Voiko tuollaisen otsikon kirjoittaa? Voiko noin sanoa? Apostoli Paavali käyttää korinttolaisille kirjoittaessaan (1. Kor. 1:18) juuri noita sanoja. Puhe rististä on hulluutta ja toisaalta se on Jumalan voima.
Puhe rististä. Miten häpeällinen kuolema ristillä voi merkitä pelastusta koko maailmalle? Kaikkivaltias Jumala Pojassaan suostuu pilkattavaksi ja ristiinnaulittavaksi sovittaakseen maailman synnin, antaakseen mahdollisuuden iankaikkiseen elämään myös sinulle ja minulle. Miten ihminen voi käsittää näin suuren ristiriitaisuuksien määrän?
Ei kukaan itse voikaan. Paavali viittaa profeetta Jesajan kirjaan (29:14) todetessaan, että onhan kirjoitettu: Minä hävitän viisaitten viisauden ja teen tyhjäksi ymmärtäväisten ymmärryksen. Kun maailma viisaudessaan ei oppinut tuntemaan Jumalaa, Jumala katsoi hyväksi julistaa hulluutta ja näin pelastaa ne, jotka uskovat (1. Kor 1: 19, 21).
Järki ei saa todistusta
Uskon kautta vanha Simeon katseli Vapahtajaansa pienessä temppeliin tuodussa lapsessa: Tämä lapsi on pantu koetukseksi: monet israelilaiset kompastuvat ja monet nousevat. Hänet on pantu merkiksi, jota ei tunnusteta. (Luuk. 2:34)
Jeesuksen aikalaiset vaativat häneltä merkkiä (Mark. 8:11). Eräässä tilanteessa Jeesus totesikin, että te ette usko, ellette näe tunnustekoja ja ihmeitä (Joh. 4:48). Ihmisen järjelle kelpaavaa merkkiä ei annettu. Ei myöskään aukotonta filosofista päättelyketjua (Ap.t. 17:18–32). Julistus ristiinnaulitusta Kristuksesta oli osalle herjausta, Jumalan pilkkaa ja osalle hulluutta (1. Kor 1:23).
Ylistys viisailta salaamisesta
Vain uskon kautta voimme ymmärtää, että ristiinnaulittu Kristus on Jumalan voima ja Jumalan viisaus.
Hänet Jumala on antanut meille viisaudeksi, vanhurskaudeksi, pyhitykseksi ja lunastukseksi (1. Kor. 1:30). Paavali muistuttaakin: Jumalan hulluus on ihmisiä viisaampi ja Jumalan heikkous ihmisiä voimakkaampi (1. Kor. 1:24).
Matteus on tallentanut (11:25–26) Jeesuksen sanat: Minä ylistän sinua, Isä, taivaan ja maan Herra, siitä että olet salannut tämän viisailta ja oppineilta, mutta ilmoittanut sen lapsenmielisille. Näin sinä, Isä, olet hyväksi nähnyt.
Evankelista Markus (10:13-16) kertoo Jeesuksen havainnollisen opetuksen, miten Jumalan valtakunta tulee ottaa vastaan niin kuin lapsi. Luottavaisesti.
Usko pitää kiinni, vaikka järki ei käsitä
Raamatun äärellä on pakko kysyä myös itseltä: Onko puhe rististä hulluutta vai onko se Jumalan voima?
Toisinaan on vaikea tyytyä siihen, että usko pitää kiinni Jumalan lupauksista ilman omaa päättelyä. Onhan yksi Jumalan lahjoista ajattelemisen, pohtimisen ja kyselemisen taito. Sitä tarvitaan niissä tehtävissä, joita meille itse kullekin annetaan.
Jumalan huolenpitoa on se, että lahjaksi saatu usko pitää kiinni Jumalan lupauksista, vaikka järki ei kaikkea käsitä. Rukouksessa voi pyytää tästä nousevaa levollisuutta.
Palaan vielä otsikon sanoihin ja pohdintaan siitä, voiko niin sanoa. Paavali muistuttaa, että puhe rististä on hulluutta niille, jotka joutuvat kadotukseen, mutta Jumalan voima niille, jotka pelastuvat (1. Kor. 1:18).
Jumalan voimaan luottaen uskaltaa kohdata kaiken elämässä vastaantulevan.
Eija-Riitta Niinikoski
Julkaistu Siioninlähetyslehdessä 14.11.2018
Kuvituskuva: H.H.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys