Yhteiskunnassamme on nostettu julkiseen keskusteluun monia sellaisia aiheita, jotka vielä pari vuosikymmentä sitten olivat usein tabuja ja vaiettuja. Avoimen keskustelukulttuurin ansiota on se, että enää ei tarvitse pelätä joutuvansa leimatuksi, jos oma elämä ei aina kuljekaan ennalta suunniteltuja polkuja. Väsymisestä, mielenterveysongelmista tai sairauksista saa ja voi puhua, halutessaan jopa julkisesti. Psykoterapiakeskus Vastaamon taannoisen tietomurron aikaan monet suomalaiset kertoivat sosiaalisessa mediassa käyneensä terapiassa. He halusivat viestittää, että terapiassa käyminen on nykyaikana tavallista ja jopa suotavaa.
Halu edistää avoimuutta on näkynyt myös uskovaisten elämässä. Päivämies on nostanut esille sellaisia elämänkohtaloita, jotka eivät edusta valtavirtaa. Kirjoitukset perheväkivallasta, päihteistä ja mielenterveysongelmista ovat monille tarpeellinen ja lohduttava vertaistuki. Muille ne ovat tärkeä muistutus siitä, että joidenkin elämässä on suuria koettelemuksia ja murheita. Niiden kantamista helpottaa se, että emme sulje silmiämme vaan kohtaamme kaikki lähimmäisemme samanarvoisina heidän elämäntilanteestaan huolimatta. Puhuttelevaa näiden kokemusten sanoittamisessa on ollut se, miten vaikeuksien keskellä olevat ihmiset ovat saaneet voimaa elävästä uskosta ja sen tuomasta turvasta.
Viime viikkoina nousi uudestaan esille kristillisyytemme piirissä tapahtunut lasten seksuaalinen hyväksikäyttö. Kristitty saattaa kokea tällaisen uutisoinnin alla voimattomuutta etenkin, jos julkinen keskustelu ei ole moniäänistä ja tasapuolista. Syytökset ovat omiaan leimaamaan koko yhteisöä ja viemään uskomisen iloa. Saamme rohkaista itseämme ja etenkin nuoriamme luottamaan siihen, että asioiden avoin ja rauhallinen kohtaaminen riittää. Yksilön ei tarvitse kantaa kohtuutonta vastuuta sellaisista teoista, joihin hän ei ole syyllistynyt tai joista hän on tietämätön. Raamattu kehottaa valvomaan ennen kaikkea omaa uskoa (Mark. 13:37).
Kristillisyytemme on perhekeskeistä, ja perinteiset perhearvot ovat sille Raamatun opetusten mukaisesti tärkeitä. Kaikilla ei kuitenkaan ole omaa ydinperhettä tai perhe on hajonnut. Tuolloin ihminen voi kokea olevansa yhteisön keskellä erilainen, vähemmistöä. Hän saattaa verrata itseään niihin, joiden elämä näyttää kulkevan ideaalia reittiä. Huonommuuden tunne ja toiseuden kokemus voivat sumentaa uskon näköalaa; tyytyminen omaan osaan ei aina ole helppoa. Raamattu kehottaa meitä kulkemaan toistemme rinnalla (Room. 12:15). Anteeksiantamuksen evankeliumi lohduttaa ja muistuttaa Jumalan rakkaudesta: Jumala näkee kaikkien ihmisten tilanteen ja voi lupauksensa mukaan auttaa (Jes. 41:10).
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys