Juha Humalajoki
Juha Humalajoki
Kaisa-Maria Tolonen
Seksuaalisuus on keskeinen osa ihmisenä olemista. Se liittyy ihmisen elämään syntymästä lähtien ja ilmenee eri elämänvaiheissa eri tavoin. Seksuaaliset tarpeet ovat yhtä luonnollisia kuin uni ja ravinto.
Seksuaalisuus on kuitenkin paljon laajempi asia kuin seksi tai sukupuoliyhteys, jotka nekin ovat kauniiksi tarkoitettuja asioita – se tarkoittaa sitä, miten ihminen on olemassa naisena tai miehenä. Niinpä se on myös äärimmäisen herkkä ja henkilökohtainen asia.
Koska seksuaalisuus on niin perustavanlaatuinen osa ihmisyyttä, myös sen alueella koetut tunteet voivat olla hyvin voimakkaita. Tunteiden saa antaa olla olemassa, eikä niitä tarvitse hävetä tai tukahduttaa. Raamatullisessa kuvakielessä puhutaan usein ihmisen ”lihasta ja verestä”, ”lihan töiden kuolettamisesta” tai ”himosta”.
Liha ei kuitenkaan tarkoita pelkästään ihmisen ruumista: se on hengellinen käsite, joka tarkoittaa ihmisen perisynnin alaista vanhaa osaa. Himo taas voi tarkoittaa paljon muutakin kuin seksuaalista himoa – synti saa ihmisen haluamaan kaikkea sellaista, mikä on vastoin Jumalan tahtoa.
Luomistyön rikkaus
Jumala loi ihmisen omaksi kuvakseen, mieheksi ja naiseksi. Jumalan luomistyö oli hyvä, mutta syntiinlankeemuksessa Jumalan kuva ihmisessä turmeltui. Jumala sallii asioita, joita meidän on vaikea ymmärtää. Oma keho ja sukupuoli voivat aiheuttaa ristiriitaa. Kaikki eivät voi rakastua vastakkaista sukupuolta olevaan ihmiseen.
Kenenkään ei tarvitse jäädä kokemustensa kanssa yksin, eikä ole olemassa asiaa, josta ei voisi puhua. Turvallinen ja hyväksyvä ilmapiiri sallii avoimen kuuntelemisen ja keskustelun. Jokainen tarvitsee tukea oman identiteetin vahvistumiselle erityisesti nuorena. Jokaisen tarvitsee saada kuulla olevansa hyvä ja riittävä sellaisena kuin on.
Käsitys kahdesta sukupuolesta perustuu Jumalan luomistyöhön; toisiaan täydentävät sukupuolet mahdollistavat myös luomistyön jatkuvuuden. Sukupuoli on fyysinen ja biologinen asia, mutta kokemus omasta sukupuolesta on yksilöllinen. Jokainen saa ilmaista itseään juuri itselle luontevimmalla tavalla. Stereotypiat, paineet ja mielikuvat miehenä tai naisena olemisesta voi unohtaa. Jokaisen keho on Jumalan luomana ainutlaatuinen ja arvokas sellaisenaan. Kasvurauhan antaminen on tärkeää tässäkin asiassa.
”Sinä olet luonut minut sisintäni myöten, äitini kohdussa olet minut punonut. Minä olen ihme, suuri ihme, ja kiitän sinua siitä. Ihmeellisiä ovat sinun tekosi, minä tiedän sen. Minä olen saanut hahmoni näkymättömissä, muotoni kuin syvällä maan alla, mutta sinulta ei pieninkään luuni ole salassa. Sinun silmäsi näkivät minut jo idullani, sinun kirjaasi on kaikki kirjoitettu. Ennen kuin olin elänyt päivääkään, olivat kaikki päiväni jo luodut.” (Ps. 139:13–16.)
Nämä psalmin sanat ovat totta jokaisen ihmisen kohdalla. Omia ominaisuuksiaan ei voi eikä tarvitse muuttaa tai kieltää. Ihminen voi kuitenkin vaikuttaa siihen, miten elää elämäänsä ja millaisia valintoja tekee. Siihen hän tarvitsee oppaaksi Jumalan sanaa.
Luojan valmistama tie
Avioliitto on pyhä ja Jumalan asettama, miehen ja naisen välinen elinikäinen liitto. Ajassamme korostuu yhä vapaampi seksuaalimoraali, jossa avioliittoa ei enää pidetä pyhänä eikä kovin merkittävänä instituutiona. Toisaalta ajatellaan, että jokaisella tulisi olla oikeus avioliiton solmimiseen.
Avioliitto ei kuitenkaan ole oikeus, vaan lahja. Se on suoja seksuaalisten tarpeiden toteuttamiselle ja lasten saamiselle, ja siihen liittyy keskeisesti elinikäinen sitoutuminen ja vastuu. Jeesus opettaa, että avioliitto ei sovellu kaikille, ainoastaan niille, joille se osa on annettu. Naimattomuutta hän pitää suotavana ratkaisuna kaikille, jotka sen voivat valita. (Matt. 19:11–12.)
Sekä naimattomana että avioliitossa voi elää täyttä ja rikasta elämää. On lohdullista ajatella, että Jumala on luonut ihmisen kaikki päivät jo ennen tämän syntymää. Hän on tarkoittanut jokaiselle paikan ja tehtävän täällä ajassa. Ihminen voi luottaa Jumalan huolenpitoon ja rukoilla nöyryyttä tyytyä Jumalan tahtoon ja suunnitelmiin.
Artikkeli on julkaistu Siionin Lähetyslehdessä 17.3.2021.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys