ilmiöihin otettiin rohkeasti kantaa. Meitä kaikkia kehotettiin olemaan valppaina. Sielunvihollisella on tarjolla mitä hienoimpia tarjouksia. Joka puheessa kutsuttiin Jumalan armosta luopuneita tuhlaajapoikia ja -tyttöjä takaisin Isän valtakuntaan. Samoin sellaisia, jotka kokevat, että he ovat tämän valtakunnan ulkopuolella. Saimme rohkaisua, ettemme ahdistuisi erilaisten uhkakuvien alla. Monessa puheessa taloudellisten, terveydellisten tai muiden syiden vuoksi kotiin jääneet saivat terveisiä. Muistettiin myös kaukana merien takan olevia kuulijoita.
Paljon puhuttiin myös yksinäisyydestä. Onko se kasvava tämän ajan ilmiö? Ovatko sosiaaliset taitomme ja sopivat hetket kanssakäymiseen vähentyneet? Kulkeeko tieto esimerkiksi erilaisten Whatsapp-ryhmien kautta, jolloin ulkopuolella olevan on niihin vaikea, ellei mahdoton liittyä? En ollut teltassa näkemässä, pääsivätkö nuorten iltakylässä kaikki mukaan. Kehotus oli, ettei yksikään jäisi keskusteluryhmien ulkopuolelle. Ehkä joku sai onnellisen kokemuksen siitä, että minäkin pääsin mukaan porukkaan.
Kesän ehdoton kohokohta on nyt takanapäin, mutta vielä on kesää jäljellä. On opistoseuroja, voi olla perhejuhlia, ja Kesäseuraradiokin toimii vielä monta viikkoa.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys