JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Artikkelit

Jumala kutsuu nimeltä – myös muistisairasta

Artikkelit
21.9.2024 6.00

Juttua muokattu:

16.9. 13:10
2024091613105120240921060000

SRK:n kuva-arkisto

SRK:n kuva-arkisto

Ul­la Ha­lo­nen, tut­ki­ja­toh­to­ri, ly­hyt­te­ra­peut­ti

Täl­lä vii­kol­la vie­te­tään val­ta­kun­nal­lis­ta muis­ti­viik­koa ja 21.9. kan­sain­vä­lis­tä maa­il­man Alz­hei­mer-päi­vää. Uu­den tut­ki­muk­sen (Roit­to ym. 2024) mu­kaan muis­ti­sai­rau­teen sai­ras­tuu noin 23 000 ih­mis­tä vuo­sit­tain ja sai­ras­tu­nei­ta on jo nyt 200 000.

Vä­es­tön ikään­ty­es­sä muis­ti­sai­rau­det Suo­mes­sa yleis­ty­vät, kos­ka ikä on suu­rin ris­ki­te­ki­jä muis­ti­sai­rauk­sil­le. Muis­ti­sai­raus on fy­si­o­lo­gi­nen sai­raus, joka vai­kut­taa laa­jas­ti ai­vo­toi­min­taan. Muis­ti­sai­rauk­sien oi­reet ovat osin yk­si­löl­li­siä, mut­ta nii­hin kuu­luu sa­man­suun­tai­sia asi­oi­ta: kog­ni­ti­on heik­ke­ne­mi­nen, muis­ti­on­gel­mat, hah­mot­ta­mis­häi­ri­öt ja muu­tok­sia käyt­täy­ty­mi­ses­sä ja tun­ne-elä­mäs­sä.

Muis­ti­sai­rau­det ei­vät kui­ten­kaan vält­tä­mät­tä vai­ku­ta ih­mi­sen us­koon tai us­kon­nol­li­suu­teen sa­mal­la ta­voin kuin kog­ni­tii­vi­siin toi­min­toi­hin. Tut­ki­mus­ten mu­kaan ih­mi­ses­sä näyt­tää säi­ly­vän alt­tius tart­tua ja osal­lis­tua us­kon­nol­li­siin ti­lan­tei­siin. Vaik­ka muis­ti­sai­raat ih­mi­set ei­vät jo­ka­päi­väi­ses­sä elä­mäs­sään muis­tai­si­kaan oma­koh­tais­ta us­ko­aan tai Ju­ma­lan ole­mas­sa­o­loa, us­kon lah­ja ei pois­tu ih­mi­ses­tä.

Us­kon tu­ke­mi­nen voi sen si­jaan jää­dä vä­hi­tel­len mui­den ih­mis­ten teh­tä­väk­si. Kos­ka muis­ti­sai­raus vai­kut­taa ky­kyyn kom­mu­ni­koi­da sa­nal­li­ses­ti, tuki voi tar­koit­taa pe­rin­teis­ten sa­no­jen ohel­la myös mui­den kei­no­jen käyt­töä.

Us­ko tuo loh­tua

Us­ko aut­taa muis­ti­sai­rau­den kans­sa elä­mi­ses­sä. Esi­mer­kik­si sai­ras­tu­mis­vai­hees­sa us­kon­nol­li­suu­den on to­det­tu hel­pot­ta­van sai­rau­den hy­väk­sy­mis­tä. Kris­tit­ty­jä muis­ti­sai­rai­ta kos­ke­vis­sa tut­ki­muk­sis­sa us­kon Ju­ma­laan on ha­vait­tu tuo­van loh­tua ja pi­tä­vän yl­lä ih­mi­sen omaa iden­ti­teet­tiä. Toi­saal­ta us­ko ei suo­je­le vai­keil­ta ti­lan­teil­ta ja tun­teil­ta, joi­ta muis­ti­sai­raus voi tuo­da mu­ka­naan.

Sai­ras­tu­nut ei vält­tä­mät­tä edes tun­nis­ta sai­rau­den oi­rei­ta, jol­loin hä­nen kans­saan on mah­do­ton edes kes­kus­tel­la sai­rau­des­ta tai sen vai­ku­tuk­sis­ta. Lä­hei­nen puo­les­taan voi jo sai­rau­den var­hai­ses­sa vai­hees­sa ol­la hen­ki­ses­ti ja fyy­si­ses­ti kuor­mit­tu­nut huo­les­ta ja huo­leh­dit­ta­vien asi­oi­den mää­räs­tä. Muis­ti­sai­raan ih­mi­sen li­säk­si myös lä­hei­nen voi tar­vi­ta mui­den kan­nat­te­lua sekä ajal­li­ses­ti et­tä hen­gel­li­ses­ti.

Riit­tää, et­tä Ju­ma­la tie­tää

Ede­tes­sään muis­ti­sai­raus vai­kut­taa ih­mi­sen ajat­te­luun, pu­heen ym­mär­tä­mi­seen ja pu­he­ky­kyyn, joka usein heik­ke­nee tai ka­to­aa sai­rau­den ede­tes­sä. Tämä ei kui­ten­kaan tar­koi­ta kom­mu­ni­kaa­ti­on lop­pu­mis­ta, vaan sa­nal­li­sen vies­tin­nän vai­keu­tu­es­sa vies­tin­tä muut­tuu ke­hol­li­sem­mak­si.

Muis­ti­sai­ras tar­vit­see eri­tyi­ses­ti tur­val­li­suut­ta, kun hä­nen oma si­säi­nen maa­il­man­sa on se­ka­va. Läs­nä­o­lo, ru­kous ja eten­kin evan­ke­liu­mi tuo­vat mu­ka­naan tur­val­li­suu­den tun­net­ta. Muis­ti­sai­rau­des­ta joh­tu­va ym­mär­rys­ky­vyn heik­ke­ne­mi­nen ei tar­koi­ta, et­tä us­ko ja hen­gel­li­syys me­net­täi­si­vät mer­ki­tyk­sen­sä.

Muis­ti­sai­raan ei tar­vit­se ym­mär­tää sa­no­ja tai ti­lan­net­ta, riit­tää, et­tä hän ko­kee ti­lan­teen tur­val­li­sek­si. Mei­dän mui­den ei tar­vit­se miet­tiä, mitä muis­ti­sai­ras ym­mär­tää tai ”saa” ti­lan­tees­ta. Riit­tää, et­tä Ju­ma­la nä­kee ja tie­tää. Tu­tut lau­lut ja vir­ret, eh­tool­li­sen lei­pä ja vii­ni tai hau­taus­maal­la vie­rai­lu toi­mi­vat sil­loin­kin, kun sa­no­ja ei enää ole. Ti­lan­net­ta voi ver­ra­ta vie­ras­kie­li­seen har­tau­teen: vaik­ka ei ym­mär­täi­si sa­no­ja, voi tun­nis­taa ti­lai­suu­den py­hyy­den.

Ym­mär­rys­ky­ky aset­taa reu­na­eh­dot

Eri­tyi­nen tapa tu­kea muis­ti­sai­rai­den ih­mis­ten us­koa on pi­tää hoi­va­ko­deis­sa yh­tei­siä ti­lai­suuk­sia, ku­ten seu­ro­ja ja har­tauk­sia. Eten­kin hoi­va­ko­dis­sa pu­hu­jan teh­tä­vää ei eh­kä tule en­sim­mäi­se­nä aja­tel­leek­si ke­hol­li­se­na työ­nä, mut­ta käy­tän­nös­sä sen mer­ki­tys on huo­mat­ta­va. Osal­lis­tu­jien ym­mär­rys­ky­ky aset­taa reu­na­eh­dot, joi­den si­säl­lä pu­hu­ja (tai muut ih­mi­set, ku­ten pa­pit ja di­a­ko­nit) voi­vat so­vit­taa toi­min­taan­sa.

Muis­ti­sai­raa­na ole­mi­ses­ta ei meil­lä ke­nel­lä­kään ole ko­ke­mus­ta, mikä te­kee har­taus­ti­lai­suuk­sien suun­nit­te­lus­ta ta­val­lis­ta haas­ta­vam­paa. Mo­net tuo­ki­oi­ta pi­tä­neet ovat sa­no­neet, et­tä te­o­lo­gi­sis­ta hie­nouk­sis­ta ja pit­kis­tä pu­heis­ta voi luo­pua. Sen si­jaan voi pa­nos­taa asi­oi­den tut­tuu­teen, ti­lan­teen ja il­mai­sun sel­key­teen ja käyt­tää esi­mer­kik­si ku­va­tau­lu­ja, esi­nei­tä tai tuok­su­ja, jot­ka he­rät­tä­vät yh­teyt­tä muis­ti­sai­raa­seen ih­mi­seen. Sa­maan ai­kaan on kui­ten­kin hyvä muis­taa, muis­ti­sai­raat ovat ai­kui­sia ih­mi­siä, vaik­ka näi­den ym­mär­rys­ky­ky oli­si­kin sa­mal­la ta­sol­la kuin pie­nil­lä lap­sil­la.

Läs­nä­o­lo rau­hoit­taa

Muis­ti­sai­rau­det ei­vät vai­ku­ta kaik­kiin ih­mi­sai­vo­jen osa-alu­ei­siin sa­mal­la ta­voin, sil­lä esi­mer­kik­si kyky lau­laa tai lu­kea lo­ru­ja ja ru­no­ja ul­ko­muis­tis­ta voi säi­lyä vie­lä pit­kään. Sik­si mu­sii­kil­la on huo­mat­tu ole­van vah­va te­ra­peut­ti­nen vai­ku­tus muis­ti­sai­rai­siin ih­mi­siin, ja sitä osa­taan jo hyö­dyn­tää esi­mer­kik­si ah­dis­tuk­sen ja le­vot­to­muu­den lie­ven­tä­jä­nä. Mo­net hoi­va­ko­deis­sa vie­rail­leet ovat huo­man­neet ih­mis­ten osaa­van ul­koa tut­tu­ja vir­siä ja ru­kouk­sia vai­ke­as­ta muis­ti­sai­rau­des­ta huo­li­mat­ta.

Vaik­ka ih­mi­set oli­si­vat jo kau­an sit­ten lo­pet­ta­neet sa­nal­li­sen kom­mu­ni­kaa­ti­on, he pys­ty­vät usein jopa sa­nal­li­ses­ti osal­lis­tu­maan ai­na­kin joi­hin­kin osiin tuo­ki­os­ta. Sa­no­jen ta­pai­lun li­säk­si kä­det me­ne­vät ris­tiin tai ai­na­kin ha­keu­tu­van sii­hen suun­taan.

Har­taus­ti­lai­suu­det tai seu­roi­hin osal­lis­tu­mi­nen saat­ta­vat lau­kais­ta nii­hin osal­lis­tu­vis­sa muis­ti­sai­rais­sa ih­mi­sis­sä vah­vo­ja tun­ne­re­ak­ti­oi­ta. Jo­kin raa­ma­tun­koh­ta tai lau­lu saat­taa osua muis­ti­sai­raan ih­mi­sen jäl­jel­lä ole­vaan yti­meen sy­väs­ti. Yleen­sä re­ak­ti­o­na on kui­ten­kin rau­hoit­tu­mi­nen.

Rau­hal­li­nen läs­nä­o­lo rau­hoit­taa muis­ti­sai­rai­ta osal­lis­tu­jia. Läs­nä­o­lon li­säk­si kos­ket­ta­mi­sel­la ja tun­neyh­tey­del­lä on ai­em­pien tut­ki­mus­ten mu­kaan usein rau­hoit­ta­va vai­ku­tus muis­ti­sai­rai­siin ih­mi­siin. Mo­net muu­ten le­vot­to­mat­kin muis­ti­sai­raat osaa­vat myös toi­mia ti­lai­suu­den edel­lyt­tä­mäl­lä ta­val­la.

Ju­ma­la tun­tee kaik­ki

Mui­den yh­tey­teen pää­se­mi­nen ja näh­dyk­si ja kuul­luk­si tu­le­mi­nen on muis­ti­sai­rail­le ih­mi­sil­le yh­tä tär­ke­ää kuin meil­le kai­kil­le. Sa­mal­la ta­val­la voi­daan aja­tel­la us­koon liit­ty­vien asi­oi­den osal­ta. On tär­ke­ää saa­da osal­lis­tua us­koa vah­vis­ta­viin het­kiin ja ti­lai­suuk­siin, vaik­ka nii­den si­säl­tö ei loo­gi­ses­ti enää au­ke­ni­si­kaan. Jee­sus it­se kut­suu luok­seen ”vä­häi­sim­mät”, ja kut­suu myös kaik­kia koh­taa­maan hei­tä (Matt. 25:40).

John Swin­ton ky­syy muis­ti­sai­rauk­sia te­o­lo­gi­sel­ta nä­kö­kan­nal­ta poh­ti­vas­sa kir­jas­saan ky­sy­myk­sen, joka voi he­rä­tä meil­le kai­kil­le muis­ti­sai­rai­den lä­hel­lä elä­vil­le ih­mi­sil­le: ”Mi­ten ih­mi­nen voi ylis­tää Ju­ma­laa, jos ei osaa hän­tä edes et­siä?” Ky­sy­mys on hyvä ja tii­vis­tää kir­joi­tuk­se­ni kes­kei­sen aja­tuk­sen: Vaik­ka ih­mi­nen ei muis­ti­sai­rau­den vuok­si enää osai­si et­siä Ju­ma­laa, Ju­ma­la osaa et­siä ih­mis­tä. Ju­ma­lan voi­ma ja tar­koi­tus nä­kyy kaik­ki­al­la luo­ma­kun­nas­sa ja kai­kis­sa luo­duis­sa, vaik­ka em­me it­se sitä nä­ki­si­kään. Ju­ma­la it­se on sa­no­nut: ”Minä olen si­nut ni­mel­tä kut­su­nut, sinä olet mi­nun” (Jes. 43:1).

Jäm­sän opis­tol­la jär­jes­te­tään kurs­si muis­ti­sai­rail­le ja muis­ti­sai­rai­den lä­hei­sil­le 3.–5.1.2025.

14.10.2024

Herra itse kulkee sinun edelläsi. Hän on sinun kanssasi, hän ei jätä sinua yksin eikä hylkää sinua. Älä lannistu, älä pelkää. 5 Moos. 31:8

Viikon kysymys