Uusi raamattuluokkamateriaali ”Uskon tiellä” on Lahdessa otettu innolla vastaan. Sari Kähkönen hyödyntää materiaalia monipuolisesti.
Kähkönen on toiminut raamattuluokanopettajana noin 20 vuotta Lahden ja Hämeenlinnan rauhanyhdistyksissä. Lahdessa hän on ollut raamattuluokkatyön vastuuhenkilönä viimeiset viisi vuotta. Tehtävänkuvaan on kuulunut raamattuluokkatyön organisointi, ohjelman laatiminen ja opettajien rekrytoiminen.
Uusi raamattuluokka-aineisto helpottaa kokeneen opettajan mielestä työn suunnittelua ja nuorten ryhmäytymistä.
– Odotimme Lahdessa malttamattomina SRK:n uuden raamattuluokkamateriaalin julkaisemista, sillä olimme käyttäneet raamattuluokkatyössäkin pyhäkoulumateriaalia. Koimme, että aiheet pyörivät samaa rataa, Kähkönen sanoo.
Hän kertoo suunnitelleensa raamattuluokkaohjelmia myös muun muassa kirkkokäsikirjan avulla, mutta kokeneensa sen työlääksi.
– Uuden materiaalin avulla raamattuluokkaohjelman suunnittelu on helppoa. Aiheita on runsaasti Raamatun sisällöistä, kirkkovuoden aiheista sekä ajankohtaisista, nuoria koskevista aiheista. Oppaiden sisältöjä hyödyntämällä ohjelmasta tulee monipuolinen ja kiinnostava myös opettajien näkökulmasta.
Ryhmäyttämisoppaalle käyttöä
Uusi materiaali on ollut Lahdessa käytössä nyt puoli vuotta.
– Kesäkuussa sain valmiiksi tulevan syksyn ohjelman uusien oppaiden avulla. Jälleen yllätyin, kuinka helposti se syntyikään, Kähkönen iloitsee.
Materiaalin mukana tullutta ryhmäyttämisopasta hän on käyttänyt raamattuluokissa tutustumiseen sekä tunnelman vapauttamiseen.
– Meillä Lahdessa raamattuluokkaryhmät ovat aika isoja, ryhmien kokoonpano vaihtelee, ja osa nuorista saattaa kokea itsensä ulkopuoliseksi. Leikit ja ryhmäytymistehtävät ovat mainioita turvallisuuden ja tuttuuden lisäämiseen. Lisäksi olen hyödyntänyt kuvia keskustelun virittäjinä.
Kähkönen sanoo, että kun hän sai uuden materiaalin käsiinsä, hän tarttui ensimmäisenä juuri tähän ryhmäyttämisoppaaseen ja luki sen läpi.
– Oppaan rohkaisemana olen aloittanut jokaisen raamattuluokan jollain leikillä tai tutustumistehtävällä. Tämä puoli helposti unohtuu, kun suunnittelussa keskittyy tehokkaasti kulloisenkin aiheen monipuoliseen käsittelyyn. Raamattuluokassa saa ja pitää olla mukavaa!
Sähköinen materiaali helposti hyödynnettävissä
Kähkönen kertoo rakentavansa pitämänsä raamattuluokat useimmiten erilaisten ryhmätöiden ympärille.
– Niiden valmistelussa olen hyödyntänyt oppaiden valmiita kysymyksiä ja ”keskeistä opetuksessa” -listoja. Suunnittelutyö on kaikin puolin helpompaa, koska oppaissa on valmista pohdintaa aiheista, hyvät kuvat ja samalla aukeamalla vielä vinkkejä lisämateriaaleista.
Materiaalia on niin runsaasti, että Kähkönen vinkkaa hyödyntämään sitä rauhanyhdistysten nuorisotyössä muutenkin. Lahdessa on ostettu omalle rauhanyhdistykselle useita sarjoja oppaita.
– Lisäksi olemme jakaneet opettajien kesken sähköiset materiaalit. Sähköisyys on helpottanut suunnittelua, sen voi tehdä missä ja milloin vain. Ei tarvitse enää kuljettaa kirjoja ihmiseltä toiselle. Osa opettajista on myös hyödyntänyt rauhanyhdistyksen videotykkejä sähköisen materiaalin käytössä raamattuluokkien aikana, Kähkönen kuvaa sähköisen materiaalin etuja.
– Oppaat ovat kaikin puolin vastanneet odotuksiimme. Suosittelen lämpimästi niiden monipuolista käyttämistä!
Teksti: I.T.
Kuva: Esa Kähkönen
Julkaistu Päivämiehessä 8.8.2018
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys