SRK:n kuva-arkisto
SRK:n kuva-arkisto
Ulla Halonen, tutkijatohtori, lyhytterapeutti
Tällä viikolla vietetään valtakunnallista muistiviikkoa ja 21.9. kansainvälistä maailman Alzheimer-päivää. Uuden tutkimuksen (Roitto ym. 2024) mukaan muistisairauteen sairastuu noin 23 000 ihmistä vuosittain ja sairastuneita on jo nyt 200 000.
Väestön ikääntyessä muistisairaudet Suomessa yleistyvät, koska ikä on suurin riskitekijä muistisairauksille. Muistisairaus on fysiologinen sairaus, joka vaikuttaa laajasti aivotoimintaan. Muistisairauksien oireet ovat osin yksilöllisiä, mutta niihin kuuluu samansuuntaisia asioita: kognition heikkeneminen, muistiongelmat, hahmottamishäiriöt ja muutoksia käyttäytymisessä ja tunne-elämässä.
Muistisairaudet eivät kuitenkaan välttämättä vaikuta ihmisen uskoon tai uskonnollisuuteen samalla tavoin kuin kognitiivisiin toimintoihin. Tutkimusten mukaan ihmisessä näyttää säilyvän alttius tarttua ja osallistua uskonnollisiin tilanteisiin. Vaikka muistisairaat ihmiset eivät jokapäiväisessä elämässään muistaisikaan omakohtaista uskoaan tai Jumalan olemassaoloa, uskon lahja ei poistu ihmisestä.
Uskon tukeminen voi sen sijaan jäädä vähitellen muiden ihmisten tehtäväksi. Koska muistisairaus vaikuttaa kykyyn kommunikoida sanallisesti, tuki voi tarkoittaa perinteisten sanojen ohella myös muiden keinojen käyttöä.
Usko tuo lohtua
Usko auttaa muistisairauden kanssa elämisessä. Esimerkiksi sairastumisvaiheessa uskonnollisuuden on todettu helpottavan sairauden hyväksymistä. Kristittyjä muistisairaita koskevissa tutkimuksissa uskon Jumalaan on havaittu tuovan lohtua ja pitävän yllä ihmisen omaa identiteettiä. Toisaalta usko ei suojele vaikeilta tilanteilta ja tunteilta, joita muistisairaus voi tuoda mukanaan.
Sairastunut ei välttämättä edes tunnista sairauden oireita, jolloin hänen kanssaan on mahdoton edes keskustella sairaudesta tai sen vaikutuksista. Läheinen puolestaan voi jo sairauden varhaisessa vaiheessa olla henkisesti ja fyysisesti kuormittunut huolesta ja huolehdittavien asioiden määrästä. Muistisairaan ihmisen lisäksi myös läheinen voi tarvita muiden kannattelua sekä ajallisesti että hengellisesti.
Riittää, että Jumala tietää
Edetessään muistisairaus vaikuttaa ihmisen ajatteluun, puheen ymmärtämiseen ja puhekykyyn, joka usein heikkenee tai katoaa sairauden edetessä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita kommunikaation loppumista, vaan sanallisen viestinnän vaikeutuessa viestintä muuttuu kehollisemmaksi.
Muistisairas tarvitsee erityisesti turvallisuutta, kun hänen oma sisäinen maailmansa on sekava. Läsnäolo, rukous ja etenkin evankeliumi tuovat mukanaan turvallisuuden tunnetta. Muistisairaudesta johtuva ymmärryskyvyn heikkeneminen ei tarkoita, että usko ja hengellisyys menettäisivät merkityksensä.
Muistisairaan ei tarvitse ymmärtää sanoja tai tilannetta, riittää, että hän kokee tilanteen turvalliseksi. Meidän muiden ei tarvitse miettiä, mitä muistisairas ymmärtää tai ”saa” tilanteesta. Riittää, että Jumala näkee ja tietää. Tutut laulut ja virret, ehtoollisen leipä ja viini tai hautausmaalla vierailu toimivat silloinkin, kun sanoja ei enää ole. Tilannetta voi verrata vieraskieliseen hartauteen: vaikka ei ymmärtäisi sanoja, voi tunnistaa tilaisuuden pyhyyden.
Ymmärryskyky asettaa reunaehdot
Erityinen tapa tukea muistisairaiden ihmisten uskoa on pitää hoivakodeissa yhteisiä tilaisuuksia, kuten seuroja ja hartauksia. Etenkin hoivakodissa puhujan tehtävää ei ehkä tule ensimmäisenä ajatelleeksi kehollisena työnä, mutta käytännössä sen merkitys on huomattava. Osallistujien ymmärryskyky asettaa reunaehdot, joiden sisällä puhuja (tai muut ihmiset, kuten papit ja diakonit) voivat sovittaa toimintaansa.
Muistisairaana olemisesta ei meillä kenelläkään ole kokemusta, mikä tekee hartaustilaisuuksien suunnittelusta tavallista haastavampaa. Monet tuokioita pitäneet ovat sanoneet, että teologisista hienouksista ja pitkistä puheista voi luopua. Sen sijaan voi panostaa asioiden tuttuuteen, tilanteen ja ilmaisun selkeyteen ja käyttää esimerkiksi kuvatauluja, esineitä tai tuoksuja, jotka herättävät yhteyttä muistisairaaseen ihmiseen. Samaan aikaan on kuitenkin hyvä muistaa, muistisairaat ovat aikuisia ihmisiä, vaikka näiden ymmärryskyky olisikin samalla tasolla kuin pienillä lapsilla.
Läsnäolo rauhoittaa
Muistisairaudet eivät vaikuta kaikkiin ihmisaivojen osa-alueisiin samalla tavoin, sillä esimerkiksi kyky laulaa tai lukea loruja ja runoja ulkomuistista voi säilyä vielä pitkään. Siksi musiikilla on huomattu olevan vahva terapeuttinen vaikutus muistisairaisiin ihmisiin, ja sitä osataan jo hyödyntää esimerkiksi ahdistuksen ja levottomuuden lieventäjänä. Monet hoivakodeissa vierailleet ovat huomanneet ihmisten osaavan ulkoa tuttuja virsiä ja rukouksia vaikeasta muistisairaudesta huolimatta.
Vaikka ihmiset olisivat jo kauan sitten lopettaneet sanallisen kommunikaation, he pystyvät usein jopa sanallisesti osallistumaan ainakin joihinkin osiin tuokiosta. Sanojen tapailun lisäksi kädet menevät ristiin tai ainakin hakeutuvan siihen suuntaan.
Hartaustilaisuudet tai seuroihin osallistuminen saattavat laukaista niihin osallistuvissa muistisairaissa ihmisissä vahvoja tunnereaktioita. Jokin raamatunkohta tai laulu saattaa osua muistisairaan ihmisen jäljellä olevaan ytimeen syvästi. Yleensä reaktiona on kuitenkin rauhoittuminen.
Rauhallinen läsnäolo rauhoittaa muistisairaita osallistujia. Läsnäolon lisäksi koskettamisella ja tunneyhteydellä on aiempien tutkimusten mukaan usein rauhoittava vaikutus muistisairaisiin ihmisiin. Monet muuten levottomatkin muistisairaat osaavat myös toimia tilaisuuden edellyttämällä tavalla.
Jumala tuntee kaikki
Muiden yhteyteen pääseminen ja nähdyksi ja kuulluksi tuleminen on muistisairaille ihmisille yhtä tärkeää kuin meille kaikille. Samalla tavalla voidaan ajatella uskoon liittyvien asioiden osalta. On tärkeää saada osallistua uskoa vahvistaviin hetkiin ja tilaisuuksiin, vaikka niiden sisältö ei loogisesti enää aukenisikaan. Jeesus itse kutsuu luokseen ”vähäisimmät”, ja kutsuu myös kaikkia kohtaamaan heitä (Matt. 25:40).
John Swinton kysyy muistisairauksia teologiselta näkökannalta pohtivassa kirjassaan kysymyksen, joka voi herätä meille kaikille muistisairaiden lähellä eläville ihmisille: ”Miten ihminen voi ylistää Jumalaa, jos ei osaa häntä edes etsiä?” Kysymys on hyvä ja tiivistää kirjoitukseni keskeisen ajatuksen: Vaikka ihminen ei muistisairauden vuoksi enää osaisi etsiä Jumalaa, Jumala osaa etsiä ihmistä. Jumalan voima ja tarkoitus näkyy kaikkialla luomakunnassa ja kaikissa luoduissa, vaikka emme itse sitä näkisikään. Jumala itse on sanonut: ”Minä olen sinut nimeltä kutsunut, sinä olet minun” (Jes. 43:1).
Jämsän opistolla järjestetään kurssi muistisairaille ja muistisairaiden läheisille 3.–5.1.2025.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys